ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πύραυλοι Oreshnik: Ένα ρωσικό σύστημα άγνωστο στην Δύση και αόρατο για την αεράμυνα της Ουκρανίας

Κοινοποίηση
Tweet

Συναγερμός για κλιμάκωση

Μια νέα διάσταση παίρνει η σύγκρουση στην Ουκρανία μετά τη χρήση από τη Ρωσία ενός άγνωστου πυραυλικού συστήματος, του Oreshnik, το οποίο προκαλεί ανησυχία στη Δύση.

Το πλήγμα στο Ντνίπρο συνοδεύτηκε από το διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, που εγείρει έντονες ανησυχίες για την εξέλιξη του πολέμου.

 

Η δοκιμή του συγκεκριμένου πυραύλου, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος, και η ταχύτητα με την οποία κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή, ενισχύουν τους φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση με παγκόσμιες προεκτάσεις. Η άγνοια της Δύσης για τα χαρακτηριστικά αυτού του υπερηχητικού όπλου και η απειλητική ρητορική του Πούτιν ενισχύουν την αίσθηση αβεβαιότητας και τις διπλωματικές πιέσεις.

Με τα λίγα που γνωρίζουμε για το οπλοστάσιο της Ρωσίας οι πύραυλοι Oreshnik είναι ένα από τα εξελιγμένα πυραυλικά συστήματα που έχει αναπτύξει η Μόσχα τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι ανήκουν στους νέας γενιάς μεγάλου βεληνεκούς, αλλά όχι και στην κατηγορία των διηπειρωτικών, όπως ανακοινώθηκε από την πλευρά του Κιέβου επίσημα πριν από λίγες ώρες.

Η τοποθέτηση μάλιστα του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο ημερήσιο μήνυμά του έφερε και δυτικές αντιδράσεις αναλυτών (κυρίως) οι οποίοι σημείωσαν πως ο πύραυλος με τις πολλαπλές κεφαλές που χθες τα ξημερώματα έπληξε το Ντνίπρο δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία συστημάτων.

Οι Oreshnik παρά ταύτα αποτελούν ένα από τα όπλα, για τα οποία η Δύση δεν έχει σήμερα γνώση των χαρακτηριστικών και της δυναμικής τους. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι συγκεκριμένοι πύραυλοι έχουν ως βασικό πλεονέκτημα την ταχύτητα με την οποία πλήττουν τους στόχους τους κατά την κάθοδο.

Αναλυτικότερα οι Oreshnik αναπτύσσουν 2 έως 3 χιλιόμετρα ταχύτητα το δευτερόλεπτο, κάτι το οποίο πρακτικά τους καθιστά πέρα από υπερηχητικούς και «αόρατους» στα συστήματα αεράμυνας, που έχει σήμερα αναπτύξει το Κίεβο κυρίως γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα και τις βασικές ενεργειακές του μονάδες. Οι Oreshnik ανήκουν δεδομένα στην «οικογένεια» των υπερηχητικών όπλων καθώς επί της ουσίας χτυπούν με ταχύτητα που ξεπερνά τα 10.800 χλμ/ώρα και υπάγονται στην κατηγορία που περιλαμβάνει πυραύλους που κινούνται με ταχύτητες από 6.100 χλμ/ώρα μέχρι και 12.300 χλμ/ώρα.

Οι Oreshnik έχουν επίσης την δυνατότητα πολλαπλών κεφαλών και δεν είναι διηπειρωτικοί αλλά μεγάλου βεληνεκούς καθώς διανύουν απόσταση όχι μεγαλύτερη από 900 χιλιόμετρα. Αυτό που είναι επίσης δεδομένο με βάση τα λεγόμενα του Πούτιν είναι πως το πλήγμα στο Ντνίπρο είναι το πρώτο που η Ρωσία επιχειρεί με το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα.

Για την ακρίβεια ο Βλαντίμιρ Πούτιν το χαρακτήρισε «δοκιμή», κάτι το οποίο αποτελεί και την πιο ανησυχητική από τις εξελίξεις των τελευταίων 5 ημερών. Εάν η Ρωσία έχει λάβει την απόφαση να απαντήσει στα χτυπήματα με δυτικούς βαλλιστικούς στα εδάφη της ακόμη και χρησιμοποιώντας όπλα υπό δοκιμή, τότε η κλιμάκωση πιθανότατα θα έχει διαστάσεις που σήμερα η Δύση και το Κίεβο δεν δείχνουν να έχουν υπολογίσει.

 

Η κλιμάκωση που δεν θα αργήσει και το ρωσικό διάγγελμα

Τα εκατέρωθεν χτυπήματα με εξελιγμένα οπλικά συστήματα στα οποία από την πλευρά της Ουκρανίας περιλαμβάνονται στόχοι εντός ρωσικών εδαφών και από την πλευρά της Ρωσίας «δοκιμαστικές» πυροδοτήσεις κατά πραγματικών στόχων είναι από μόνα τους μία κατάσταση που μόνο ως άκρως ανησυχητική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η διακοπή στην ενημέρωση της Πέμπτης από την πλευρά ανώτατου Κυβερνητικού στελέχους προς την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, Ζαχάροβα, και το διάγγελμα από τον Πούτιν δείχνουν πως και σε διπλωματικό επίπεδο τα γεγονότα τρέχουν με μεγάλες ταχύτητες, όχι ακόμη «υπερηχητικές», όπως αυτές των όπλων που χρησιμοποιούνται, αλλά σίγουρα γρηγορότερες από τους ρυθμούς που απαιτούνται για να αναλυθούν τα δεδομένα και να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το πού πηγαίνει η κατάσταση.

Το μήνυμα – διάγγελμα από τον πρόεδρο της Ρωσίας με το ίδιο φόντο, τον ίδιο τόνο στην φωνή και σχεδόν το ίδιο περιεχόμενο είχε φέρει πριν από σχεδόν τρία χρόνια, ξημερώματα της 24ης Φεβρουαρίου του 2022, την έναρξη της ρωσικής εισβολής στα ουκρανικά εδάφη.

Η τοποθέτηση επίσης του Πούτιν για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό είχε ξεκάθαρα μηνύματα και για τη Δύση… Ο Ρώσος Πρόεδρος σημειώνοντας πως η χώρα του θα «ενημερώνει τους πολίτες πριν από αντίστοιχα χτυπήματα» δεν παρέλειψε να σημειώσει πως αυτή η προειδοποίηση δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά κάθε σημείο από το οποίο φεύγουν ή προγραμματίζονται τα δυτικά όπλα που πλήττουν στόχους στα εδάφη του.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις