ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

5+1 χώρες που δεν χρειάζεται να αφήσετε φιλοδώρημα

ΦΩΤΟ pixabay

Κοινοποίηση
Tweet

Το φιλοδώρημα είναι ένας άγραφος κανόνας, υπό την έννοια ότι δεν είναι υποχρεωτικό

Το φιλοδώρημα είναι ένας άγραφος κανόνας, υπό την έννοια ότι δεν είναι υποχρεωτικό.

Δεν γνωρίζουμε την προέλευση της συγκεκριμένης συνήθειας, ωστόσο, το φιλοδώρημα είναι μια πρακτική για να δείξουμε κυρίως την ικανοποίηση μας για την άριστη εξυπηρέτηση και την εξαιρετική ποιότητα των υπηρεσιών.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει καθορισμένο ποσό για το tip, κάτι που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να αφήσει το ποσό που επιθυμεί ή που έχει την δυνατότητα να αφήσει, ανάλογα με τις οικονομικές του απολαβές.

Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ θεωρείται σχεδόν θεσμός και είναι βαθιά χαραγμένο με την κουλτούρα τους, κυρίως, σε εργαζόμενους που απασχολούνται σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, κομμωτήρια, αλλά και στους παρκαδόρους.

Κάτι που έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός της μισθολογικής κατάταξης των συγκεκριμένων επαγγελμάτων, αφού είναι χαμηλόμισθοι.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες χώρες που το φιλοδώρημα μπορεί να θεωρηθεί μια κίνηση αγένειας προς το πρόσωπο του εργαζόμενου. 

Ιαπωνία
Στην Ιαπωνία δεν υπάρχει λόγος να αφήσετε φιλοδώρημα, αφού μπορεί να θεωρηθεί και αγένεια. Μάλιστα, θεωρείται πολύ πιθανό, οι εργαζόμενοι (π.χ. εστιατορίου) να αρνηθούν πεισματικά να το δεχθούν. Σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό οδηγό Fodor’s, ορισμένοι εργαζόμενοι ενδέχεται να αισθανθούν ντροπή, όταν επιχειρήσετε να τους αφήσετε έξτρα χρήματα για την εξυπηρέτηση που σας προσέφεραν.

Στην ιαπωνική κουλτούρα θεωρούν ότι ο πελάτης πληρώνει ήδη αρκετά για να εξυπηρετηθεί σωστά και είναι χρέος τους να τον εξυπηρετήσουν έτσι όπως του αρμόζει, οπότε το tip δεν υπάρχει στο… λεξιλόγιο τους. Σε περίπτωση, πάντως, που αφήσετε κατά λάθος tip σε εστιατόριο, οι σερβιτόροι ενδέχεται να τρέξουν από πίσω σας, ώστε να σας το επιστρέψουν.

Ισπανία
To ταξιδιωτικό περιοδικό Afar ανέφερε ότι μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις οφείλετε να δώσετε φιλοδώρημα στην Ισπανία, ενώ, παράλληλα, αναφέρει και το ύψος των ποσών.

Για παράδειγμα, στα εστιατόρια το φιλοδώρημα είναι εντελώς προαιρετικό, συνεπώς, σε περίπτωση εξαιρετικής εξυπηρέτησης, το ποσό που μπορείτε να αφήσετε δεν θα πρέπει ξεπερνά το 15% του συνολικού λογαριασμού. Σε περίπτωση που παραγγείλετε καφέ ή μπύρα, τότε δεν χρειάζεται να αφήσετε φιλοδώρημα, αν και μπορείτε να στρογγυλοποιήσετε το λογαριασμό, αν η παραγγελία σας συνοδευτεί και από φαγητό. Ούτε και για τους οδηγούς ταξί απαιτείται φιλοδώρημα, αν και θεωρείται μια κομψή χειρονομία σε περίπτωση που σας βοηθήσουν με τις αποσκευές σας.

Νότια Κορέα
Η Νότια Κορέα είναι ακόμα μια χώρα που δεν απαιτείται να αφήσετε φιλοδώρημα. Τα τελευταία χρόνια, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στον τομέα των υπηρεσιών λαμβάνουν ικανοποιητικούς μισθούς για την διαβίωση τους.

Μάλιστα, εάν επιχειρήσετε να αφήσετε έξτρα χρήματα, μπορεί να θεωρηθεί και άκρως προσβλητική κίνηση, υποδεικνύοντας ότι ο εργαζόμενος έχει ανάγκη από φιλανθρωπία. Σύμφωνα με έρευνα των Korea Times, 7 στους 10 Κορεάτες θεωρούν το φιλοδώρημα ως «απαράδεκτο» και μόνο το 5% των ερωτηθέντων θεωρούν την συγκεκριμένη πρακτική, αποδεκτή.

Δανία
Η νομοθεσία της Δανίας απαιτεί όλες οι χρεώσεις υπηρεσιών και τα υποχρεωτικά φιλοδωρήματα να περιλαμβάνονται στις αναγραφόμενες τιμές που υπάρχουν στα μενού των εστιατορίων και στις ταμπέλες των ταξί.

Επίσης, δεν χρειάζεται να δώσετε φιλοδώρημα στους ξεναγούς, καθώς στο πακέτο για περιηγήσεις περιλαμβάνεται «ενσωματωμένο» tip. Σε περίπτωση, όμως, που θέλετε να αφήσετε φιλοδώρημα, αν και δεν είστε καθόλου υποχρεωμένοι, μπορείτε να αφήσετε ένα ποσό που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού σας λογαριασμού.

 Κίνα
Σύμφωνα με το BBC, το φιλοδώρημα στην Κίνα θεωρείται αγενής πράξη, αν και πλέον έχει γίνει αποδεκτό, μετά την μεγάλη προσέλευση τουριστών από την Δύση. Ωστόσο, και πάλι δεν είναι υποχρεωτικό. Πάντως, η υπάρχει μια σημαντική εξαίρεση και αφορά τον ξεναγό και τον οδηγό σας.

Η διακριτικότητα παίζει σημαντικό στην κινεζική κουλτούρα, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να αφήσετε κάποιο μικροποσό μέσα σε φάκελο ή κάρτα. Αυτός, πάντως, ο κανόνας ισχύει μόνο στην ηπειρωτική Κίνα. Η πρακτική του φιλοδωρήματος στο προσωπικό των ξενοδοχείων ή σε οδηγούς ταξί είναι αρκετά διαδεδομένη σε άλλα μέρη, όπως το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο.

Βραζιλία
Στην κουλτούρα της Βραζιλίας επίσης η έννοια του φιλοδωρήματος θεωρείται ασυνήθιστη. Αντίθετα, αρκετά εστιατόρια και ξενοδοχεία έχουν ενσωματωμένες χρεώσεις για να καλύψουν το κόστος της εξυπηρέτησης. Για παράδειγμα, για tip στο τέλος ενός γεύματος προστίθεται ένα 10% στην απόδειξη που καλύπτει το κόστος της εξυπηρέτησης.

Στην περίπτωση δε που δεν μείνετε ικανοποιημένοι από την εξυπηρέτηση, τότε, μπορείτε να ζητήσετε από τον υπεύθυνο να αφαιρέσει το 10%.

Σε σπάνιες, πάντως, περιπτώσεις που δεν γίνει χρέωση υπηρεσιών, μπορείτε να αφήσετε φιλοδώρημα της τάξης του 10% – 15% υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι η η εξυπηρέτηση ήταν άριστη.

newsit.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις