SPOTLIGHT

/

Πού βρισκόταν η θρυλική Μάντρα του Αττίκ;

Κοινοποίηση
Tweet

80 χρόνια μετά τη διάλυσή της

Στον Αττίκ χρωστάμε ανάμεσα σε άλλα το «Ζητάτε να σας πω», το «Μαραμένα τα Γιούλια κι οι Βιόλες» και το «Της Μιας Δραχμής Τα Γιασεμιά». Κυρίως όμως του χρωστάμε την εκδημοκράτηση της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης.

Ο Κλέων Τριανταφύλλου, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, υπήρξε πρωτοπόρος του ελληνικού ελαφρού τραγουδιού στις αρχές του 20ού αιώνα και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως ακόμα και σήμερα σιγομουρμουράμε τα τραγούδια του, χωρίς πολλές φορές να ξέρουμε σε ποιον τα οφείλουμε. Γεννημένος στην Αθήνα και μεγαλωμένος στην Αίγυπτο, ο Αττίκ πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει πολιτικές και οικονομικές επιστήμες – ως συνέχεια των σπουδών του στη Νομική Σχολή Αθηνών.

Στην πραγματικότητα όμως, ο πολυτάλαντος στιχουργός και συνθέτης, έψαχνε απλά μια αφορμή για να πάει στη γαλλική πρωτεύουσα και να ασχοληθεί με τη μουσική. Έτσι, κρυφά από την οικογένειά του, εγκατέλειψε τις σπουδές του και γράφτηκε στο Ωδείο του Παρισιού.

Στην Πόλη του Φωτός έγραψε πάνω από 300 συνθέσεις, καθώς και τραγούδια για οπερέτες και μπαλέτα, που τον έκαναν ιδιαίτερα γνωστό στους καλλιτεχνικούς κύκλους του Παρισιού των αρχών του προηγούμενου αιώνα.

Παρά τη σημαντική πορεία του στη Γαλλία, ο Αττίκ αποφάσισε το 1930 να γυρίσει στην Ελλάδα, μια απόφαση που έμελλε να αλλάξει μια για πάντα τον χάρτη της διασκέδασης στην Αθήνα του Μεσοπολέμου. Με την άφιξή του στην πρωτεύουσα, ο 45χρονος τότε καλλιτέχνης ίδρυσε την περίφημη Μάντρα του, ένα μικρό και πρόχειρο με μια πρώτη ματιά θέατρο, που όμως θα έγραφε αθηναϊκή και όχι μόνο ιστορία και μάλιστα με τα πιο λαμπρά γράμματα.

Η Μάντρα του Αττίκ, ήταν ένας καλλιτεχνικός όμιλος που περιλάμβανε τραγουδιστές, αυτοσχέδιους παρουσιαστές, μέχρι και μίμους, ενώ διοργάνωνε διάφορες δημόσιες εμφανίσεις και εκδηλώσεις στην Αθήνα, αλλά και στην επαρχία. Σκοπός του ιδρυτή της ήταν να φτιάξει ένα variete που να μπορεί να απευθύνεται σε όλους.

Η πρώτη Μάντρα του Αττίκ βρισκόταν σε ένα υπαίθριο θέατρο στον αριθμό 20 της οδού Μηθύμνης, στην τότε Πλατεία Αγάμων, την οποία σήμερα όλοι ξέρουμε ως πλατεία Αμερικής. Η Μάντρα φιλοξενούνταν τα καλοκαίρια σε διάφορα υπαίθρια θέατρα της Αθήνας -τις περισσότερες φορές στο θέατρο Δελφοί επί της οδού Αχαρνών- και τον χειμώνα ο Αττίκ και οι καλλιτέχνες της περιόδευαν στην επαρχία.

Αυτό κράτησε μέχρι το 1938 οπότε και εγκαταστάθηκε μόνιμα σε μια αθηναϊκή ταβέρνα, τη Μονμάρτη, στη διασταύρωση των οδών Αχαρνών και Ηπείρου.

Δε θα μπορούσε μάλλον να βρεθεί καταλληλότερος χώρος, αφού η αλήθεια είναι πως ο Αττίκ είχε φέρει αέρα Μονμάρτης στην Αθήνα, ενώ από τη σκηνή της Μάντρας του παρέλασαν κορυφαία ονόματα της εποχής όπως η Δανάη Στρατηγοπούλου, ο Δημήτρης Χορν, ο Γιώργος Τζαβέλλας και η Στέλλα Γκρέκα.

Παρά το γεγονός πως η Μονμάρτη έπαψε να λειτουργεί όταν ξεκίνησε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, η Μάντρα του Αττίκ διαλύθηκε μόνο μετά τον θάνατο του ιδρυτή της το 1944, έχοντας όμως καταφέρει να γίνει θρυλική και να συζητιέται μέχρι και σήμερα.

ΠΗΓΗ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Spotlight