FOOD

/

Τα 7 πιο βρώμικα αντικείμενα στην κουζίνα σας

Πηγή φωτογραφίας: freepik

Κοινοποίηση
Tweet

Πώς να απαλλαγείτε από τα βακτήρια, σύμφωνα με ειδικούς

Νομίζετε ότι η κουζίνα σας είναι καθαρή; Ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Ακόμα κι αν καθαρίζετε τακτικά την κουζίνα σας, μπορεί να υπάρχουν κρυμμένα σημεία που αποτελούν εστίες βακτηρίων θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία σας, χωρίς καν να το γνωρίζετε.

Η κουζίνα μπορεί να γίνει εστία μικροβίων χωρίς να το καταλάβετε
Μια μελέτη από το National Sanitation Foundation των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 32% των πάγκων κουζίνας ήταν μολυσμένο με κολοβακτηρίδια, βακτήρια που βρίσκονται στα ανθρώπινα και ζωικά απόβλητα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες και λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της τροφικής δηλητηρίασης.

 Ειδικοί αποκαλύπτουν ποια είναι τα επτά πιο βρώμικα σημεία στην κουζίνα και πώς να καθαρίσετε κάθε αντικείμενο για να απαλλαγείτε από τα βακτήρια και να μειώσετε τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Τα 7 πιο βρώμικα αντικείμενα στην κουζίνα

Εργαλεία κουζίνας
Μαχαιροπίρουνα
Μπλέντερ και φριτέζες αέρος
Αναδευτήρες αλατιού και πιπεριού
Κούπες και φλιτζάνια
Ψυγείο
Σφουγγάρια και πετσέτες τσαγιού

Εργαλεία κουζίνας
Τα εργαλεία κουζίνας, όπως τα σύρματα, τα ανοιχτήρια και οι τρίφτες τυριού, μπορούν να γίνουν εστίες βακτηρίων. Ο Dr. Chun Tang, γενικός ιατρός και ιατρικός διευθυντής στο Pall Mall Medical, προειδοποιεί ότι αυτά τα εργαλεία μπορούν να φιλοξενήσουν βακτήρια, όπως E. coli, σαλμονέλα και λιστέρια.

Ορισμένα εργαλεία πρέπει να πλένονται αμέσως μετά τη χρήση. «Μικρές σχισμές και ρωγμές μπορούν να συγκρατήσουν μικροσκοπικά υπολείμματα τροφίμων που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, αλλά μπορούν να καταλήξουν στο τσάι, τα ζυμαρικά, τη σούπα ή άλλα σνακ», εξηγεί ο Dr. Tang. «Καθαρίστε καλά τους τρίφτες τυριού με μια βούρτσα, ξεπλύνετέ τους και αφήστε τους να στεγνώσουν στον αέρα αντί να χρησιμοποιήσετε πετσέτα».

Μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε, αλλά τα ανοιχτήρια για τις κονσέρβες χρειάζονται επίσης καθαρισμό. Αντί να τα τοποθετήσετε πίσω στο συρτάρι χωρίς να τα καθαρίσετε, ο Dr. Tang συνιστά να σκουπίσετε τους τροχούς με χαρτί κουζίνας για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα τροφίμων. «Στη συνέχεια, μουλιάστε τα σε ζεστό νερό με υγρό σαπούνι για 30 λεπτά. Καθαρίστε τα με ένα σφουγγάρι, ξεπλύνετε και στεγνώστε τους τροχούς με χαρτί κουζίνας».

 Μαχαιροπίρουνα
Σκεφτείτε δύο φορές πριν χρησιμοποιήσετε μαχαιροπίρουνα με περίτεχνα σχέδια. Ορισμένα μαχαιροπίρουνα ενδέχεται να φιλοξενούν μικρόβια. «Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε μαχαιροπίρουνα που έχουν περίπλοκες λεπτομέρειες σχεδίασης, μπορεί μικροσκοπικά σωματίδια φαγητού να παραμείνουν σε αυτά τα σημεία και να μουχλιάσουν. Αυτό μπορεί δυνητικά να αναπαράγει επιβλαβή βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και το E. coli, τα οποία μπορεί να παραμονεύουν για την επόμενη χρήση», λέει ο Dr. Tang. «Ορισμένες παραλλαγές του E. coli μπορεί να προκαλέσουν την καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και πιθανώς τη νεφρική ανεπάρκεια».

Όταν θα αγοράσετε νέα μαχαίρια και πιρούνια, επιλέξτε πιο απλά σχέδια κατασκευασμένα από ένα κομμάτι ανοξείδωτο ατσάλι ή ασήμι. Αυτά είναι πιο ασφαλή από έναν σύνθετο σχεδιασμό με μικροσκοπικά κενά. Και αν πιστεύατε ότι το να πλύνετε τα μαχαιροπίρουνά σας στο πλυντήριο πιάτων είναι ένας σίγουρος τρόπος για να εξασφαλίσετε καθαρά κουτάλια χωρίς μικρόβια, ξανασκεφτείτε το.

Ενώ το πλυντήριο πιάτων τείνει να χρησιμοποιεί πιο ζεστό νερό από αυτό που μπορούν να αντέξουν τα χέρια μας, σε μια μελέτη του 2019, το 100% των πλυντηρίων πιάτων που δοκιμάστηκαν είχαν διάφορα βακτήρια που θα μπορούσαν να είναι «πιθανές εστίες μόλυνσης. Καθαρίζετε τακτικά το δικό σας πλυντήριο πιάτων σε βάθος.

Μπλέντερ και φριτέζες αέρος
Την επόμενη φορά που θα ετοιμάσετε μια σάλτσα ή smoothie, καθαρίστε αμέσως το μπλέντερ σας. Μια μελέτη από το National Sanitation Foundation των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι τα μπλέντερ ήταν το «τρίτο αντικείμενο με τα περισσότερα μικρόβια» μεταξύ μιας σειράς διαφορετικών ειδών κουζίνας, φιλοξενώντας πολλαπλούς τύπους βακτηρίων, όπως σαλμονέλα, E. coli, μύκητες και μούχλα.

Για να καθαρίσετε σωστά το μπλέντερ, η Dr. Emilia Pasiah, ιδιοκτήτρια του HealthZen Wellness Center, λέει: «Αμέσως μετά τη χρήση, γεμίστε το μπλέντερ μέχρι τη μέση με ζεστό νερό και προσθέστε μια σταγόνα σαπούνι. Ενεργοποιήστε σε χαμηλή ταχύτητα για 30 έως 60 δευτερόλεπτα για να απομακρυνθούν τα σωματίδια τροφής.

Στη συνέχεια, αποσυναρμολογήστε εντελώς το μπλέντερ και πλύνετε στο χέρι κάθε μέρος ξεχωριστά σε ζεστό νερό και σαπούνι. Χρησιμοποιήστε μια μαλακή βούρτσα ή μια οδοντόβουρτσα για να καθαρίσετε γύρω από τις λεπίδες και τυχόν δυσπρόσιτες περιοχές. Στη συνέχεια ξεπλύνετε κάθε μέρος κάτω από ζεστό νερό για να αφαιρέσετε τυχόν σαπούνι και αφήστε όλα τα μέρη να στεγνώσουν στον αέρα».

Όσο για τη φριτέζα αέρος, η Dr. Pasiah λέει ότι τα μικρόβια ευδοκιμούν στο καλάθι του μηχανήματος. «Τα έλαια που περισσεύουν μπορεί να ταγγίσουν, οδηγώντας σε δυσάρεστες οσμές και ακόμη και ήπια συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, όπως κράμπες στο στομάχι και ναυτία».

Καθαρίζετε τη φριτέζα αέρος μετά από κάθε χρήση, μόλις κρυώσει. Μουλιάστε το καλάθι και το δίσκο σε ζεστό, σαπουνόνερο και χρησιμοποιήστε μια μαλακή βούρτσα ή σφουγγάρι για να τρίψετε τυχόν κολλημένα τρόφιμα.

«Για να καθαρίσετε το εσωτερικό της φριτέζας αέρος, σκουπίστε την με ένα υγρό πανί και μια μικρή ποσότητα σαπουνιού. Ένα διάλυμα ξυδιού (ένα μέρος ξύδι, τρία μέρη νερό) μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα σημεία λίπους», λέει η Dr. Pasiah.

Αναδευτήρες αλατιού και πιπεριού
Σκεφτείτε πόσα χέρια αγγίζουν τα αλατιέρες και τα πιπεριέρες σας. «Αυτά είναι πιθανώς μερικά από τα πιο μολυσμένα αντικείμενα στην κουζίνα σας», λέει ο Dr. Tang.

«Βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος και ιοί από την επαφή με ωμό κρέας ή από άρρωστα άτομα μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σε αυτά τα μπουκάλια όταν κυκλοφορούν στο τραπέζι», προσθέτει η Dr. Pasiah.

Στόχος είναι να καθαρίζετε τις αλατιέρες τακτικά με αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές που έρχονται σε επαφή με τα χέρια.

Κούπες και φλιτζάνια
Πιστεύετε ότι ένα γρήγορο ξέβγαλμα είναι αρκετό για να καθαρίσετε τα φλιτζάνια και τις κούπες σας; Ξανασκεφτείτε το. «Το πραγματικό πρόβλημα έγκειται στο βιοφίλμ – ουσιαστικά ένα στρώμα βακτηρίων που μπορεί να αναπτυχθεί στο εσωτερικό των φλιτζανιών, ειδικά αν περιέχουν υγρά όπως καφέ ή γάλα», λέει η Dr. Pasiah.

Μικρόβια όπως ο staphylococcus aureus και το E. coli μπορούν να επιβιώσουν στις επιφάνειες για μέρες, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε ζεστό νερό, σαπούνι και ένα καθαρό σφουγγάρι ή βούρτσα για να τα πλύνετε σωστά και αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα για να αποφύγετε τη μεταφορά μικροβίων από μια πετσέτα.

Αλλά το μεγαλύτερο λάθος είναι να κρατάτε παλιά αγαπημένα αντικείμενα παρά τις ρωγμές. Μπορεί να έχουν συναισθηματική αξία, αλλά ο Dr. Tang λέει: «Όταν τα σερβίτσια σπάσουν, γίνονται μη πορώδη και τότε τα βακτήρια μπορούν να απορροφηθούν σαν σφουγγάρι. Πετάξτε τα ραγισμένα φλιτζάνια και πιάτα για να είστε ασφαλείς». Εάν δεν μπορείτε να τα αποχωριστείτε, χρησιμοποιήστε τα μόνο ως διακοσμητικά.

Ψυγείο
Οι χαμηλές θερμοκρασίες στο ψυγείο σας δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή από μικρόβια. Έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένοι μικροοργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, της μούχλας και των μυκήτων, μπορούν να αναπτυχθούν ή να επιβιώσουν στους 4 βαθμούς Κελσίου, που είναι η μέση θερμοκρασία του ψυγείου της κουζίνας.

Αυτοί οι μικροοργανισμοί από μολυσμένα άπλυτα ωμά τρόφιμα, για παράδειγμα, μπορούν να μεταφερθούν στις επιφάνειες του ψυγείου σας από τα χέρια σας ή να διαρρεύσουν από τα πακέτα. Αυτά μπορεί στη συνέχεια να μολύνουν άλλα τρόφιμα στο ψυγείο.

Η Dr. Pasiah λέει: «Καθαρίστε σε βάθος το ψυγείο κάθε 1 με 2 μήνες αφαιρώντας όλα τα τρόφιμα, σκουπίζοντας τα ράφια με ένα ήπιο απορρυπαντικό ή διάλυμα ξυδιού, φροντίζοντας να καθαρίσετε τυχόν κολλώδη σημεία ή χυμένα υλικά. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα συρτάρια, όπου μπορούν εύκολα να συσσωρευτούν βακτήρια.

Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τις λαβές του ψυγείου, μια από τις επιφάνειες που αγγίζονται πιο συχνά και μπορεί να συσσωρεύουν μικρόβια».

Σφουγγάρια και πετσέτες κουζίνας
Τα σφουγγάρια και οι πετσέτες κουζίνας είναι απαραίτητα εργαλεία καθαρισμού, αλλά, δυστυχώς, μπορούν να αποτελέσουν εστίες ανάπτυξης βακτηρίων. Μια μελέτη έδειξε ότι το 49% των πετσετών κουζίνας που ελήφθησαν από οικιακές κουζίνες ήταν θετικές σε βακτηριακή ανάπτυξη.

Τα βακτήρια αυτά περιλαμβάνουν κολοβακτηρίδια, εντερόκοκκους, που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και της κοιλιάς, και σταφυλόκοκκο, που μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις του δέρματος και του αίματος.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) προτείνει να αλλάζετε τακτικά τις πετσέτες κουζίνας και να αποφεύγετε τη χρήση μιας πετσέτας για πολλαπλές χρήσεις, όπως το στέγνωμα των χεριών, των πιάτων και των επιφανειών.

Όσο για τα σφουγγάρια της κουζίνας σας, αυτά μπορεί να φιλοξενούν E. coli, σαλμονέλα και λιστέρια. Ίσως είναι συνετό να τα απορρίψετε εντελώς και να προτιμήσετε μια βούρτσα πιάτων, καθώς οι έρευνες έχουν δείξει ότι αυτές φιλοξενούν λιγότερα βακτήρια από τα σφουγγάρια.

Μια καθαρή κουζίνα είναι απαραίτητη για την πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης και άλλων ασθενειών που μεταδίδονται μέσω των τροφίμων. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να διατηρήσετε την κουζίνα σας καθαρή και υγιεινή για εσάς και την οικογένειά σας.

enikos.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Life