ΑΓΟΡΑ

/

Το σύνδρομο της τελευταίας στιγμής: Πώς να το αποφύγεις στις εξετάσεις. Όχι και τόσο βαρετές συμβουλές διαχείρισης χρόνου για φοιτητές

Κοινοποίηση
Tweet

Κάνε ένα διάλειμμα, διάβασε την παρακάτω λίστα και ταυτίσου.

Ένα μικρό μου όνειρο και μία επιστημονικής φαντασίας …φαντασίωσή μου, είναι το να γινόταν μία μέρα να μας πληρώνουν με χρόνο αντί για χρήματα. Να σου λένε "πάρε Γιώργο αυτές τις 3 ώρες να προλάβεις τα deadlines σου". Τις περισσότερες φορές αυτό που μας λείπει είναι ο χρόνος, ο οποίος θα φέρει και το χρήμα και θα λύσει πολύ περισσότερα προβλήματα και από το ίδιο το χρήμα. Η σωστή διαχείριση χρόνου είναι το κλειδί για να πετύχεις τους στόχους σου ως φοιτητής μειώνοντας το άγχος που σε πνίγει, ειδικά όταν προετοιμάζεσαι για εξεταστική.

Λίστες με συμβουλές διαχείρισης χρόνου υπάρχουν πολλές. Η δική μας λίστα αποφεύγει τις γενικότητες και ασχολείται με την καθημερινότητα ενός φοιτητή.

Aν θέλεις να ξεκουραστείς για λίγο να διαβάζεις ή να εργάζεσαι για την παρουσίαση πτυχιακής εργασίας, κάνε ένα διάλειμμα, διάβασε την παρακάτω λίστα μας και ταυτίσου. Αν θέλεις βοήθεια με τις εργασίες σου, επικοινώνησε με το sbs studies και εξοικονόμησε χρόνο με άριστα αποτελέσματα.

Τηλεμαραθώνιοι Netflix

Σταμάτα να βλέπεις σειρές ή έστω μείωσε τον χρόνο. Δυστυχώς, ο εθισμός είναι τεράστιος και η σπατάλη σε χρόνο τεράστια χωρίς το ανάλογο όφελος. Οι περισσότερες σειρές μετά από δύο τρεις σαιζόν γίνονται σαπουνόπερες και το ξέρεις. Μην καλλιεργείς αυταπάτες ότι το κάνεις επειδή σου αρέσει η έβδομη τέχνη και ότι νιώθεις μία προσωπική ανάπτυξη και καλλιέργεια μέσα από αυτή την ενασχόληση. Εκείνη η κορεάτικη ρομαντική κομεντί που διαρκεί 8 σαιζόν ίσως να μην είναι και τόσο τέχνη αλλά ούτε και τόσο …έβδομη. Θα χρειαστείς αυταπάρνηση και τεράστια δύναμη σαν αυτή του Ρικ του Walking Dead -όταν απωθούσε από πάνω του τα εκατοντάδες ζόμπι- για να καταφέρεις να μην παρακολουθήσεις την δεύτερη σαιζόν του Squid Game που ξεκινάει σε ένα μήνα...

Social Media - Σταμάτα πια, σταμάτα!

Δεν είμαι ο πιο αρμόδιος να δώσω συμβουλές πάνω σε αυτό. Συνεχώς απομακρύνομαι από αυτά και μετά από λίγο διάστημα ξανακυλάω πάλι στον βούρκο, περιοδικά σαν τοξικομανής. Πάνω που βαρεθήκαμε τα παραδοσιακά κοινωνικά δίκτυα, ήρθε το TikTok να μας αποτελειώσει. Και σα να μην έφτανε αυτό, το YouTube (εξαιτίας της απειλής του TikTok) άρχισε να πληρώνει ακόμη πιο γενναιόδωρα τους δημιουργούς περιεχομένου και υπάρχει τρομερό content διαθέσιμο για …εθισμό και εκεί. Αν αναρωτιέσαι γιατί τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν οι δημιουργοί καθημερινού και ποιοτικού περιεχομένου στο YouTube, η απάντηση βρίσκεται στην αύξηση των αμοιβών των δημιουργών.

Γράφε λίστα με εργασίες - Name your enemy

Γράψε σε μία λίστα όλες τις υποχρεώσεις και εργασίες/υποεργασίες σου με μορφή bulleted list και ένα μέρος του άγχους θα φύγει. Αλήθεια, έτσι απλά. Μέρος του άγχους σου όταν έχεις πολλά καθημερινά tasks πηγάζει από την άγνοια της πραγματικής έκτασης αυτών. Ακολούθησε αυτή τη συμβουλή και ξαφνικά το πρόβλημά σου θα έχει όνομα και μέγεθος, θα έχει διαστάσεις και εκτιμώμενο πέρας. Κάνε ένα βήμα πίσω, κοίτα την λίστα από μακριά και θα γίνει ακόμη πιο μικρή και διαχειρίσιμη. Σβήνε κάθε task που ολοκλήρωσες και το άγχος θα λιγοστεύει. Έχω πιάσει τον εαυτό μου να βάζει στη λίστα πολύ εύκολες μικροδουλειές, επειδή θα μου αρέσει που θα δω το σύμβολο του check και την σήμανση της ολοκλήρωσης δίπλα του και αυτό μου δίνει κουράγιο. Με λίγα λόγια γράψε λίστα με τις εργασίες σου και “name your enemy”!

Σπάσε τις εργασίες σε κομματάκια

Υπάρχουν υποεργασίες που διαρκούν μόνο 5 ή 10 λεπτά. Την ώρα που είσαι στα μέσα συγκοινωνίας, στο διάλειμμα της σχολής ή σε ένα καφέ περιμένοντας το ραντεβού σου κάνε μία από τις πεντάλεπτες ή δεκάλεπτες εργασίες. Ακόμη και η διπλωματική σου ή η εργασία ΕΑΠ (στην περίπτωση που είσαι φοιτητής του ανοιχτού πανεπιστημίου) μπορεί να σπάσει σε επιμέρους tasks με διάφορες διάρκειες. Διάλεξε αυτές που είναι πιο αυτοτελείς. Άσε τις μεγαλύτερες για το σπίτι. Οι περισσότερες από τις μεγάλες εργασίες που συνεχώς αναβάλεις μπορούν να γίνουν μικρές αν τις χωρίσεις σε διακριτές, σχεδόν αυτοτελείς υποεργασίες. Αν δεν το πιστεύεις και νομίζεις ότι αυτά είναι αδύνατα και ότι οι συμβουλές αυτές είναι “αμερικανιές”, δοκίμασέ το. Μας ευχαριστείς αργότερα.

Γίνε Doer αντί να είσαι Thinker

Είσαι thinker ή doer; Πράττεις ή ονειροπολείς; Υπήρξα πολλά χρόνια thinker και ξέρω. Ζούσα ανάμεσα σε ένα σωρό μισοτελειωμένα projects, εργασίες, μισοδιαβασμένα βιβλία και ένα σωρό ιδέες που θα υλοποιούσα από δευτέρα ή από Σεπτέμβρη, κάτι σαν δίαιτα…

Στη ζωή και στις σπουδές, το να πράττεις αντί να ονειροπολείς και να σχεδιάζεις κάνει τη διαφορά. Γι’ αυτό:

  • Ολοκλήρωνε εργασίες. Ακόμη και αν γίνουν λιγότερο ποιοτικά από τον αρχικό σου στόχο.
  • Μην εξαντλείς το άλλοθι της "τελειομανίας". Πιθανότατα δεν είσαι τελειομανής, αλλά απλώς απολαμβάνεις τα πρώτα βήματα ενός πρότζεκτ που είναι και τα πιο διασκεδαστικά και αφήνεις για μετά (για πολύ μετά…)  την αγγαρεία που είναι η ολοκλήρωσή του.
  • Ξεκίνησε πριν "νιώσεις εντελώς έτοιμος": Μην περιμένεις να έχεις όλες τις πληροφορίες, απαντήσεις, λεπτομέρειες και άλλες δικαιολογίες για να μην ξεκινήσεις.
  • Βάλε μικρούς στόχους: Σπάσε μεγάλα project σε μικρότερα, δημιούργησε εφικτά βήματα.
  • Μην αναλύεις υπερβολικά: Σταμάτα να αναβάλλεις αναζητώντας συνεχώς νέες πληροφορίες.
  • Περίβαλλε τον εαυτό σου με άλλους doers: Οι άνθρωποι γύρω σου σε επηρεάζουν. Κράτα κοντά σου άτομα που σε εμπνέουν και σε κινητοποιούν.

Μάθε να λες "όχι"

Προστάτεψε τον χρόνο σου από άσκοπες δραστηριότητες ή κοινωνικές προσκλήσεις, ειδικά όταν έχεις προθεσμίες να παραδώσεις.

Πρόσεχε τη φυσική σου κατάσταση

Θα έχεις παρατηρήσει ότι, όταν "σαπίζεις" στον καναπέ ή "λιώνεις" στο κρεβάτι, το ρολόι γυρίζει πολύ γρήγορα και αναβάλεις να ξεκινήσεις την ημέρα σου. Βάλε στο πρόγραμμα σου υγιεινές συνήθειες. Δε χρειάζονται υπερβολές. Λίγο μαγείρεμα κάποιες μέρες της εβδομάδας και λίγο γρήγορο περπάτημα ή ακόμη καλύτερα κάτι πιο έντονο θα σου δώσουν την ευεξία και τα κίνητρα που θέλεις. Η σωστή διατροφή, ο καλός ύπνος και η άσκηση ενισχύουν τη συγκέντρωσή σου και την παραγωγικότητά σου.

Χρησιμοποίησε τα σωστά εργαλεία για τις εργασίες σου

Αρκετά με τις offline και standalone εφαρμογές γραφείου, το ημερολόγιο δείχνει 2024. Δούλεψε με cloud εργαλεία (Google docs, Microsoft 365 κλπ), ώστε να μπορείς να ξεκινάς ένα έγγραφο ή μία παρουσίαση στο σπίτι και να την συνεχίζεις στο λεωφορείο από το κινητό ή να δουλεύεις ταυτόχρονα στο ίδιο Excel με την ομάδα των συμφοιτητών σου. Εφαρμογές όπως το Google Calendar, το Trello και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσεις τους χρόνους σου, να είσαι πιο παραγωγικός, να οργανώσεις τις υποχρεώσεις σου και να παραμείνεις συνεπής.

Προγραμμάτισε χρόνο για χαλάρωση

Είσαι φοιτητής/φοιτήτρια και αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμά σου είναι κάπως άναρχο, επειδή μπορείς να το κάνεις σχεδόν ό,τι θέλεις! Η ξεκούραση όμως είναι εξίσου σημαντική με τη δουλειά. Απόφυγε να πιέζεις τον εαυτό σου υπερβολικά. Προσπάθησε να έχεις ένα συγκεκριμένο ωράριο χαλάρωσης, ώστε να έχεις ένα ορόσημο, κάτι να περιμένεις.

 

 

 

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Αγορά