ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νότια Κορέα: «Ήττα» του προέδρου - Άρση του εκλογικού νόμου ψήφισε το υπουργικό συμβούλιο

Κοινοποίηση
Tweet

Δεν υποχωρούμε γιατί δεν θέλουμε να επιστρέψει η Νότια Κορέα σε εποχές στρατοκρατίας, είναι το μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες που παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το Κοινοβούλιο

22.28: Πολιτικός της αντιπολίτευσης ζητά την καθαίρεση του προέδρου
«Δεν τέλειωσε τίποτα», δήλωσε ο Τσο Κουκ, επικεφαλής μικρού κόμματος της αντιπολίτευσης που μίλησε με διαδηλωτές έξω από το Κοινοβούλιο. «Ο πρόεδρος απειλεί τη δημοκρατία και το σύνταγμα», δήλωσε και υποσχέθηκε να παραπέμψει τον Γιουν συγκεντρώνοντας ψήφους από άλλα κόμματα.

22.25: Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να άρει τον στρατιωτικό νόμο

22.17: CNN: Έξω από τη Βουλή παραμένουν οι διαδηλωτές

Δεν υποχωρούμε γιατί δεν θέλουμε να επιστρέψει η Νότια Κορέα σε εποχές στρατοκρατίας, είναι το μήνυμα που στέλνουν οι πολίτες που παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το Κοινοβούλιο.

Παρά το ότι ο πρόεδρος είπε ότι θα άρει τον στρατιωτικό νόμο, το πλήθος παραμένει, αναφέρει το CNN. Κάποιοι κρατούν σημαίες και πλακάτ και άλλοι ζητούν την καθαίρεση του προέδρου. Όποια όμως και αν είναι η εξέλιξη των γεγονότων στη χώρα, το πολιτικό μέλλον του προέδρου Γιουν παραμένει αβέβαιο.

22.03: Πρόεδρος Γιουν: Ο στρατιωτικός νόμος θα αρθεί μόλις βρεθούν οι υπουργοί
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας είπε ότι προσπάθησε να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο για να άρει τον στρατιωτικό νόμο, αλλά λόγω της ώρας δεν τα κατάφερε. Ο νόμος θα αρθεί όταν συγκεντρωθεί ο ελάχιστος απαραίτητος αριθμός των υπουργών.

Υπενθυμίζεται ότι τώρα είναι 5 το πρωί στη Σεούλ.

21.57: Υποχώρησε το νοτικορεατικό νόμισμα μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου
Άλλη μια παράμετρος της κρίσης στη Νότια Κορέα είναι η οικονομική. Το νοτιοκορεατικό νόμισμα, το γουόν, υποχώρησε σημαντικά έναντι του δολαρίου μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου.

Γύρω στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) το γουόν υποχωρούσε κατά 1,55% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στο 1.428,09 γουόν ανά δολάριο.

21.38: Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας παραδέχθηκε την ήττα του, λέει ότι θα άρει τον στρατιωτικό νόμο
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι θα άρει τον στρατιωτικό νόμο, λίγες ώρες αφότου το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε να εμποδίσει το μέτρο.  Αυτό συμβαίνει καθώς οι νομοθέτες ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της άρσης του διατάγματος στρατιωτικού νόμου του προέδρου, με την παρουσία 190 από τα 300 μέλη του.

21.23: Οι ΗΠΑ επιθυμούν η κατάσταση στη Νότια Κορέα να επιλυθεί ειρηνικά και «σύμφωνα με το κράτος δικαίου»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν η κατάσταση στη Νότια Κορέα «να επιλυθεί ειρηνικά και σύμφωνα με το κράτος δικαίου», δήλωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Vedant Patel, προσθέτοντας ότι «σίγουρα, το νομοθετικό σώμα που ψηφίζει για να περάσει κάτι θα ήταν σύμφωνο με το δίκαιο της χώρας αυτής».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν η κατάσταση στη Νότια Κορέα «να επιλυθεί ειρηνικά και σύμφωνα με το κράτος δικαίου», δήλωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Vedant Patel, προσθέτοντας ότι «σίγουρα, το νομοθετικό σώμα που ψηφίζει για να περάσει κάτι θα ήταν σύμφωνο με το δίκαιο της χώρας αυτής».

Οι νομοθέτες που συγκεντρώθηκαν στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της παρεμπόδισης του διατάγματος στρατιωτικού νόμου του προέδρου την Τρίτη.

Ο Πατέλ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων» ότι ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ θα κήρυττε στρατιωτικό νόμο.

Ο Πατέλ τόνισε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «συνεχίζει να επιδιώκει να εμπλέξει τους ομολόγους μας, τόσο εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στη Σεούλ», αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διπλωματική εμπλοκή.

«Αυτό στο οποίο επικεντρωνόμαστε αυτή τη στιγμή είναι να συνεχίσουμε να συγκεντρώνουμε τα γεγονότα, να παρακολουθούμε την κατάσταση επί τόπου και να αναμένουμε ότι αυτό θα επιλυθεί πλήρως ειρηνικά και σύμφωνα με το κράτος δικαίου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

21.17: Ανησυχία για τις κινήσεις της Βόρειας Κορέας

Ένας ειδικός σε θέματα Βόρειας Κορέας που υπηρέτησε στο Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δήλωσε στο CNN ότι η Νότια Κορέα και οι σύμμαχοί της πρέπει να παρακολουθούν αν ο γείτονάς της προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την αναστάτωση στη Σεούλ.

Ο Σίντνεϊ Σίλερ, επίσης πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στις εξαμερείς συνομιλίες για τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε στο δίκτυο ότι η κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γιολ θα παρακολουθείται στενά από τους ηγέτες στην Πιονγκγιάνγκ:

«Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας στραμμένα στη Βόρεια Κορέα και στο κατά πόσον θα δουν μια ευκαιρία να το εκμεταλλευτούν αυτό.

Αυτό θα μπορούσε να είναι το σημείο εκκίνησης για τον Πρόεδρο Γιουν που αναζητά κάποιου είδους ικανότητα να συζητήσει με την αντιπολίτευση για το πώς θα ξεφύγει από το σημερινό αδιέξοδο».

20.51: Ενημερώθηκε ο Μπάιντεν για τις εξελίξεις
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις στη Νότια Κορέα μετά την ομιλία του στην Ανγκόλα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην κεντρική Αφρική.

20.35: Sky News: Ο πρόεδρος λειτουργεί μονόπλευρα
Για μία εκκεντρική και απολυταρχική συμπεριφορά που θυμίζει πρακτικές Βόρειας Κορέας κάνει λόγο το βρετανικό δίκτυο Sky News.

O πρόεδρος της Νότιας Κορέας εμφανίζεται να λειτουργεί μονόπλευρα όσον αφορά στην προκήρυξη του στρατιωτικού νόμου. Ακόμη και μέλη του κόμματός του εναντιώθηκαν στην κίνησή του.

Ο στρατός μοιάζει να μην ενημερώθηκε από τον πρόεδρο. Η σύζυγός του κι ο πρόεδρος σχετίζονται με την τελευταία πολιτική εξέλιξη, με την πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας να βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικών σκανδάλων, κάτι που έχει πλήξει τη δημοτικότητα του Γιουν.

Το βρετανικό δίκτυο κάνει ακόμη λόγο για μία μακρά νύχτα δεδομένου ότι η Βουλή καταψήφισε την επιβολή του στρατιωτικού νόμου και ο υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι ο νόμος θα διατηρηθεί.

Πάντως, ο κόσμος επέδειξε μία δυναμική στάση καθώς ξεχύθηκε γρήγορα στους δρόμους, κάτι που προκάλεσε τις συγκρούσεις με την αστυνομία.

20.08: Προβληματισμός στη Ρωσία
Ανησυχητικό χαρακτήρισε το Κρεμλίνο το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας προχώρησε σε κήρυξη στρατιωτικού νόμου.  Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

19.59 - Οι βουλευτές περιμένουν την ανταπόκριση του προέδρου

Μετά την καταψήφιση, στην Εθνοσυνέλευση, της εφαρμογής στρατιωτικού νόμου, οι βουλευτές περιμένουν, εδώ και πάνω από μία ώρα, από τον πρόεδρο Γιουν να συμμορφωθεί στο ψήφισμά τους. 

 «Πραξικόπημα»
 

Η αξιωματική αντιπολίτευση της Νότιας Κορέας, το Δημοκρατικό Κόμμα, χαρακτήρισε την απόφαση του προέδρου Γιουν να κηρύξει στρατιωτικό νόμο "ουσιαστικά πραξικόπημα" και ζήτησε την άμεση ανάκληση της απόφασης.

Σε ανακοίνωσή του, την οποία μετέδωσε το Reuters, το κόμμα υποστήριξε: "Ο έκτακτος στρατιωτικός νόμος είναι άκυρος και παράνομος και ο πρόεδρος θα πρέπει να λογοδοτήσει".

Είπαν επίσης ότι η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου ήταν διαδικαστικά άκυρη, καθώς έγινε χωρίς συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ το κόμμα δήλωσε ότι η τρέχουσα πολιτική και κοινωνική κατάσταση δεν πληροί τα κριτήρια που περιγράφονται στο σύνταγμα της χώρας.

19.24: Τα στρατεύματα αρχίζουν να αποσύρονται από το κτίριο του κοινοβουλίου

Είναι λίγο μετά τις 2 π.μ. τοπική ώρα στη Σεούλ και το CNN μεταδίδει ότι τα στρατεύματα αρχίζουν να αποσύρονται από το κεντρικό κοινοβουλευτικό κτίριο, μετά την ομόφωνη ψήφο των νομοθετών της Νότιας Κορέας να εμποδίσουν το διάταγμα στρατιωτικού νόμου του προέδρου.

Στρατιώτες εισήλθαν στο κτίριο λίγο μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο την Τρίτη.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης φέρεται επίσης να δήλωσε μόλις τώρα ότι τα νοτιοκορεατικά στρατεύματα αποχωρούν από το κτίριο του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το BBC, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Η τοπική κορεατική εφημερίδα Chosun Ilbo αναφέρει επίσης ότι ορισμένες δυνάμεις εξακολουθούν να περιμένουν εντός του χώρου της Εθνοσυνέλευσης, αν και ορισμένοι φαίνεται να έχουν αποθέσει τον εξοπλισμό τους, σύμφωνα με το CNN.

18.45: Άρση του στρατιωτικού νόμου ψήφισε η Βουλή της Νότιας Κορέας Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας, με παρόντα 190 από τα 300 μέλη του, ενέκρινε ψήφισμα την Τετάρτη που απαιτεί την άρση του στρατιωτικού νόμου που κήρυξε ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γιολ, μετέδωσε ζωντανή τηλεόραση.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ κήρυξε στρατιωτικό νόμο, με ένα διάγγελμα που δεν είχε προαναγγελθεί και το οποίο μεταδόθηκε απευθείας από το τηλεοπτικό κανάλι YTN, λέγοντας ότι θέλει να εξαλείψει «τις αναίσχυντες, αντικρατικές, φιλικά προσκείμενες στη Βόρεια Κορέα δυνάμεις».

Σοκ στη Νότια Κορέα

Ο πρόεδρος δεν επικαλέστηκε κάποια συγκεκριμένη απειλή από τη Βόρεια Κορέα, που είναι πυρηνική δύναμη, αλλά επικεντρώθηκε στους εγχώριους πολιτικούς αντιπάλους του.

Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση προκάλεσε σοκ στη χώρα, η οποία θεωρείται δημοκρατική από τη δεκαετία του 1980 αλλά στο παρελθόν έχει γνωρίσει μια σειρά αυταρχικών διακυβερνήσεων. Το κορεατικό γουόν υποχώρησε ραγδαία έναντι του δολαρίου. Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι σε επικοινωνία με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Επικαλείται… τον κομμουνιστικό κίνδυνο

Ο Γουν είπε ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά μόνο να προσφύγει σε αυτό το μέτρο προκειμένου να εγγυηθεί τη συνταγματική τάξη. Ισχυρίστηκε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν θέσει σε ομηρία την κοινοβουλευτική διαδικασία με σκοπό να βυθίσουν τη χώρα σε κρίση.

 «Κηρύσσω στρατιωτικό νόμο για να προστατεύσω την ελεύθερη Δημοκρατία της Κορέας από την απειλή των κομμουνιστικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας, για να εξαλείψω τις ποταπές, αντικρατικές, φιλοβορειοκορεατικές δυνάμεις που σκυλεύουν την ελευθερία και την ευτυχία του λαού μας και για να προστατεύσω την ελεύθερη συνταγματική τάξη» είπε ο Γουν.

Στο διάγγελμά του δεν διευκρίνισε ποια θα είναι τα μέτρα που θα ληφθούν. Το πρακτορείο Yonhap μετέδωσε ότι η είσοδος στο κτίριο του κοινοβουλίου έχει αποκλειστεί από κλούβες της αστυνομίας.

 «Άρματα μάχης, θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και στρατιώτες με όπλα και μαχαίρια θα κυβερνούν τη χώρα», είπε ο Λι Τζάε-μιουνγκ, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (DP), το οποίο έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. «Η οικονομία της Δημοκρατίας της Κορέας θα καταρρεύσει ανεπανόρθωτα. Συμπολίτες μου, σας παρακαλώ, ελάτε στην Εθνοσυνέλευση», είπε στην έκκληση που απηύθυνε μέσω του διαδικτίου.

Ο Γιουν επικαλέστηκε μια πρόταση που υπέβαλε το Δημοκρατικό Κόμμα αυτή την εβδομάδα στο κοινοβούλιο, ζητώντας την παραπομπή σε δίκη ορισμένων κορυφαίων εισαγγελέων της χώρας, καθώς και το γεγονός ότι το κόμμα απέρριψε το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού. Την Δευτέρα, υπουργοί διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση του DP να περικόψει περισσότερα από 4 τρισεκατομμύρια γουόν από τον προϋπολογισμό που είχε προτείνει η κυβέρνηση. Ο Γιουν είπε ότι αυτή η ενέργεια υπονομεύει τη λειτουργία της κυβέρνησης.

 Τι είναι πρακτικά ο στρατιωτικός νόμος

Ο στρατιωτικός νόμος είναι ένας προσωρινός κανόνας των στρατιωτικών αρχών σε μια περίοδο έκτακτης ανάγκης, όταν οι πολιτικές αρχές κρίνονται ανίκανες να λειτουργήσουν.

 Η εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου μπορεί να έχει νομικές επιπτώσεις, όπως η αναστολή των κανονικών πολιτικών δικαιωμάτων και η επέκταση του στρατιωτικού νόμου. Ο στρατιωτικός νόμος είναι, θεωρητικά, προσωρινός αλλά μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον. Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ, υπάρχουν αναφορές ότι ο στρατός της χώρας ανακοίνωσε την αναστολή κάθε κοινοβουλευτικής δραστηριότητας.

 Σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο, όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και όλοι οι εκδοτικοί οίκοι τίθενται υπό έλεγχο. Ολα τα μέλη του υγειονομικού προσωπικού έχουν κληθεί να επιστρέψουν στις θέσεις τους εντός 48 ωρών. Η απόφαση αφορά και τους εκπαιδευόμενους ιατρούς. Οπως μετέδωσε το Reuters, όσοι παραβιάζουν τον στρατιωτικό νόμο θα συλλαμβάνονται ακόμα και χωρίς ένταλμα σύλληψης.

Ειδικές δυνάμεις μέσα στη Βουλή

Σύμφωνα με το BBC, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας, του Δημοκρατικού Κόμματος, κάλεσε όλα τα μέλη του να συγκεντρωθούν στο κοινοβούλιο. Αυτή τη στιγμή, περίπου 70 μέλη της αντιπολίτευσης βρίσκονται εντός της Βουλής, ενώ οι υπόλοιποι συγκεντρώνονται έξω.

 Την ίδια στιγμή, εντός του κτιρίου βρίσκονται και στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων χωρίς να είναι σαφές τι ακριβώς οδηγίες έχουν.

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις