ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Νότια Κορέα: Το απονενοημένο προεδρικό «πραξικόπημα» και η επόμενη μέρα

Κοινοποίηση
Tweet

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος επιχείρησε το βράδυ της Τρίτης να αιφνιδιάσει τους πολιτικούς του αντιπάλους διά της στρατιωτικής οδού, αλλά δεν τα κατάφερε καθώς έπειτα από περίπου πέντε ώρες αναγκάστηκε να κάνει πίσω

Με τηλεοπτικό διάγγελμα που εκφώνησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης (τοπική ώρα), ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ «εξέπληξε» τους πάντες, εντός και εκτός των νοτιοκορεατικών συνόρων.

Νότια Κορέα: «Ήττα» του προέδρου - Άρση του εκλογικού νόμου ψήφισε το υπουργικό συμβούλιο

Η χώρα κινδυνεύει από «φιλο-βορειοκορεατικές» και «αντι-κρατικές» δυνάμεις που απειλούν τη «συνταγματική δημοκρατική τάξη», είπε ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης, κηρύσσοντας την επιβολή στρατιωτικού νόμου. Η τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι ανάλογο στη Νότια Κορέα ήταν πριν από περίπου 45 χρόνια, την περίοδο 1979-1980.

Κρίνοντας από τις αντιδράσεις που ακολούθησαν, μάλλον κανείς δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη.

Οι βουλευτές των πολιτικών δυνάμεων που συγκρούονται με το κόμμα του Γέολ, και μεταξύ αυτών κυρίως εκείνοι του Δημοκρατικού Κόμματος (DPK), ζήτησαν από τα μέλη τους να σπεύσουν στον χώρο του κοινοβουλίου και να καταψηφίσουν την προεδρική εντολή επιβολής στρατιωτικού νόμου, όπως και έγινε. Από τα συνολικά 300 μέλη του νοτιοκορεατικού κοινοβουλίου, τα περίπου 190 ψήφισαν ενάντια στην επιβολή στρατιωτικού νόμου, ενώ χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν στην πρωτεύουσα, Σεούλ, ζητώντας τη σύλληψη του προέδρου.

Με βάση το Σύνταγμα της Νότιας Κορέας, εάν η πλειοψηφία των βουλευτών απορρίψει την επιβολή στρατιωτικού νόμου, τότε αυτός θα πρέπει να αποσυρθεί.

Σημειώνεται ότι το κόμμα του Νοτιοκορεάτη προέδρου (People Power Party-PPP) δεν έχει πια την πλειοψηφία στη Bουλή, όπου κυριαρχεί το Δημοκρατικό Κόμμα (Democratic Party-DPK) με 170 έδρες σε σύνολο 300. Συγκριτικά, οι έδρες του PPP δεν ξεπερνούν τις 110.

Προκειμένου να δικαιολογήσει την κίνηση επιβολής στρατιωτικού νόμου, ο 64χρονος Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από τον Μάιο του 2022, κατήγγειλε τη δράση «αντι-κρατικών» και «φιλο-βορειοκορεατικών» δυνάμεων, που στόχο έχουν να καταλύσουν τη συνταγματική δημοκρατική τάξη, όπως υποστήριξε.

Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος είχε όντως έρθει σε εντεινόμενη σύγκρουση με την αντιπολίτευση το τελευταίο διάστημα, αλλά για μια σειρά από άλλα θέματα: σχετικά με τις δαπάνες στον προς έγκριση προϋπολογισμό και την ψήφιση νομοσχεδίων που δεν του ήταν αρεστά, τις καταγγελίες περί διαφθοράς (δωροληψιών, ευνοιοκρατίας κ.ά.) στο στόχαστρο των οποίων είχαν μπει ο ίδιος και η σύζυγός του, πρώτη κυρία της χώρας, Κιμ Κέον Χι, τις πιέσεις εκ μέρους όσων ζητούσαν την αποπομπή μελών της κυβέρνησης και υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων κ.ά.

«Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ, κήρυξε στρατιωτικό νόμο, όταν είδε την πολιτική πίεση σε βάρος του να εντείνεται», γράφει το BBC σε ανάλυσή του, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση του Γέολ έχασε τον έλεγχο του κοινοβουλίου νωρίτερα φέτος και ότι έκτοτε ήταν αναγκασμένη να «αποκρούει» τα νομοσχέδια και τις προτάσεις με τις οποίες τη «βομβάρδιζε» η αντιπολίτευση.

Στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη Νότια Κορέα τον περασμένο Απρίλιο, το Δημοκρατικό Κόμμα επικράτησε με διαφορά σχεδόν έξι μονάδων έναντι του προεδρικού PPP. Eκτοτε, ο Γέολ είναι ένας «ανήμπορος» («lame duck») πρόεδρος, ο οποίος όμως επιχείρησε το βράδυ της Τρίτης να αιφνιδιάσει τους πολιτικούς του αντιπάλους διά της στρατιωτικής οδού.

Ο Γιουν Σουκ Γέολ είδε τους περασμένους μήνες τη δημοτικότητά του να καταρρέει και τις σε βάρος του καταγγελίες να πληθαίνουν. Ο ίδιος έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να αναγκαστεί να απολογηθεί δημόσια για τα πεπραγμένα της συζύγου του, η οποία κατηγορείται ότι έπαιρνε δώρα με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες. Παράλληλα, ο 64χρονος βρέθηκε σε θέση άμυνας, καθώς δεν μπορούσε πια να περνά τα νομοσχέδια της αρεσκείας του, ενώ προ ημερών είδε την αντιπολίτευση να προτείνει περικοπές στις δαπάνες του προϋπολογισμού για την κυβέρνησή του.

Ο στρατιωτικός νόμος που «κράτησε» 5 ώρες 
Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος επέλεξε να περάσει από την άμυνα στην επίθεση ξαφνικά το βράδυ της Τρίτης, με όχημα τον στρατιωτικό νόμο. Αυτή η –ούτως ή άλλως υψηλού ρίσκου– κίνηση εκ μέρους του όμως απέτυχε (οι δυνάμεις ασφαλείας που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τον χώρο του κοινοβουλίου άρχισαν να αποχωρούν λίγες ώρες αργότερα) και πλέον αυτό που μένει να φανεί είναι ποια ακριβώς θα είναι η (πολιτική, ποινική) τύχη του ιδίου, της συζύγου και όσων ήταν στο πλευρό του κατά τη διάρκεια της επιχειρούμενης εκτροπής. Ενδεικτικά, ακόμη και το δικό του κόμμα έσπευσε τα ξημερώματα της Τετάρτης (τοπική ώρα) να τον καλέσει να κάνει πίσω… όπως και έγινε.

Λίγα πριν από τις 4μισι τα ξημερώματα (τοπική ώρα), ο Γιουν Σουκ ανακοίνωσε τελικώς ότι αποσύρει τον στρατιωτικό νόμο, δίνοντας έτσι τέλος σε ένα επεισοδιακό πεντάωρο εξελίξεων, το οποίο αφήνει όμως πίσω πληγές που μένει να φανεί πού θα οδηγήσουν πολιτικά.

Το ενδεχόμενο ο Γέολ να παραμείνει στην προεδρία της χώρας σαν να μην έγινε τίποτα, είναι πια εξαιρετικά αμφίβολο. Από την άλλη πλευρά, πιθανότερα θα πρέπει να θεωρούνται τα ενδεχόμενα της (αναγκαστικής) παραίτησης ή της αποπομπής του.  

Εάν όλα αυτά συνέβαιναν σε κάποια άλλη χώρα της Ασίας, μπορεί να μη γίνονταν πρώτο θέμα διεθνώς.

Η Νότια Κορέα ξεχωρίζει, όμως, ως μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως (13η στον κόσμο, 4η στην Ασία), μία από τις σημαντικότερες συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, αλλά ως το πιο βασικό ανάχωμα στις κινήσεις της Βόρειας Κορέας η οποία δεν αποκλείεται τώρα να επιχειρήσει να αξιοποιήσει προς δικό της όφελος αυτήν την (πρόσκαιρη;) πολιτική κρίση.

kathimerini.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις