ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Έκθεση για την Τέχνη και τη Μνήμη στα Καλάβρυτα με δημιουργίες που υπογράφει η Άρτεμις Αλκαλάη

Κοινοποίηση
Tweet

Έκθεση «Η Τέχνη της Μνήμης», σε επιμέλεια της Ιστορικού της Τέχνης, Επίκουρης Καθηγήτριας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευγενίας Αλεξάκη.

Με σειρά έργων που έχει αποκλειστικά φιλοτεχνήσει για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα η  Άρτεμις Αλκαλάη, μια απ’ τις πιο σημαντικές εικαστικές δημιουργούς του καιρού μας και με διεθνή αναγνώριση, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου (ώρα 13.30), στο Πέτρινο Κτίριο στην κεντρική πλατεία Καλαβρύτων η Έκθεση «Η Τέχνη της Μνήμης», σε επιμέλεια της Ιστορικού της Τέχνης, Επίκουρης Καθηγήτριας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευγενίας Αλεξάκη.

Η Άρτεμις Αλκαλάη με τις κατασκευές της δίνει μια ιδιαίτερη απεικόνιση στο τραύμα και στη μνήμη, μέσα από δημιουργίες που φέρνουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

«Η εικαστική δημιουργία που φιλοτεχνήθηκε αποκλειστικά για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, αυτή η συμβολική αναπαράσταση που ανακαλεί την ιστορική μνήμη αλλά και το τραύμα που άφησαν πίσω τους τα γεγονότα του 1943 έχει κατά τη γνώμη μου πρώτο και καλύτερο δέκτη τη νέα γενιά», αναφέρει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της Έκθεσης της κ. Αλκαλάη το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου (ώρα 10.30 π.μ.) ο Δήμος Καλαβρύτων και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Τέχνη και Μνήμη: Καλάβρυτα 1943».

 

Η ημερίδα θα φιλοξενηθεί στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων. «Στόχος είναι, εστιάζοντας στο Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, η ανάδειξη της σημασίας της Τέχνης ως εργαλείου διαφύλαξης της συλλογικής μνήμης, εμβαθύνοντας στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ μνήμης, τραύματος και καλλιτεχνικής έκφρασης», όπως αναφέρουν οι διοργανωτές.

Την επιστημονική επιμέλεια της ημερίδας έχουν η Ευγενία Αλεξάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, ΕΚΠΑ και ο Δημήτρης Παυλόπουλος, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, ΕΚΠΑ.

Εισηγητές θα είναι οι Δημήτρης Παυλόπουλος, Ευγενία Αλεξάκη, Γιώργος Κούζας (Επίκουρος Καθηγητής Αστικής Λαογραφίας, Τμήμα Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Φωτεινή Γουσέτη (Εικαστική Καλλιτέχνις - Ανθρωπολόγος, Δρ. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας) και η Άρτεμις Αλκαλάη.

Η Άρτεμις Αλκαλάη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με τον Δημήτρη Μυταρά και τον Γιάννη Μόραλη και σκηνογραφία με τον Βασίλη Βασιλειάδη. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο New York University (Master in Studio Art, 1984-1985). Η ζωγραφική, η γλυπτική, η textile art (υφαντική, κεντητική, σχεδιασμός χαλιών), η φωτογραφία και η ψηφιακή τέχνη, καθώς και τα σκηνικά και κοστούμια για τον σύγχρονο χορό εναλλάσσονται ως εκφραστικά μέσα στα έργα της, συχνά μικτής τεχνικής. Εκθέτει τακτικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συνεργάζεται ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος με ομάδες σύγχρονου χορού και σχεδιάζει χειροποίητα χαλιά. Στη δουλειά της θίγονται ζητήματα ταυτότητας, προσωπικής και ιστορικής μνήμης και τραύματος. Από το 2012 συναντά και φωτογραφίζει Έλληνες Εβραίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Το 2016 της απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου μέλους του Διεθνούς Ιδρύματος Raoul Wallenberg (International Raoul Wallenberg Foundation).

Η Ευγενία Αλεξάκη είναι Ιστορικός Τέχνης, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του πανεπιστημίου Freie Universität Berlin. Ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright (Fulbright Art Scholar, Columbia University/New York) έχει διεξάγει έρευνα σε ζητήματα κριτικού οπτικού γραμματισμού. Έχει διδάξει σε προπτυχιακά τμήματα και μεταπτυχιακά προγράμματα στα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Ιωαννίνων, Πατρών, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.  

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture