Πώς μπορούν οι γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά τους
Η «ύπουλη» νόσος, της μηνιγγίτιδας, τους τελευταίους μήνες, έχει κάνει δυνατά την εμφάνισή της, στην Πάτρα, με τέσσερα σοβαρότατα κρούσματα, σε παιδιά από 15 έως 20 ετών.
Τελευταία σοκαριστική περίπτωση ο θάνατος της 16χρονης Νεφέλης η οποία έφυγε από τη ζωή, την Τετάρτη, μετά από ενάμιση μήνα νοσηλείας, δίνοντας μάχη με την μηνιγγίτιδα Β. Η κατάσταση της μαθήτριας, από την πρώτη στιγμή κρίθηκε επιβαρυμένη και η νοσηλεία της στη ΜΕΘ ήταν επιβεβλημένη.
Η μηνιγγίτιδα Β είναι μια σπάνια αλλά θανατηφόρος νόσος και φαίνεται να βρίσκεται σε έξαρση στην περιοχή μας «Τα κρούσματα στην Πάτρα, τον τελευταίο καιρό είναι ανησυχητικά. Όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, φαινόταν ότι πιθανότατα θα υπήρχαν κι άλλα, γιατί η μηνιγγίτιδα κάνει εξάρσεις σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού» τονίζει στο thebest.gr ο παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας.
Πώς μπορούν οι γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά τους
«Ο μοναδικός τρόπος προστασίας είναι το εμβόλιο του Μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β. Μάλιστα, φέτος, μετά την πίεση των κρουσμάτων, μπήκε στον Εθνικό Εμβολιασμό και μάλιστα γίνεται δωρεάν σε όλα τα παιδιά έως 18 μηνών. Για τους εφήβους δεν είναι δωρεάν, ωστόσο το σημαντικό είναι ότι μπορούν να το κάνουν. Για τα μεγαλύτερα παιδιά γίνεται σε δυο δόσεις και για τα μέχρι 18 μηνών σε τρείς δόσεις. Έτσι μπορούν οι γονείς να προφυλάξουν τα παιδιά τους. Και αυτό που πρέπει να σκεφτούν είναι, ότι το κόστος των δυο εμβολίων που είναι 200 ευρώ, είναι το ελάχιστο μπροστά στα έξοδα που κάνουν για τα παιδιά τους κάθε μήνα, για παράδειγμα στα φροντιστήρια και σε εξόδους. Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι δεν υπάρχει άλλη πρόληψη για τη μηνιγγίτιδα και γι’ αυτό το εμβόλιο είναι αναγκαιότητα».
Υπάρχει συμπτωματολογία;
«Τα περισσότερα παιδιά που νόσησαν και αναφέρομαι στα παιδιά της Πάτρας, κατέρρευσαν αιφνίδια. Δεν υπάρχει πρόδρομος, τα παιδιά δεν πρόλαβαν να μιλήσουν καν με έναν γιατρό. Η 16χρονη «έφυγε» χθες, τα άλλα τρία ζουν από τύχη. Η νόσος είναι ραγδαία. Αυτό είναι το κακό, αυτής της νόσου, μπορεί να κάνεις έναν πυρετό και μέσα σε λίγες ώρες να είσαι σε βαριά κλινική κατάσταση. Αν κάποιος είναι πολύ τυχερός, μπορεί να του κάνει πυρετό, κεφαλαλγία και αυχενική δυσκαμψία αλλά η σηψαιμία, συνήθως, δεν κάνει ούτε αυτά. Φανταστείτε, ότι είναι πιθανό, ακόμα και οι εξετάσεις αίματος να δείχνουν φυσιολογικές, μιλάμε για τέτοια ραγδαιότητα. Η μηνιγγίτιδα τύπου Β, οδηγεί πολύ συχνά σε θάνατο αλλά έχει και το κακό ότι μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρίες, μπορεί να αφήσει νευρολογικά κατάλοιπα, δηλαδή να κάνει μεγάλη ζημιά στον εγκέφαλο αλλά και να προκαλέσει αναπηρίες που χρειάζονται ακρωτηριασμό άκρων -είχαμε τέτοιο κρούσμα στην Πάτρα- γιατί κάνουν έμφρακτα που οδηγούν σε γάγγραινα και αυτό συμβαίνει πολύ συχνά».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr