Στη χώρα μας, το 75% των παιδιών Δημοτικού διατηρεί προφίλ στα social media
Η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε μια στρατηγική περιορισμού της πρόσβασης των παιδιών κάτω των 15 ετών στα κοινωνικά δίκτυα, με στόχο την προστασία τους από τους κινδύνους του διαδικτύου και τον εθισμό.
Στην κατεύθυνση αυτή, ανακοινώθηκε η ανάπτυξη του "Kids wallet", μιας εφαρμογής για την άσκηση γονεϊκού ελέγχου και τον ηλικιακό περιορισμό της πρόσβασης.
Παράλληλα, συζητείται η δημιουργία μιας εθνικής στρατηγικής που θα περιλαμβάνει δράσεις από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Κοινωνική Συνοχή και την ΕΛ.ΑΣ.
Τα δεδομένα για την εξάρτηση των παιδιών από τα Social media είναι ανησυχητικά, με το 75% των παιδιών δημοτικού στην Ελλάδα να έχει προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα, ενώ οι κλήσεις για περιστατικά εξάρτησης στη Γραμμή Βοήθειας του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου είναι οι περισσότερες στην Ευρώπη. Στόχος είναι η δημιουργία αυστηρών μέτρων για τη μείωση της έκθεσης των παιδιών σε ακατάλληλο περιεχόμενο και η εισαγωγή υποχρεωτικών κανόνων για τις πλατφόρμες, ώστε να προστατεύονται οι νεαροί χρήστες από την υπερβολική χρήση και την επιρροή επικίνδυνων προτύπων.
Επιπλέον, οι υπουργοί καλούν τις εταιρείες τεχνολογίας να αναλάβουν δράση και να δημιουργήσουν εφαρμογές και υπηρεσίες κατάλληλες για τις ηλικίες των χρηστών, διασφαλίζοντας ότι τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών δεν χρησιμοποιούνται για τον σχηματισμό εξατομικευμένων προφίλ. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εξετάζει τη χρήση του μητρώου πολιτών για τον έλεγχο της ηλικίας των χρηστών και τη δημιουργία ενός αυστηρού πλαισίου ελέγχου των social media.
Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσει στα σχολεία εκπαιδευτικό υλικό που θα διδάσκει τα παιδιά πώς να προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα στο Διαδίκτυο, μέσω ενός παιχνιδιού επαυξημένης πραγματικότητας, με τη συνεργασία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
«Εξετάζουμε τη δημιουργία ενός παιδικού πορτοφολιού, μέσω του οποίου θα γίνεται ο ηλικιακός έλεγχος. Αλλά αυτό που κυρίως πρέπει να γίνει δεν είναι
τόσο στο κινητό του παιδιού όσο στο περιεχόμενο. Δηλαδή, το πώς θα μπορέσουμε ως Ευρώπη να περιορίσουμε τη χρήση ακατάλληλου υλικού, ειδικά σε περιπτώσεις
όπου οι πλατφόρμες ξέρουν πως από την άλλη πλευρά υπάρχουν παιδιά» δήλωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου
Πανελλήνια έρευνα
Το 24% των παιδιών έχει υποστεί bullying στο Internet
Tον κώδωνα του κινδύνου κρούουν τα αποτελέσματα πρόσφατης (2024) πανελλήνιας έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ, που έλαβε χώρα υπό την έγκριση του υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, σε 4.800 έφηβους 12-18 ετών.
Οπως προκύπτει, το 46% των παιδιών δεν νιώθει ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Πιο αναλυτικά, οι έφηβοι φαίνεται ότι νιώθουν λιγότερη ασφάλεια σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και πλατφόρμες live streaming (46%). Ακολουθούν οι πλατφόρμες διαδικτυακών παιχνιδιών, τα chat rooms (27%) και τα περιβάλλοντα instant messaging (26%). Επίσης, το 83% των εφήβων θεωρεί ότι η διαδικτυακή βία αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τους ανήλικους, ενώ το 49% των συμμετεχόντων έχει βιώσει βία στο Διαδίκτυο ως παρατηρητής. Το 24% έχει πέσει θύμα μη συναινετικού διαμοιρασμού προσωπικών εικόνων/βίντεο.
Από την άλλη, οι έφηβοι σε ποσοστό 38% θεωρούν ότι ακολουθούν όλους τους κανόνες για την ασφάλειά τους στο Διαδίκτυο και 36% ότι θα έπρεπε να προστατεύει περισσότερο τα προσωπικά δεδομένα.
49% των παιδιών ζητά πιο ξεκάθαρο/εύκολο τρόπο λειτουργίας των εργαλείων block/report,
41% αυστηροποίηση των ποινών για περιστατικά βίας και κακοποίησης εις βάρος ανήλικων στο Διαδίκτυο,
37% περισσότερη ενημέρωση στο σχολείο και το 33% περισσότερη επιμόρφωση των γονέων/κηδεμόνων.
75% των παιδιών Δημοτικού διατηρεί σήμερα προφίλ στα social media
30% των χρηστών κοινωνικών δικτύων παγκοσμίως είναι παιδιά
Πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα σε κλήσεις στη Γραμμή Βοήθειας του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για περιστατικά εξάρτησης από το Διαδίκτυο
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr