Τα όσπρια στο επίκεντρο
Μια πρόσφατη αναφορά από την Επιτροπή Συμβούλων Διατροφικών Οδηγιών των ΗΠΑ για το 2025 ανατρέπει πολλές από τις παραδοσιακές αντιλήψεις γύρω από τις πηγές πρωτεΐνης.
Τα στοιχεία από συστηματικές ανασκοπήσεις δείχνουν ότι η διατροφή με υψηλότερη κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων συνδέονται με αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Αντίθετα, τα διατροφικά πρότυπα που περιλαμβάνουν περισσότερα ψάρια και θαλασσινά σχετίζονται με καλύτερη υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες, όπως οι καρδιοπάθειες. Η νέα σύσταση προτείνει ότι τα όσπρια (φασόλια, φακές, μπιζέλια) είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, αντικαθιστώντας αποτελεσματικά το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρέατα.
Τα όσπρια στο επίκεντρο
Η αναφορά της Επιτροπής επισημαίνει ότι αυτή η τριάδα οσπρίων είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα, χαρίζοντας μια υγιεινή εναλλακτική στους παραδοσιακούς ζωικούς τύπους πρωτεΐνης, όπως το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα κρέατα. Σύμφωνα με τα δεδομένα που παραθέτει, η κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών συνδέεται με θετικά αποτελέσματα στην υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοπαθειών, διαβήτη και άλλων χρόνιων ασθενειών.
Η έρευνα υποδεικνύει ότι οι διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε όσπρια, σε σύγκριση με τις διατροφές πλούσιες σε επεξεργασμένα κρέατα ή κόκκινο κρέας, σχετίζονται με καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία των ανθρώπων. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση επεξεργασμένων και κόκκινων κρεάτων έχει συνδεθεί με αρνητικές συνέπειες για την υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο για παθήσεις όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης τύπου 2.
πηγή ygeiamou.gr/
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr