ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Υπόθεση Αχαϊκής Τράπεζας: Η πρόταση του Εισαγγελέα και η αντίδραση των μεριδιούχων- Η παράλληλη διεκδίκηση στα αστικά δικαστήρια

Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
konstantina_andriopoulou@hotmail.com
Κοινοποίηση
Tweet

«Ίσως, τελικά όλα αυτά να ήταν μια συλλογική πλάνη, ίσως να τελούμε σε μια παραπλανητική φαντασίωση όλοι εμείς που εντοπίζουμε μια ραγδαία ζημιά της κοινωνίας που χρειάζεται εξήγηση και κυρίως ανάδειξη των υπευθύνων! Φυσικά τον τελευταίο λόγο έχει το Δικαστήριο» λέει ο νομικός τους εκπρόσωπος Βασίλης Μάρκου

Άφωνοι έμειναν οι μεριδιούχοι της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, με το άκουσμα της απαλλακτικής πρότασης του εισαγγελέα της έδρας, η οποία αφορούσε την απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων για την πολύκροτη υπόθεση.

Η πρόταση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προσδοκίες των μεριδιούχων, οι οποίοι επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που τελικά υπάρξει απαλλακτική απόφαση, θα παλέψουν για δικαίωσή τους μέχρι το τέλος.

Σχολιάζοντας, την πρόταση του εισαγγελέα, ο νομικός εκπρόσωπος του συλλόγου μεριδιούχων Βασίλης Μάρκου, ανέφερε στο thebest.gr: «Ακούσαμε φυσικά την εισαγγελική πρόταση περί απαλλαγής σύσσωμων των 88 κατηγορουμένων της πρώην Τράπεζας, διότι υπήρχαν επαρκείς εξασφαλίσεις των δανείων και η τράπεζα δεν έπρεπε να κλείσει. Δεν λάβαμε όμως κάποια πειστική απάντηση σχετικά με τους λόγους οικονομικής ζημιάς των περιουσιών μιας ολόκληρης κοινωνικής ομάδας της περιοχής μας.

Δεν ακούσαμε για παράδειγμα γιατί άλλες συνεταιριστικές τράπεζες, παρά την κρίση, συνεχίζουν και μετά το 2010 να λειτουργούν και να είναι βιώσιμες. Δεν ακούσαμε από ποια αποδεικτικά στοιχεία (και όχι φυσικά από μόνες τις απολογίες των κατηγορουμένων, όπως υποστηρίχθηκε) προκύπτει, ότι τα δάνεια που χορηγούσε η τράπεζα είχαν επαρκείς εξασφαλίσεις. Δεν ακούσαμε επίσης από την κατηγορούσα αρχή γιατί τελικά η τράπεζα μπήκε σε εκκαθάριση, αν διεξήγαγε διερεύνηση της πορείας της εκκαθάρισης, γιατί εφόσον υπήρχαν επαρκείς εξασφαλίσεις των δανείων η εκκαθάριση δεν ολοκληρώνεται 12 χρόνια μετά ή για ποιο λόγο σε τελευταία ανάλυση ανέλαβε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τη διάσωση της τράπεζας, με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων.

Σε γενικές γραμμές η ολιγόλεπτη και αφαιρετική αγόρευση του εισαγγελέα αντιφάσκει με τον όγκο των 2.500 σελίδων του βουλεύματος παραπομπής των κατηγορουμένων, καθιστώντας την πρόταση απαλλαγής στερούμενη στέρεης αιτιολογίας. Ίσως, τελικά όλα αυτά να ήταν μια συλλογική πλάνη, ίσως να τελούμε σε μια παραπλανητική φαντασίωση όλοι εμείς που εντοπίζουμε μια ραγδαία ζημιά της κοινωνίας που χρειάζεται εξήγηση και κυρίως ανάδειξη των υπευθύνων! 

Φυσικά τον τελευταίο λόγο έχει το Δικαστήριο. Οι μεριδιούχοι που εκπροσωπώ επιθυμούν έντονα να βρουν το δίκιο τους και είναι διατεθειμένοι να εξαντλήσουν κάθε μέσο τους δίνει ο Νόμος για μια αποκατάσταση που φαντάζει αυτονόητη στη κοινή λογική και που αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι δεν θα προκύψει μέσα από τον νομικό μας πολιτισμό». 

Επίσης, ο κ. Μάρκου, έκανε γνωστό, ότι παράλληλα με την δικαστική πορεία της υπόθεσης της Αχαϊκής Τράπεζας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, εξελίσσεται στα αστικά δικαστήρια η διεκδίκηση αποζημιώσεων 133 μεριδιούχων για την ζημία των περιουσιών τους, η οποία συνολικά μόνο για αυτούς υπερβαίνει τα 1.500.000 ευρώ. «Πρόκειται για ανθρώπους που συγκαταλέγονται στην υγιή και νοικοκυρεμένη οικονομική ζωή της Αχαΐας και παρόλη την ανατροπή του οικογενειακού και επιχειρηματικού προγραμματισμού τους εξαιτίας απώλειας των μεριδίων τους, συνεχίζουν να αγωνίζονται για την τελική τους δικαίωση», λέει.

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις