ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Βασίλης Αϊβαλής: Απούσα η Πάτρα από τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και την πολεοδομική μεταρρύθμιση- Τι έπραξε η Δημοτική Αρχή;

Κοινοποίηση
Tweet

Ερώτηση του Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι, Βασίλη Αϊβαλή

Την απουσία της Πάτρας από το πρόγραμμα πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» και από τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, θίγει με ερώτησή του ενόψει της συνεδρίασης Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής της Πάτρας ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι», Βασίλης Αϊβαλής.

Ο κ. Αϊβαλής επισημαίνει ότι αν και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πάτρας, το οποίο έχει εκπονηθεί το 2011, χρήζει αυταπόδεικτης αναθεώρησης και επικαιροποίησης, και παρά το γεγονός ότι η σχετική πρόσκληση από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την υποβολή  αιτημάτων εκδήλωσης ενδιαφέροντος έγινε το 2020, εντούτοις η Πάτρα είναι ο μόνος Δήμος από την Αχαΐα που δεν έχει ανάδοχο μελέτης Τοπικού η Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου,  γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

Ο κ. Αϊβαλής κάνει εκτενή αναφορά στην μεγάλη σημασία του προγράμματος  αναφέροντας ότι «μέχρι σήμερα έχουν ανατεθεί πάνω από 228 μελέτες Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε όλη τη Χώρα», επισημαίνοντας ότι  «το σύνολο των δήμων της Αχαΐας ήτοι Δήμος Αιγιαλείας, Καλαβρύτων, Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έχει ανάδοχο μελέτης».

Κατόπιν τούτων, ο κ. Αϊβαλής ερωτά τη Δημοτική Αρχή:

Πότε και ποιες αιτήσεις κατέθεσε από το 2020 και μέχρι σήμερα, ζητώντας παράλληλα να προσκομιστεί η σχετική δημόσια αλληλογραφία, προς το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ένταξη στο πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» και χρηματοδότηση της μελέτης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Πάτρας. 
Τι απαντήσεις έλαβε από το Υπουργείο για την μη χρηματοδότηση του 3ου μεγαλύτερου Δήμου της χώρας για την μελέτη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Πάτρας.
Ποιες ενέργειες έκανε η Δημοτική Αρχή πότε και με ποια επιχειρήματα προσπάθησε  να εξασφαλίσει  -για το συμφέρον της αστικής ανάπτυξης της Πάτρας- την αναγκαία έγκριση της χρηματοδότησης της μελέτης ΤΠΣ Πάτρας για το σύνολο των Δ.Ε. της.
«Η πολεοδομική ανάπτυξη και ο σχεδιασμός των πόλεων είναι κρίσιμοι παράγοντες για τη διατήρηση της ποιότητας ζωής και την επίτευξη της βιωσιμότητας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. 

Απαιτούν σοβαρή δέσμευση της Διοίκησης και καινοτόμες προσεγγίσεις» αναφέρει ο κ. Αϊβαλής.

«Στη χώρα έχει ξεκινήσει από το 2021 η υλοποίηση ενός ιδιαιτέρως φιλόδοξου προγράμματος πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων με την επωνυμία «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», προς τιμήν του γνωστού Έλληνα αρχιτέκτονα και πολεοδόμου. 

Το Πρόγραμμα αφορά περιοχές με ή χωρίς υφιστάμενο πολεοδομικό σχεδιασμό, με σκοπό την ταχεία ολοκλήρωσή του και παράλληλα την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων και εν γένει την ορθολογική οργάνωση του χώρου με όρους βιωσιμότητας. 

Τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια  (ΤΠΣ και ΕΠΣ) του προγράμματος ρυθμίζουν τη βιώσιμη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της εδαφικής περιφέρειας μίας ή περισσότερων Δημοτικών Ενοτήτων, και καθορίζουν το πρότυπο χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, βασικά προγραμματικά μεγέθη, χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης, τεχνικά και περιβαλλοντικά δίκτυα και υποδομές, ενώ συμπεριλαμβάνουν και μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, μέτρα υποστηρικτικά της αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και διαχείρισης συνεπειών φυσικών, τεχνολογικών και λοιπών απειλών.

Τα ΤΠΣ και ΕΠΣ ρυθμίζουν τόσο την εντός όσο και την εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου με τρόπο συμβατό με τα τοπικά χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν τη δημιουργία ισχυρής και ισορροπημένης παραγωγικής βάσης, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του αναπτυξιακού προγραμματισμού, προστατεύουν και αναδεικνύουν τους διαθέσιμους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους εντάσσοντάς τους ταυτόχρονα στην αναπτυξιακή διαδικασία, προωθώντας τη βιώσιμη κινητικότητα και την προσβασιμότητα επιδιώκοντας παράλληλα την αναζωογόνηση του υφιστάμενου οικιστικού χώρου, του κτιριακού αποθέματος και του υπαίθριου δημόσιου χώρου.

Παράλληλα με την Κύρια Μελέτη των ΤΠΣ/ΕΠΣ εκπονούνται και χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα: α) Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την εκτίμηση και τις προτάσεις αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των προτεινόμενων χωρικών ρυθμίσεων και παρεμβάσεων, β) Mελέτη Γεωλογικής Καταλληλόλητας Οικιστικών Περιοχών, και γ) Mελέτη προσωρινής Οριοθέτησης Υδατορεμάτων στις νέες προς πολεοδόμηση περιοχές.

Συνολικά, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, προβλέπεται η ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών όπως εκπαίδευση, υγεία, πολιτισμός και κοινωνική πρόνοια, η προώθηση πολιτικών και μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, του περιβάλλοντος και των δημόσιων χώρων, καθώς επίσης και η οικονομική ανάπτυξη, μέσω της δημιουργίας ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα υποστηρίζει την τοπική οικονομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Το  εν λόγω Πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 401,05 εκατ. ευρώ, υλοποιείται από το ΤΕΕ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και έχει καλύψει περισσότερο από το 70% της χώρας με επίκαιρα πολεοδομικά σχέδια, και μάλιστα εντός ενός ιδιαίτερα απαιτητικού και σύντομου χρονοδιαγράμματος (ολοκλήρωση των μελετών έως τον Δεκέμβριο 2025).

Το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος τον Ιούνιο του 2020 εξαγγέλλοντας το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» απέστειλε σε όλους τους Δημάρχους και την ΚΕΔΕ την με αρ. Αρ. Πρωτ.: ΥΠΕΝ/ΓρΥΦΧΑΠ/55357/1334-11/6/2020 Πρόσκληση για υποβολή αιτημάτων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Πρόγραμμα «Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων – ΤΠΣ» και με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/69553/2588 Υπ. απόφαση (ΦΕΚ 3527/Β/2021), ορίστηκε καθορίστηκε κάθε αναγκαία σχετική λεπτομέρεια» καταλήγει ο κ. Αϊβαλής.

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις