BODY & SOUL

/

Τα 8 σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε την τάση να «το ρίχνετε» στο φαγητό για συναισθηματικούς λόγους

Κοινοποίηση
Tweet

Η τάση να κατευνάζουμε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μέσω της τροφής, χαρακτηρίζεται ως «συναισθηματικό φαγητό»

Όλοι λίγο – πολύ, στρεφόμαστε στο φαγητό για παρηγοριά, από άγχος ή νευρικότητα.

Η τάση να κατευνάζουμε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μέσω της τροφής, χαρακτηρίζεται ως «συναισθηματικό φαγητό».

Οι ψυχολόγοι, παρατηρούν ότι, αν και το συναισθηματικό φαγητό μπορεί να μοιάζει μια συνήθεια αθώα, μπορεί σε βάθος χρόνου να  οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία και διαβήτη.

 Δεν είναι μια τάση ζωής που επιλέγει συνειδητά το άτομο, αλλά μία κοινή αντίδραση στο συναισθηματικό στρες. Κάθε άνθρωπος αποκρίνεται διαφορετικά στα ερεθίσματα. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι, οι τάσεις αυτές μπορεί να είναι ύπουλες και περίπλοκες.

Μην αγχώνεστε καθώς, μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την τάση αυτή, ξεκινώντας από την αξιόπιστη αναγνώριση των λεπτών σημαδιών που αποκαλύπτουν ότι στρέφεστε στο συναισθηματικό φαγητό.

Τα 8 σημάδια που μαρτυρούν ότι έχετε την τάση να «το ρίχνετε» στο φαγητό για συναισθηματικούς λόγους

  • Τρώτε κάθε φορά που είστε αγχωμένος ή στεναχωρημένος
  • Τρώτε ακόμη και αν δεν πεινάτε
  • Νιώθετε ενοχές μετά το φαγητό
  • Τρώτε στα κρυφά
  • Τρώτε μέχρι να «σκάσετε»
  • Βλέπετε το φαγητό ως ανταμοιβή
  • Τρώτε γρήγορα και απερίσκεπτα
  • Το φαγητό είναι κυρίαρχη πηγή ικανοποίησης

Ενώ η απόλαυση του φαγητού είναι κάτι φυσιολογικό για όλους, η καταφυγή σε αυτό ως μέσο αντιμετώπισης της δυσφορίας, είναι ένδειξη ότι έχετε αναπτύξει έναν μηχανισμό διαχείρισης του στρες ή των αρνητικών συναισθημάτων που δεν επιλύει ουσιαστικά το πρόβλημα.

Προσέξτε την περίπτωση όπου, η συμπεριφορά αυτή αποτελεί μοτίβο.

 Μπορεί δηλαδή, μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, να έχετε ανάγκη από κάτι γλυκό ή να καταφεύγετε στο φαγητό ότι νιώθετε μοναξιά.

Αυτό δεν σημαίνει πως κάνετε κάτι «λάθος», αλλά πως το σώμα σας αποκρίνεται με έναν τρόπο που του είναι οικείος στο άγχος ή το στρες.

Μην κατακρίνετε τον εαυτό σας. Αναγνωρίστε τη συμπεριφορά αυτή ως μηχανισμό προστασίας.

Η αναγνώριση του μοτίβου, είναι το πρώτο βήμα προς την κατανόηση και, κυρίως την αντιμετώπιση των τάσεων συναισθηματικής υπερφαγίας.

Τρώτε ακόμη και αν δεν πεινάτε
Αυτό μπορεί να μοιάζει αυτονόητο αλλά, αν δεν πεινάτε, για ποιον λόγο να τρώτε; Εδώ είναι το ζητούμενο: η συναισθηματική διατροφή δεν προκαλείται από την πραγματική πείνα.

Μπορεί να συνεχίζετε να τρώτε, ακόμη και όταν έχετε χορτάσει. Η συναισθηματική διατροφή δεν απορρέει από το άδειο στομάχι, αλλά από την ανάγκη για παρηγοριά ή περισπασμό.

Με τον τρόπο αυτό, το άτομο πασχίζει να γεμίσει ένα κενό που δεν μπορεί  ωστόσο να καλύψει το φαγητό.

H συμπεριφορά αυτή δεν επιλύει το πραγματικό πρόβλημα.

Νιώθετε ενοχές μετά το φαγητό
Έτυχε ποτέ, μετά από ένα γεύμα να σας κατακλύσουν αισθήματα ενοχών ή μεταμέλειας;

Η ενοχή απορρέει από τη σύγκρουση ανάμεσα σε αυτό που πιστεύετε και σε εκείνο που πραγματικά, κάνετε.

Στην ψυχολογία, η κατάσταση αυτή, είναι γνωστή ως γνωστική ασυμφωνία, περιγράφοντας τη δυσφορία που προκαλεί η εναντίωση των πεποιθήσεων και των αξιών, με τις ενέργειές σας.

Δηλαδή, ενώ πιστεύετε ότι πρέπει να έχετε τον έλεγχο της τροφής σας, υπό συνθήκες πίεσης, δεν καταφέρνετε να τον διατηρήσετε.

Είναι σημαντικό να θυμάστε πως, δεν ωφελεί σε τίποτα να κουβαλάτε αισθήματα ντροπής ή ενοχής. Αξιοποιήστε  ωστόσο, τις περιστάσεις αυτές, ως παραδείγματα προς αποφυγή. Έτσι, θα αναγνωρίσετε τι σας πυροδοτεί την παρόρμηση της υπερφαγίας με αποτέλεσμα να ανακαλύψετε πιο αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης.

Τρώτε στα κρυφά
Πόσο συχνά τρώτε κάτι «στα κλεφτά;»

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που καταφεύγουν στο κρυφό φαγητό, ειδικά όταν έχουν να διαχειριστούν δυσφορικά συναισθήματα.

Δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, αλλά αποτελεί ένας μηχανισμό διαχείρισης που, όπως όλες οι συνήθειες, μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Σκοπός σας είναι να υιοθετήσετε υγιείς διατροφικές συνήθειες και τρόπους διαχείρισης των συναισθημάτων σας.

Τρώτε μέχρι να «σκάσετε»

Όλοι τρώμε λίγο παραπάνω σε γιορτές και σε χαρμόσυνες περιστάσεις.

Αν όμως, καταφεύγετε συχνά στο φαγητό, σε σημείο που νιώθετε δυσφορία, αυτό ξεπερνά την απλή αγάπη για το φαγητό.

Η συναισθηματική διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε παθολογικά μεγάλη κατανάλωση φαγητού, όπου ο άνθρωπος τρώει προσπαθώντας να γεμίσει ένα κενό άλλης φύσης.

Αυτό μπορεί μετά να δημιουργεί αισθήματα ενοχών ή μεταμέλειας. Αν αναγνωρίσετε αυτό το μοτίβο, έχετε κάνει μια καλή αρχή.

Βλέπετε το φαγητό ως ανταμοιβή
Πότε ήταν η τελευταία φορά που υποσχεθήκατε στον εαυτό σας ότι θα τον ανταμείψετε με ένα γλυκό;

Αρκετά συχνά, χρησιμοποιούμε την τροφή ως έπαθλο. Αν όμως, αυτή η συμπεριφορά, αποτελεί μοτίβο, είναι ενδεικτική της συναισθηματικής πείνας.

Δεν είναι καλό να ενδίδετε περιστασιακά σε έναν πειρασμό, αλλά η χρήση του φαγητού ως αμοιβή ή παρηγοριά, μπορεί να δημιουργήσει συναισθηματική εξάρτηση από αυτό.

Σημασία δεν έχει τόσο το ίδιο το φαγητό, όσο τα συναισθήματα που συνδέονται με αυτό. Αυτό συνιστά ένα λεπτό σημάδι της συναισθηματικής διατροφής.

Τρώτε γρήγορα και απερίσκεπτα
Η συναισθηματική τροφή, εκδηλώνεται ως γρήγορη και ασυναίσθητη κατανάλωση φαγητού. Σκοπό της έχει τον κορεσμό του συναισθηματικού κενού, παρά την απόλαυση της γαστρονομικής εμπειρίας.

Όταν τρώτε μηχανικά, στερείτε από το σώμα σας τη δυνατότητα να καταλάβει πότε έχει χορτάσει. Πριν το συνειδητοποιήσετε, θα έχετε καταναλώσει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα τροφής, από εκείνη που πραγματικά χρειάζεστε.

Δώστε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο τρώτε. Επιβραδύνετε, νιώστε τη γεύση της τροφή, αφουγκραστείτε την απόκριση του σώματός σας στην πρόσληψή της. Είναι ένα αποτελεσματικό βήμα προς την απελευθέρωση από τον φαύλο κύκλο της συναισθηματικής υπερφαγίας.

Το φαγητό είναι κυρίαρχη πηγή ικανοποίησης
Όλοι αντλούμε ικανοποίηση από το φαγητό. Όταν όμως, η τροφή, είναι η μοναδική ή η κυρίαρχη πηγή ευχαρίστησης στη ζωή μας, τότε πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή.

Αν το καλύτερο σημείο της ημέρας σας έχει πάντα σχέση με το φαγητό, ή αν δεν μπορείτε να απολαύσετε δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν το φαγητό, τότε αυτό μαρτυρά ότι καταφεύγετε στη συναισθηματική διατροφή.

Εκείνο που πρέπει να θυμάστε είναι πως, η τροφή αποσκοπεί στη θρέψη του σώματος, όχι στην καταστολή των συναισθημάτων.

Οι τρόποι για την υγιή αντιμετώπιση των δυσφορικών συναισθημάτων είναι άπειροι – η άσκηση, οι δημιουργικές ασχολίες, η σύνδεση με τους αγαπημένους, η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας.

Η αναγνώριση του μοτίβου αυτού, είναι ένα καθοριστικής σημασίας βήμα για την απελευθέρωση από το δίκτυ του συναισθηματικού φαγητού. Δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη. Είναι επίσης σημαντικό, να ζητήσετε βοήθεια.

Tip:
Το άρθρο αυτό, είχε ως στόχο, να σας καθοδηγήσει στην αναγνώριση των κυρίαρχων ενδείξεων της συναισθηματικής διατροφής. Ο χρόνος που θα επενδύσετε στη συνειδητοποίηση των συναισθημάτων και της επίδρασής τους στη διατροφή σας, είναι ανεκτίμητος.

Η συνειδητοποίηση των δυσλειτουργικών τάσεων, συνεπάγεται ότι βρήκατε το θάρρος να τις αντιμετωπίσετε και να μάθετε πώς μπορείτε να τις διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Ευκαιρία λοιπόν, να υιοθετήσετε πιο υγιείς διατροφικές συνήθειες και να ζήσετε μια πιο ισορροπημένη και χαρούμενη ζωή!

ΠΗΓΗ enikos.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Well Being