Του Λεωνίδα Μαργαρίτη*
Με τη δημιουργία του υλικού κόσμου συνυπάρχει και η έννοια του χώρου. Οι μεταβολές που συντελούνται στο χώρο δημιούργησαν την ανάγκη για ανακάλυψη της έννοιας του χρόνου.
Ο άνθρωπος από την εμφάνισή του στον πλανήτη σχετίζεται άμεσα με το χώρο που ζει, κινείται, αναπτύσσεται βιολογικά και πνευματικά και τέλος αφανίζεται.
Αυτά ακριβώς τα στάδια της εξελικτικής του πορείας στη γη, τον υποχρέωσαν να ανακαλύψει και ταυτόχρονα να δημιουργήσει τον ημερολογιακό χρόνο, για να έχει τη δυνατότητα ελέγχου των εξελίξεων στο χώρο.
«Χρόνος και χώρος είναι τα όργανα με τα οποία ο Θεός πραγματοποιεί το πανταχού παρών του, μέσα στον κόσμο και συλλαμβάνει ακαριαία τη ροή των πραγμάτων»(Νεύτων)
Δηλαδή ο Δημιουργός των πάντων είναι εκτός χώρου και χρόνου. Ο άνθρωπος σε μια συνεχή προσπάθεια ανά τους αιώνες κυριαρχείται από τη λαχτάρα να κατακτήσει τόσο το χώρο όσο και το χρόνο.
Σ’ αυτό το ανελέητο κυνηγητό αναλίσκεται σ’ ένα αγώνα πολύ-επίπεδο, χωρίς περιθώρια ψυχικής ηρεμίας, γαλήνης, αυτοσυγκέντρωσης και δημιουργικής ενδοσκόπησης.
Έρμαιο της φενάκης που αποκαλούμε «καινούργιο χρόνο», ο άνθρωπος ,αυτάρεσκα επιθυμεί είτε να περιορίσει τις συνέπειές του, είτε να ελπίζει πως ο νέος, θα του προσφέρει κάτι το καινούργιο, κάτι το εντελώς διαφορετικό, κάτι που του λείπει και κάθε πρωτοχρονιά αυτή του την προσδοκία τη συνοδεύει με ευχές, σε συγγενείς και φίλους.
Καινούργιος χρόνος στην ουσία δεν υπάρχει. Ο επονομαζόμενος καινούργιος, είναι ανθρώπινο δημιούργημα, μια επινόηση σχεδιασμένη από τον ίδιο τον άνθρωπο, με βάση τις περιοδικά επαναλαμβανόμενες κινήσεις της γης γύρω από τον Ήλιο και τον άξονα της, με σκοπό την εξυπηρέτησή του.
Ο «Καινούργιος χρόνος» αποτελεί συνέχεια του προϋπάρχοντα.
Η διαφορά έγκειται στο ότι τόσο στον άνθρωπο όσο και σ’ όλα τα έμβια όντα γίνονται αισθητά τα σημάδια των βιολογικών μεταβολών , όπως εμφανίζονται και αποτυπώνονται με την ενηλικίωση, το γήρας και το θάνατο.
Όμως ανεξάρτητα απ’ αυτή τη σκοπιά η δημιουργία της αίσθησης του νέου χρόνου λειτουργεί και ως επένδυση ελπίδας, μιας νέας ζωής για τους νέους ανθρώπους και φυσικά για κάποιες στιγμές περισυλλογής και σκεπτικισμού για τούς μεγαλύτερους στην ηλικία.
Με τις εναλλαγές των ημερολογιακών ετών παρέχεται στον άνθρωπο η ευκαιρία, να κάνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα τον απολογισμό του, για το χρόνο που έφυγε, και τον προγραμματισμό του για τη νέα χρονική περίοδο.
Αυτή η νοητική πράξη, δεν έχει μόνο οικονομικό και διαχειριστικό περιεχόμενο, έχει κι ένα χαρακτήρα αυτοκριτικής και αυτοελέγχου, σε μια προσπάθεια βελτίωσης του «έσω» ανθρώπου.
Αυτή η αλλαγή του χρόνου λειτουργεί σαν ένας σταθμός.
Νέοι άνθρωποι γεννιούνται και ξεκινούν την πορεία τους και κάποιοι άλλοι ήδη φθάνουν στον προορισμό τους και αποβιβάζονται.
Αυτή η προσωρινότητα παραμονής μας στο χώρο, δημιουργεί αντίστοιχα και την αίσθηση της προσωρινότητας και στο χρόνο.
Μας εντείνει την επιθυμία μας , το ταξίδι μέσα στο χώρο και το χρόνο να είναι και να γίνεται ευχάριστο και να μη το σκιάζουν γεγονότα που λειτουργούν ανασταλτικά για την ευτυχία μας.
Ευχή του ανθρώπου στο συνάνθρωπο κάθε Πρωτοχρονιά είναι να έχει υγεία, χαρά και ψυχική γαλήνη, προϋποθέσεις για ένα άνετο κι ανώδυνο ταξίδι μέσα στο χρόνο.
Για να έχει νόημα το ταξίδι μας στο τέρμα του, σηματοδοτούμαι και μια Ιθάκη, εκείνη στην οποία αναφέρονται ανά τους αιώνες οι φιλόσοφοι και οι ιδρυτές θρησκειών.
Είναι η Ελπίδα. Είναι εντελώς αδύνατο να ζήσει ο άνθρωπος μέσα στο χρόνο χωρίς ελπίδα.
Ενίοτε βέβαια εμφανίζεται δύσπιστος και διστακτικός, στην απόλυτη υιοθέτηση μεταφυσικών θεωρήσεων.
Για εκείνο που είναι βέβαιος είναι πως το περπάτημά του μέσα στο χώρο και στο χρόνο είναι περιορισμένο.
Βλέπει το αύριο να γίνεται παρόν, και το παρόν να γίνεται χτες, κι αυτή η ρευστότητα τον επηρεάζει και τον προβληματίζει.
Για εκείνους που έχουν οξυμένη συνείδηση ευθύνης και χρέους, η αλλαγή του χρόνου είναι μια μέρα βαθιάς περισυλλογής και θλίψης, για ένα ακόμη χρόνο που πέρασε, για ένα χρόνο που ακόμη «φορτώθηκαν στην πλάτη» ένα χρόνο που δεν ήταν επαρκής, για την ολοκλήρωση των οραματισμών τους.
Είναι όμως και οι αισιόδοξοι που χαίρονται την κάθε στιγμή και η Πρωτοχρονιά αποτελεί γι’ αυτούς μια ακόμη αφετηρία χαράς και δημιουργίας.
Όσο ο άνθρωπος αγωνίζεται για την κατάκτηση του χρόνου και όσο επιτείνεται αυτός ο αγώνας, τόσο η κατάκτηση αυτή, γίνεται ένα άπιαστο όνειρο. Ο χρόνος παραμένει «ες αεί πανδαμάτωρ».
Η μόνη δυνατότητα που έχει ο άνθρωπος είναι να ταυτιστεί με το χρόνο μέσα στην αιωνιότητα.
Η βεβαιότητα μεταθανάτιας συνέχειας αποτελεί τη λύτρωση από την υπαρξιακή του αγωνία.
Με το νέο χρόνο, ο άνθρωπος ελπίζει να βρει τη γαλήνη που δεν του εξασφάλισε ο προηγούμενος .
Ελπίζει στη συμφιλίωση των λαών και στη συνεργασία τους.
Ελπίζει σε επιτυχίες των επιστημόνων που θα καταπολεμήσουν τις νέες μάστιγες για τις οποίες δεν είναι τελείως άμοιρος ευθυνών.
Ελπίζει κι εύχεται για Υγεία, Ειρήνη, Αγάπη, Συνεργασία και Συναδέλφωση των λαών της γης.
Αυτή την ευχή απευθύνω με την ανατολή του νέου έτους 2025, σε όλους τους συνταξιδιώτες και ατομικά στον καθένα από τις φίλες και τους φίλους μου.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πέλαγο η φωνή του Καζαντζίδη
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr