Η οικεία Γκολφινόπουλου, το υπέροχο διώροφο κτίριο με το εκλεκτικιστικό ύφος και τις νεοκλασικές επιδράσεις, ενσωματώνει στοιχεία art nouveau με πλαίσια στα ανοίγματα, γείσα και γεισίποδες
Με το που ανεβαίνεις τις καμπυλωτές σκάλες από την Τριών Ναυάρχων σου «κλέβει» τη ματιά.
Το επιβλητικό μέγαρο που χτίστηκε το 1917 στη δυτική πλευρά της πλατείας Υψηλών Αλωνίων, στην συμβολή με την οδό Μεσολογγίου είναι ίσως το πιο ωραίο σπίτι της Πάτρας, σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης, γεγονός που το καθιστά σημείο αναφοράς και αξιοθέατο.
Tης Γωγώς Παπαδάκου
Φωτογραφία: Νίκος Ψαθογιαννάκης
Η Οικία Γκολφινόπουλου, αυτό το υπέροχο διώροφο κτίριο με το εκλεκτικιστικό ύφος και τις νεοκλασικές επιδράσεις που ενσωματώνει στοιχεία και από τον αρχιτεκτονικό ρυθμό art nouveau με πλαίσια στα ανοίγματα, γείσα και γεισίποδες, αλλά και διακοσμητικές ταινίες, είναι η ίδια η εικόνα της παλιάς, αριστοκρατικής Πάτρας.
Το χαρακτηριστικότερο στοιχείο του κτιρίου είναι ο κυκλικός πυργίσκος που διαμορφώνεται στη γωνία των δύο όψεων και συμβάλλει στην ανάδειξη του κτίσματος και στην προβολή του στη γύρω περιοχή. Ο πυργίσκος απολήγει σε θόλο καλυμμένο με μεταλλικά ελάσματα που προσδίδουν ξεχωριστό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και χάρη.
Το εμβληματικό art nouveau κτίριο διαθέτει συνολικά 1.372 τ.μ. σε οικόπεδο 478 τ.μ. και αποπνέει σπάνια νεοκλασική αρχοντιά.
Πέρα από κατοικία, έχει λειτουργήσει και ως σχολείο, αστυνομική λέσχη, καφενείο- ψησταριά και μπιστρό, καθώς κατά καιρούς άλλαζαν χρήση τα ισόγεια και υπόγεια τμήματά του, ενώ εκεί στεγάστηκε για χρόνια η θρυλική «Αλάμπρα».
Μάλιστα, εδώ οι πατρινοί πρωτοέφαγαν σάντουιτς! Το 2008 οι κληρονόμοι του κτιρίου το ανακαίνισαν, ενώ χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο το 1989.
Ιδιοκτήτης του και κάτοικος του εντυπωσιακού οικήματος από το 1969 έως το 1973, ήταν ο Κωνσταντίνος Γκολφινόπουλος (1925-1990) Έλληνας νομικός, διπλωμάτης και δήμαρχος Πατρέων με
έντονη ενασχόληση με τα δημόσια έργα στην πόλη. Γεννήθηκε στην Πάτρα και είχε σπουδάσει νομικά, οικονομικές και πολιτικές επιστήμες, καθώς και φιλολογία. Υπηρέτησε ως έφεδρος αξιωματικός και έφτασε μέχρι τον βαθμό του ταγματάρχη. Ασχολήθηκε με την δικηγορία και το 1954 πρωτοεκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος. Στις 16 Μαΐου του 1959 ο Γκολφινόπουλος ανέλαβε χρέη δημάρχου έπειτα από την
παραίτηση, για λόγους υγείας, του Βασιλείου Ρούφου.
Έτσι έγινε ο νεότερος δήμαρχος Πατρέων. Παρέδωσε την θέση του λίγες μέρες αργότερα, στις 31 Μαΐου, στον Νικόλαο Βέτσο.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr