ΥΓΕΙΑ

/

Αλκοόλ: Ποιό είναι το σημείο του σώματος που αποκαλύπτει αν είστε «γερό ποτήρι»;

ΦΩΤΟ pixabay

Κοινοποίηση
Tweet

Τη σχέση μας με το αλκοόλ μπορούν να προδώσουν τα δάχτυλά μας, ισχυρίζονται επιστήμονες. Τι έδειξε η έρευνά τους και πόσο «μέσα» πέφτουν; Διαπιστώστε το

Από τις αρχαίες μάντεις, που διάβαζαν το μέλλον στις γραμμές των χεριών, μέχρι τις σύγχρονες επιστημονικές ανακαλύψεις, τα χέρια μας εξακολουθούν να αποκαλύπτουν πτυχές της ζωής μας.

Ως προς τις τελευταίες, πολύ πιθανώς τα χέρια μας να κρύβουν το μυστικό για τη σχέση μας με το αλκοόλ και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πολύ απλό να το διαπιστώσουμε.

Όχι, δεν θα αποκαλύψει το τρέμουλο ή η σταθερότητα του χεριού μας, όταν κρατάμε ένα ποτήρι,  το πάθος με το ποτό. Η απάντηση βρίσκεται στο μήκος των δακτύλων και όσα αποκαλύπτουν για τη ζωή μας, πριν ακόμα γεννηθούμε.

Σε μια νέα μελέτη ,που συνδυάζει την ανατομία με τη συμπεριφορά, οι ερευνητές εντόπισαν μια απρόσμενη σύνδεση μεταξύ των δακτύλων μας και των συνηθειών μας στο ποτό. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Human Biology, υποδεικνύει ότι η αναλογία μήκους μεταξύ του δείκτη και του παράμεσου μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα κατανάλωσης αλκοόλ.

 Το τεστ των δακτύλων και το σωστό χέρι

Η μελέτη εστιάζει σε αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «αναλογία 2D:4D», δηλαδή τη σχέση μεταξύ του μήκους του δείκτη (2D) και του παράμεσου (4D). Αυτή η αναλογία δεν είναι απλώς μια τυχαία ανατομική λεπτομέρεια. Σχηματίζεται από την ποσότητα τεστοστερόνης και οιστρογόνωνστην οποία εκτίθεται το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν εκτεθεί σε υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης πριν από τη γέννηση τείνουν να έχουν χαμηλότερη αναλογία 2D:4D, δηλαδή, ο παράμεσος είναι μακρύτερος από τον δείκτη. Αντίθετα, όσοι έχουν εκτεθεί σε υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων εμφανίζουν υψηλότερη αναλογία.

 Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη μελέτη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι το πώς η προγεννητική έκθεση σε ορμόνες μπορεί να επηρεάσει συμπεριφορές αργότερα στη ζωή. Σε αυτήν την περίπτωση, τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Swansea και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Lodz στην Πολωνία, διαπίστωσε ότι τα άτομα με χαμηλότερη αναλογία 2D:4D, που υποδηλώνει υψηλότερη προγεννητική έκθεση σε τεστοστερόνη, ήταν πιο πιθανό να καταναλώνουν αλκοόλ καθώς και να κάνουν προβληματική χρήση του.

 Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη για τις μετρήσεις που έγιναν στο δεξί χέρι σε σύγκριση με το αριστερό. Αυτό ταιριάζει με προηγούμενες έρευνες, οι οποίες υποδεικνύουν ότι η αναλογία 2D:4D του δεξιού χεριού μπορεί να είναι πιο ευαίσθητη στην προγεννητική έκθεση σε ορμόνες.

Ο ρόλος της τεστοστερόνης

Η μελέτη περιέλαβε 258 φοιτητές (169 γυναίκες και 89 άνδρες) με μέση ηλικία τα 22 έτη. Οι ερευνητές μέτρησαν με ακρίβεια το μήκος των δακτύλων των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας παχύμετρα και αξιολόγησαν τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ μέσω του Τεστ Αναγνώρισης Διαταραχών Χρήσης Αλκοόλ (AUDIT), ένα τυποποιημένο ερωτηματολόγιο που έχει αναπτυχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με χαμηλότερη αναλογία 2D:4D ανέφεραν αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και πέτυχαν υψηλότερες βαθμολογίες στο τεστ AUDIT. Η συσχέτιση αυτή ήταν πολύ έντονη στους άνδρες, δείχνοντας αυτό που οι στατιστικολόγοι αποκαλούν «μεγάλο μέγεθος επίδρασης», δηλαδή, η σχέση δεν ήταν απλώς στατιστικά σημαντική, αλλά και ουσιαστική.

«Είναι γνωστό ότι τα άτομα με εξάρτηση από το αλκοόλ έχουν μακρύτερο το 4ο δάχτυλο σε σχέση με το 2ο, κάτι που υποδηλώνει υψηλότερη έκθεση στην τεστοστερόνη σε σχέση με τα οιστρογόνα κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι συσχετισμοί ήταν πιο ισχυροί στους άνδρες παρά στις γυναίκες» σχολιάζει ο συν-συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής John Manning, μέλος της ερευνητικής ομάδας Applied Sports, Technology, Exercise, and Medicine (A-STEM) στου Swansea.

Κυρίως οι άνδρες

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να εμπίπτουν σε κατηγορίες υψηλότερου κινδύνου κατανάλωσης αλκοόλ σε σύγκριση με τις γυναίκες. Συγκεκριμένα, το 46% των ανδρών έκανε κατανάλωση «χαμηλού κινδύνου», ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες ήταν 75%. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το ότι το 7% των ανδρών παρουσίασε πιθανά πρότυπα εθιστικής κατανάλωσης αλκοόλ, σε αντίθεση με λιγότερο από το 1% των γυναικών.

Παρότι η ερευνητική ομάδα εξέτασε και άλλα φυσικά χαρακτηριστικά, όπως το ύψος και το βάρος, αυτοί οι παράγοντες παρουσίασαν πιο αδύναμες συνδέσεις με την κατανάλωση αλκοόλ και δεν ήταν στατιστικά σημαντικοί όταν συνεκτιμήθηκε η επίδραση της αναλογίας των δακτύλων. Αυτό υποδεικνύει ότι η προγεννητική έκθεση σε ορμόνες, όπως αποτυπώνεται στην αναλογία 2D:4D, μπορεί να διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο στον καθορισμό των συνηθειών κατανάλωσης αλκοόλ από ό,τι άλλα φυσικά χαρακτηριστικά.

Αν και η έρευνα συμβάλλει στα αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι πολλές από τις συμπεριφορές μας ως ενήλικες μπορεί να επηρεάζονται από την ορμονική έκθεση κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη, δεν σημαίνει ότι η αναλογία των δακτύλων μπορεί να προδικάσει την προβληματική κατανάλωση αλκοόλ ή την αποχή. Παράγοντες όπως η γενετική, το περιβάλλον και η προσωπική επιλογή συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των συνηθειών κατανάλωσης αλκοόλ.

ΠΗΓΗ ygeiamou.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Well Being