ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η ιστορία πίσω από τα πιο διάσημα μνημεία της Αθήνας που ίσως δεν γνωρίζατε

ΦΩΤΟ pixabay

Κοινοποίηση
Tweet

Η Αθήνα, με την πλούσια ιστορία της που εκτείνεται σε χιλιάδες χρόνια, είναι γεμάτη από μνημεία που μαρτυρούν την εξέλιξη του πολιτισμού, της τέχνης και της δημοκρατίας

Η Αθήνα, η καρδιά του ελληνικού πολιτισμού και λίκνο της δημοκρατίας, αποτελεί έναν ζωντανό θησαυρό ιστορίας και πολιτισμού.

Οι δρόμοι της πόλης διασχίζονται από μνημεία που στέκονται αγέρωχα στο πέρασμα των αιώνων, αφηγούμενα τις ιστορίες ανθρώπων, θεών και κατακτήσεων.

Αν και ορισμένα από αυτά τα μνημεία είναι παγκοσμίως αναγνωρίσιμα, όπως η Ακρόπολη, κρύβουν μέσα τους μυστικά και ανέκδοτες ιστορίες που δεν είναι ευρέως γνωστές.

Θα ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο για να ανακαλύψουμε τις άγνωστες πλευρές των πιο διάσημων μνημείων της Αθήνας.

Κάθε σημείο της πόλης έχει να διηγηθεί μια μοναδική ιστορία, ενώ η πρωτεύουσα εξακολουθεί να μαγνητίζει τους επισκέπτες με το μέγεθος και τη μεγαλοπρέπειά του.

Αυτή η αναδρομή δεν αποκαλύπτει μόνο τα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα της αρχαίας Αθήνας, αλλά αναδεικνύει και τον ρόλο που έπαιξαν αυτά τα μνημεία στη διαμόρφωση της πόλης και του σύγχρονου πολιτισμού.

Αν και πολλά από τα μνημεία της είναι διάσημα, κρύβουν ιστορίες που δεν είναι τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό. Από την Ακρόπολη μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο, ακολουθούν μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και γεγονότα πίσω από τα γνωστότερα μνημεία της Αθήνας.

Ο Παρθενώνας: Ο ναός που δεν ήταν πάντα ναός
Ο Παρθενώνας, σύμβολο της κλασικής αρχαιότητας, είναι ίσως το πιο εμβληματικό μνημείο της Αθήνας. Χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. ως ναός αφιερωμένος στην Αθηνά Παρθένο, θεά της σοφίας και προστάτιδα της πόλης. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ιστορίας του, ο Παρθενώνας άλλαξε χρήση αρκετές φορές. Στη ρωμαϊκή εποχή, ο ναός διατηρήθηκε ως χώρος λατρείας, αλλά στα τέλη της Βυζαντινής εποχής, μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία.

Όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Αθήνα τον 15ο αιώνα, ο Παρθενώνας έγινε τζαμί. Το 1687, κατά τη διάρκεια πολιορκίας των Βενετών, ο Παρθενώνας υπέστη σοβαρές ζημιές όταν μια βόμβα έπεσε σε αποθήκη πυρομαχικών που οι Οθωμανοί είχαν τοποθετήσει μέσα στο ναό. Έτσι, ο Παρθενώνας, που αρχικά σχεδιάστηκε για να αντέξει στο πέρασμα των αιώνων, υπήρξε μάρτυρας πολλών διαφορετικών ιστορικών εποχών.

Το Ερέχθειο και η ιστορία των Καρυάτιδων
Το Ερέχθειο, το οποίο βρίσκεται επίσης στην Ακρόπολη, είναι γνωστό για τις Καρυάτιδες, τις έξι αγάλματα-στήλες που στηρίζουν τη νότια πλευρά του μνημείου. Σύμφωνα με την παράδοση, το Ερέχθειο χτίστηκε στον ίδιο τόπο όπου ο μυθικός βασιλιάς Ερεχθέας έλαβε μέρος σε μια διαμάχη μεταξύ της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την προστασία της πόλης. Οι Καρυάτιδες αποτελούν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στοιχεία του ναού και αντιπροσωπεύουν ιέρειες που λατρεύουν τη θεά Αθηνά.

Ωστόσο, κατά τον 19ο αιώνα, όταν ο λόρδος Έλγιν αφαίρεσε τα μάρμαρα του Παρθενώνα, μία από τις Καρυάτιδες αφαιρέθηκε και μεταφέρθηκε στο Βρετανικό Μουσείο. Σήμερα, οι πέντε από τις έξι Καρυάτιδες εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ μια εξειδικευμένη ομάδα έχει δημιουργήσει ένα αντίγραφο της έκτης φιγούρας, που βρίσκεται στο Λονδίνο.

Ο Ναός του Ολυμπίου Διός: Ένας ναός 700 ετών
Ο Ναός του Ολυμπίου Διός ξεκίνησε να χτίζεται τον 6ο αιώνα π.Χ., επί της βασιλείας του Πεισίστρατου, με σκοπό να είναι ο μεγαλύτερος ναός της αρχαίας Αθήνας. Παρόλο που η κατασκευή του ξεκίνησε τότε, το έργο εγκαταλείφθηκε πολλές φορές και ολοκληρώθηκε μόνο το 131 μ.Χ. από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό, 700 χρόνια μετά την έναρξή του.

Με ύψος 17 μέτρων και 104 κίονες, ο ναός ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά έργα της αρχαιότητας. Παρότι σήμερα σώζονται μόνο 15 κίονες, η εικόνα του ναού υπήρξε ένα σύμβολο της δύναμης και της μεγαλοπρέπειας της Αθήνας, αποδεικνύοντας την αντοχή της πόλης στο χρόνο.

Το Παναθηναϊκό Στάδιο: Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων
Το Παναθηναϊκό Στάδιο ή Καλλιμάρμαρο είναι ένα μνημείο με μεγάλη ιστορική σημασία, καθώς εκεί διεξήχθησαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896. Το στάδιο χτίστηκε αρχικά τον 4ο αιώνα π.Χ. για να φιλοξενεί τα Παναθήναια, έναν αθλητικό διαγωνισμό αφιερωμένο στην Αθηνά, αλλά εγκαταλείφθηκε κατά την πρώιμη χριστιανική εποχή.

Το 1895, με πρωτοβουλία του Γεωργίου Αβέρωφ και του αρχιτέκτονα Αναστασίου Μεταξά, το στάδιο ανακατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από μάρμαρο, και έτσι αναβίωσε η ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων, δίνοντας νέα πνοή στον αθλητισμό και στην ιδέα του Ολυμπιακού ιδεώδους.

Ο Λόφος του Φιλοπάππου: Το μνημείο της φιλίας και της τιμής
Ο Λόφος του Φιλοπάππου, που βρίσκεται απέναντι από την Ακρόπολη, φιλοξενεί το μνημείο του Φιλοπάππου, αφιερωμένο στον ρωμαίο συγκλητικό Φιλόπαππο, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην Αθήνα. Το μνημείο χτίστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. από τους Αθηναίους ως ένδειξη τιμής προς τον Φιλοπάππο, ο οποίος προσέφερε πολλά στην πόλη κατά τη διάρκεια της θητείας του.

 

Το μνημείο έχει μια πρόσοψη που απεικονίζει τον Φιλοπάππο και τη γενιά του, ενώ στο βάθος προσφέρει μια υπέροχη θέα της Ακρόπολης. Σήμερα, ο λόφος είναι αγαπημένος προορισμός για όσους θέλουν να απολαύσουν έναν περίπατο μακριά από τη φασαρία της πόλης, ανακαλύπτοντας την ιστορία της Αθήνας.

Ο Πύργος των Ανέμων: Το πρώτο «ρολόι» της Αθήνας
Ο Πύργος των Ανέμων, γνωστός και ως Ωρολόγιο του Ανδρόνικου, χτίστηκε τον 1ο αιώνα π.Χ. στην αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά πρωτοποριακό μνημείο της εποχής του, καθώς θεωρείται το πρώτο μετεωρολογικό και ηλιακό ρολόι στον κόσμο. Οκτάγωνος στην αρχιτεκτονική του, ο Πύργος των Ανέμων διαθέτει απεικονίσεις των οκτώ ανέμων και χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση του χρόνου και της κατεύθυνσης των ανέμων.

Αν και συχνά παραβλέπεται από τους επισκέπτες, ο Πύργος των Ανέμων είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μνημεία της Αθήνας που συνδυάζει την επιστήμη, τη μηχανική και την τέχνη.

Τα μνημεία της Αθήνας δεν είναι απλώς σύμβολα αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής ομορφιάς· είναι ζωντανοί μάρτυρες μιας ιστορίας που εκτείνεται χιλιάδες χρόνια. Κάθε ένα από αυτά κρύβει πίσω του ιστορίες που φανερώνουν τη σύνδεση της πόλης με τις θρησκείες, τις πολιτικές και τις πολιτισμικές αλλαγές της κάθε εποχής.

ΠΗΓΗ newsit.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις