SPOTLIGHT

/

Χαρά και Μαρία Ρήγα: Oι υπέροχες πατρινές δίδυμες και η χορογραφία της ψυχής που κατοικεί στα χέρια

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου
Κοινοποίηση
Tweet

Από τα βιντεάκια της μαμάς, στα Φεστιβάλ Κωφών, στα Mad, στο My Radio 104,6 και στην υβριδική πλατφόρμα του Mega Play

Γεννημένες με αστέρι, οι δίδυμες αδελφές Ρήγα, η Μαρία και η Χαρά, αγαπιούνται σχεδόν με την πρώτη ματιά. Όμορφες, έξυπνες, ευγενείς και ενθουσιώδεις, μα πάνω από όλα δεμένες μεταξύ τους κατά τρόπο που, παρακολουθώντας τες, έχεις την αίσθηση ότι βλέπεις δύο μουσικά όργανα απόλυτα συγχρονισμένα στον ίδιο ρυθμό.

Οι 21χρονες κόρες του Βαλκανιονίκη και Ολυμπιονίκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών στο άθλημα του ποδοσφαίρου και Προέδρου του αθλητικού Συλλόγου Κωφών/βαρηκόων Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Ανδρέα Ρήγα, είναι αυτό που λέμε «η χαρά της ζωής».

Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου

Τις εντοπίσαμε στα social media να αποδίδουν τραγούδια στη Νοηματική και δεν μπορούσαμε να πάρουμε τα μάτια μας από πάνω τους. Δυο κορίτσια που γεμίζουν την οθόνη χαρά, δροσιά και ελπίδα, δίνοντας άλλη διάσταση, στον ήχο, ερμηνεύοντας με όλο τους το σώμα τον στίχο, σε μια διαδικασία που βιώνεται σαν μια χορογραφία της ψυχής που «κατοικεί» στα χέρια. Τα δάχτυλά τους, όταν μιλούν μεταξύ τους στη γλώσσα που για τις ίδιες είναι η μητρική, μοιάζουν με κλαδιά δέντρου που απελευθερώνουν τις λέξεις σαν αυτές να είναι πουλιά.

Η μια βαρήκοη, φοιτήτρια του Παιδαγωγικού στην Πάτρα και η άλλη Κωφή, φοιτήτρια Ψυχολογίας στην Αθήνα, έχουν καταφέρει να εξαφανίσουν το πρόβλημα της ακοής από την σχέση τους με τους άλλους, ακόμη και όταν τους γνωρίζουν για πρώτη φορά, όπως συνέβη με το team της φωτογράφησης για το THE BEST MAGAZINE.

Επικοινωνούν εύκολα και αβίαστα, ενώ η θετική τους αύρα, τις καθιστά αφοπλιστικές, από το πρώτο λεπτό. Η μια εκ των κωφών ερμηνευτών στα τραγούδια στη Νοηματική γλώσσα, η Χαρά Ρήγα, έφτασε μέχρι τα ΜΑD, ενώ συνεργάζεται στην Αθήνα και με το My Radio 104,6 στην υβριδική πλατφόρμα του Mega Play. H Μαρία στρέφει το καλλιτεχνικό της ενδιαφέρον και στον χώρο του μακιγιάζ, ενώ η Χαρά κοιτάζει πλάγια και προς το χώρο του modeling. Και οι δυο ζουν στον κόσμο των συναισθημάτων που μεταφέρουν μέσα από τα τραγούδια και, έχοντας ζήσει τα προβλήματα και τις ελλείψεις υποδομών για τα άτομα με μειωμένη/απώλεια ακοής θέλουν να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός νέου τοπίου που θα τα αγκαλιάζει σε όλες τις εκφάνσεις του βίου τους.

Πώς ξεκίνησε όμως το ταξίδι της διερμηνείας στη Νοηματική; Για όλα «ευθύνεται» η μαμά.

Τραγουδώντας από τα πέντε τους

Μ.Ρ: «Λόγω της βαρηκοΐας από την ηλικία των πέντε ετών, η μητέρα μας ήταν πολύ υποστηρικτική στο να ακούμε τραγούδια και να τα αποδίδουμε. Ήταν αρκετές φορές που η μαμά ανέβαζε στο διαδίκτυο βιντεάκια με μένα και την αδελφή μου να τραγουδάμε στη Νοηματική γλώσσα και έτσι πολύς κόσμος το αγκάλιασε και μας έμαθε.

Χ.Ρ: Η ενασχόληση της διερμηνείας των τραγουδιών είναι κάτι το φυσικό γιατί, ως κωφή, έχω την Ελληνική Νοηματική ως μητρική μου γλώσσα.

Ο ρόλος των εκφράσεων

Μ.Ρ: Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στην μεταφορά των τραγουδιών στην Νοηματική γλώσσα καθώς η απόδοση των λέξεων, προτάσεων και εκφράσεων για να βγει ακριβής χρειάζεται αρκετή επεξεργασία και προετοιμασία από πριν. Αρκετές φορές οι λέξεις πρέπει να μπουν σε διαφορετική σειρά, ώστε να αποδοθεί το ακριβές νόημα των στίχων στη Νοηματική καθώς μιλάμε για μια διαφορετική γλώσσα. Πέρα από την πλήρη γνώση της νοηματικής γλώσσας χρειάζεται κανείς να έχει δουλέψει αρκετά τις εκφράσεις του, ώστε οι κωφοί να μπορούν να αισθάνονται μέσω των συναισθημάτων που προσπαθούμε να αποδώσουμε με κινήσεις, την ένταση του τραγουδιού.

Η συγκίνηση του κοινού

Μ.Ρ: Νιώθω περήφανη που αποτελώ έναν συνδετικό κρίκο ανάμεσα στα τραγούδια και στην κοινότητα των κωφών. Χαίρομαι που μπορώ μέσω της διερμηνείας να δίνω πρόσβαση και στους κωφούς/βαρήκοους συμπολίτες μου στον κόσμο των τραγουδιών και των συναισθημάτων που αυτά μεταφέρουν. Το κοινό είναι σχεδόν πάντα συγκινημένο και αντιδρά πολύ θετικά από τις αποδόσεις μας και πολύ περισσότερο από τη κοινότητα των Κωφών.

Η συνεργασία με τα MAD και το MY RADIO 104,6 στο MEGA

Χ.Ρ: To «Μια μέρα με Νόημα» ή αλλιώς “Sign Out Loud” είναι μια καινοτομία του My Radio 104,6 με την υποστήριξη της ΔΕΗ. Κάθε πρώτη Τρίτη του μήνα, όλο το πρόγραμμα είναι live με εικόνα μέσα από την υβριδική πλατφόρμα Mega Play στην επιλογή «Ραδιόφωνο» και μέσα από την ιστοσελίδα του σταθμού στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Δηλαδή μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις εκπομπές και τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 22:00 το βράδυ, ενώ όλα τα τραγούδια αποδίδονται από Κωφούς ερμηνευτές και διερμηνείς. Η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ομάδας Κωφών-ακουόντων για τα τραγούδια έγινε από τους Αντώνη Χριστοφόρου και Άννα Γαϊτανή, διερμηνείς του MEGA. Και έτσι μου πρότειναν να συμμετάσχω στην ομάδα τους δίνοντας πρόσβαση στην κοινότητα των κωφών να απολαύσουν την μουσική από κωφούς ερμηνευτές και διερμηνείς της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Είναι η πρώτη φορά που δίνονται επαγγελματικές ευκαιρίες σε εμάς και σε άλλους Κωφούς ερμηνευτές να βγούμε μπροστά.

Η εμφάνιση στα MAD

X.Ρ: Σίγουρα υπήρχε έντονο άγχος καθώς ήταν μια διαφορετική εμπειρία από το My Radio 104,6. Βέβαια οι άνθρωποι στο Mad ήταν πολύ ευγενικοί και με κατανόηση οπότε ένιωσα αμέσως άνετα μαζί τους, κάτι που έκανε την εμπειρία μου ακόμη καλύτερη. Γενικά ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία, απέδωσα 3 τραγούδια στην Νοηματική και παρά το άγχος μου είναι μια εμπειρία που έχω να θυμάμαι.

Δίδυμες αδελφές, δίδυμα ενδιαφέροντα;

Μ.Ρ: Αγαπώ και τους δυο επαγγελματικούς κλάδους, τα παιδαγωγικά που σπουδάζω και το μακιγιάζ. Έχω πάθος για το μακιγιάζ, μου αρέσει η δημιουργία μέσω αυτού. Από την άλλη πλευρά, τα παιδαγωγικά ήταν η επιλογή μου τελειώνοντας το σχολείο. Δεν έχω κατασταλάξει ακόμα ποιον από τους δυο κλάδους θα ακολουθήσω σαν καριέρα.

Χ.Ρ: Το μεγάλο μου όνειρο είναι να καταπιαστώ επαγγελματικά με το κομμάτι της ψυχολογίας. Ιδανικά θα ήθελα να γίνω σχολικός ψυχολόγος, να ειδικευτώ στα παιδιά και ως Κωφή να δώσω πρόσβαση και στα κωφά παιδιά στην ψυχανάλυση, καθώς μιλάμε την ίδια γλώσσα, τη Νοηματική. Βέβαια ερασιτεχνικά θα ήθελα να ασχοληθώ και με το modeling, καθώς είναι ένα όνειρο που έχω από παιδί.

Σπουδές και προβλήματα ακοής. Πόσο δύσκολη εξίσωση;

Μ.Ρ: Η πραγματικότητα είναι πως συγκεκριμένα στην Πάτρα που σπουδάζω είναι δύσκολο για ένα κωφό ή βαρήκοο άτομο να σπουδάζει. Αυτό συμβαίνει λόγω της έλλειψης διερμηνέων και κάποιες φορές οι ώρες της σχολής μου δεν συνάδουν με τα προγράμματα αυτών των λίγων διερμηνέων. Παράλληλα θεωρώ πρόβλημα για εμάς ότι πρέπει οι ίδιοι να ψάξουμε για διερμηνείς καθώς το κράτος δεν προσφέρει στους κωφούς και βαρήκοους φοιτητές διερμηνεία στο πανεπιστήμιο.

Χ.Ρ: Αν και γενικά θεωρώ πως στις σπουδές οι κωφοί/βαρήκοοι αντιμετωπίζουμε περισσότερες δυσκολίες στην παρακολούθηση λόγω της έλλειψης διερμηνέων, εγώ έχω σταθεί τυχερή σε αυτό το κομμάτι γιατί σπουδάζω στην Αθήνα. Σχεδόν σε όλα τα μαθήματα μου έχω καταφέρει να έχω διερμηνέα. Χωρίς αυτόν σίγουρα οι σπουδές μου θα ήθελαν πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια. Παράλληλα έχω λάβει κατανόηση και πλήρη σεβασμό και αποδοχή και από τους καθηγητές μου. Πάντως πρέπει τα ελληνικά πανεπιστήμια να εντάξουν τη διερμηνεία Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.

Τα προβλήματα της καθημερινότητας

Μ.Ρ: Το βασικό πρόβλημα είναι η επικοινωνία με ακούοντες ανθρώπους. Το πιο δύσκολο για εμένα ήταν όταν εργάστηκα ως σερβιτόρα και λόγω της βαρηκοΐας κάποιες φορές ρώταγα και δεύτερη φορά για να επιβεβαιώσω την παραγγελία και έβλεπα μια αγανάκτηση στο βλέμμα των πελατών. Αυτό βέβαια μπορεί να συμβεί και στο πλαίσιο μιας κοινωνικής συναναστροφής. Παράλληλα θεωρώ πως θα έπρεπε οι εργαζόμενοι που έχουν άμεση επαφή με τον κόσμο (π.χ. σερβιτόροι, πωλητές) να γνωρίζουν βασική Νοηματική για την ευκολότερη εξυπηρέτησή μας, όπως για παράδειγμα όλοι γνωρίζουν αγγλικά.

Η αποδοχή

Μ.Ρ: Στο πλαίσιο της δουλειάς, στον κλάδο της εστίασης, ένιωθα πως ακόμη και αν με προσέλαβαν δεν λάμβανα πλήρη αποδοχή λόγω της βαρηκοΐας μου. Αυτό όμως δεν το έχω νιώσει ποτέ σε ότι αφορά τις φιλίες μου, εκεί είμαι τυχερή. Πέρα από τους κωφούς ακόμη και στις παρέες μου που αποτελούνται από ακούοντες, δεν ένιωσα ποτέ απόρριψη, υπάρχουν άτομα που έμαθαν Νοηματική για την επικοινωνία μας και με αποδέχονται πλήρως χωρίς η βαρηκοΐα να αποτελεί εμπόδιο για μένα.

Παντού μαζί

Μ.Ρ: Η αλήθεια είναι πως είμαστε αχώριστες. Θα μας δεις παντού μαζί, έχουμε ίδιες παρέες, ίδιους τρόπους διασκέδασης και ψυχαγωγίας και δεν μπορούμε η μια χωρίς την άλλη.

Χ.Ρ: Σίγουρα υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν συμφωνούμε όπως άλλωστε και όλα τα αδέλφια, αλλά σε γενικό πλαίσιο είμαστε πραγματικά παρά πολύ δεμένες.

Οι οικογένεια

Μ.Ρ: Η οικογένειά μας είναι πάντα στο πλευρό μας. Σε όλες τις επιλογές μας ήταν εκεί να μας στηρίξουν. Όποιον δρόμο κι αν πάρουμε νιώθουμε ότι είναι το ίδιο περήφανοι για μας. Συχνά στα μάτια τους βλέπω δάκρυα χαράς για τα βήματα που κάνουμε προς τα όνειρά μας.

Το μεγάλο όνειρο

Χ.Ρ: Ως όνειρό μου θα έλεγα την δημιουργία νέων εμπειριών, το να ταξιδέψω όλον τον κόσμο και σίγουρα να πετύχω ως σχολικός ψυχολόγος βοηθώντας παιδιά να αντιμετωπίσουν τα δικά τους προβλήματα.

Μ.Ρ: Το μεγαλύτερό μου όνειρο αποτελείται από πολλά μικρότερα. Σημαντικό για μένα είναι να ασχοληθώ επαγγελματικά με κάτι που αγαπάω και αυτό να με γεμίζει καθημερινά, να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο, να γνωρίσω ανθρώπους και διαφορετικές κουλτούρες τόσο ακουόντων όσο και κωφών και σίγουρα να μπορέσω έστω και λίγο να βοηθήσω στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη πρόσβαση των κωφών και βαρήκοων στην καθημερινή ζωή. Ελπίζω πολύ σε αυτή την εξέλιξη στην κοινωνία μας.

Το μότο ζωής

Μ.Ρ: «Γίνε η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο». Πιστεύω ακράδαντα πως αν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε από κανέναν να αλλάξει. Πρέπει να προσπαθούμε οι ίδιοι να αλλάξουμε προς το καλύτερο και όχι να μένουμε παθητικοί αποδέκτες κρίνοντας τις παθογένειες γύρω μας όταν εμείς δεν προσπαθούμε για την αλλαγή.

Χ.Ρ: “Μην περιμένεις την μαγεία, δημιούργησέ την”. Η ζωή είναι γεμάτη χαρές και λύπες, επιτυχίες και αποτυχίες, αλλά δεν θα πρέπει να μας σταματά τίποτα. Θα πρέπει να παλεύουμε για τα όνειρα και τα θέλω μας και για μένα αυτό είναι η μαγεία. Η επιμονή στο όνειρο που δεν έρχεται από μόνο του, αλλά εσύ πρέπει να το δημιουργήσεις. Πρέπει εγώ να δημιουργήσω την μαγεία στην δική μου ζωή.

Το αγαπημένο τραγούδι στη νοηματική

Χ.Ρ: «La la la» της Μαρίνα Σάττι. Όσο απέδιδα το τραγούδι ένιωθα απόλυτη αυτοπεποίθηση καθώς πρόκειται για ένα τραγούδι με έντονη ενέργεια κάτι που με χαρακτηρίζει ως άνθρωπο.

Μ.Ρ: «Χαμογέλα» του Σάκη Ρουβά. Πρόκειται για ένα αγαπημένο τραγούδι που έχω ήδη αποδώσει στην νοηματική μαζί με την αδελφή μου στο DEAFestival 2024 στην Αθήνα.

Photo: Νίκος Ψαθογιαννάκης

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Spotlight