BODY & SOUL

/

25 trends ευεξίας για τη νέα χρονιά

ΦΩΤΟ pixabay

Κοινοποίηση
Tweet

Το 2025 μπήκε και μαζί του έφερε και 25 τάσεις, νέες και πιο ευεργετικές, για ευεξία

Καλωσορίζουμε το ερχόμενο έτος αφήνοντας πίσω τις παλιές συνήθειες για να υιοθετήσουμε νέες, πιο ευεργετικές!

1. Sleeping beauty: Αναβαθμίζουμε την ποιότητα του ύπνου μας
Από το κουρασμένο πλήθος που αναζητά χαλάρωση, ξεχωρίζουν βέβαια η Gen Z και οι πάντα κουρασμένοι millennials. Αν ο ύπνος μας είναι κάποιες φορές διαταραγμένος, δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί, αφού την επόμενη κιόλας νύχτα θα αναπληρώσουμε την έλλειψη. Όμως οι μακρές περίοδοι αϋπνίας βλάπτουν την ευεξία. Όταν η αϋπνία είναι συστηματική, τότε ο οργανισμός μας υφίσταται τις επιπτώσεις του χρόνιου στρες. Η πλειονότητα των νέων δίνει πλέον προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα καθώς και στον ποιοτικό και επαρκή ύπνο.

2. «Soft life»: Η πιο «ήπια» εκδοχή της ζωής μας
Σε μια εποχή που επικρατεί έντονα η κουλτούρα της φασαρίας, η ήσυχη καθημερινότητα μοιάζει με άθλο. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει μια νέα τάση που υποστηρίζει έναν πιο αργό τρόπο ζωής, που δίνει προτεραιότητα στην ξεκούραση. Η «ήπια ζωή» συνεπάγεται περισσότερη απόλαυση, χωρίς άγχος και ενοχές.

3. Το de-influencing μας ανοίγει τα μάτια
Πόσες φορές έχουμε αγοράσει κάποιο πανάκριβο προϊόν το οποίο δεν ήταν τελικά καθόλου αποτελεσματικό ή χρήσιμο απλά και μόνο επειδή το προώθησε κάποιος δημιουργός περιεχομένου που ακολουθούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Το de-influencing είναι η νέα τάση, η οποία πάει κόντρα στο modus operandi των influencers. Ήδη βλέπουμε συχνότερα βίντεο που μας προτρέπουν να μην ξοδεύουμε τα λεφτά μας απερίσκεπτα ή έστω να επιλέγουμε πιο οικονομικές εναλλακτικές.

Από την καινούρια χρονιά, λοιπόν, επανεξετάζουμε τις καταναλωτικές μας αποφάσεις και δεν εμπιστευόμαστε τυφλά άλλους χρήστες του διαδικτύου, ιδίως όταν κάτι αφορά την υγεία μας!

4. Digital detox: Ώρα για ψηφιακή αποτοξίνωση!
Λιγότερη ώρα στο κινητό σημαίνει περισσότερη ευεξία! Η συνεχής απόσπαση της προσοχής και η διέγερση που προκαλούν τα social media «εκπαιδεύουν» το μυαλό να μην μπορεί να συγκεντρωθεί σε ένα μόνο πράγμα.

 Σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking», οι άνθρωποι που κάνουν διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμα και για μόνο μία εβδομάδα εμφανίζουν σημαντική βελτίωση στη διάθεση και την ψυχική τους υγεία.

5. Η τεχνολογία στην υπηρεσία της ευεξίας
Το 2025, οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τη βιομετρική τεχνολογία αναμένεται να προσφέρουν όλο και πιο λεπτομερή, εξατομικευμένα, ολιστικά data καθώς και ειδικά προσαρμοσμένες προτάσεις για τη διατροφή και την άσκηση, φέρνοντας μια πραγματική επανάσταση στον τομέα.

6. Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα
Οι Ιταλοί το λένε «dolce far niente» και οι Ολλανδοί «niksen». Όπως κι αν ονομάζεται, το να οργανώνουμε την καθημερινότητά μας με τρόπο που θα μας επιτρέπει να έχουμε έναν «κενό» χρόνο ο οποίος θα είναι ουσιαστικός για εμάς μπορεί να μας βοηθήσει να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής μας.

 7. Financial wellness: Φτιάχνουμε τη σχέση μας με τα χρήματα.
Όταν το οικονομικό στρες γίνεται έντονο, η υγεία μας πληρώνει ακριβά το τίμημα. Γι’ αυτό, η αποταμίευση δεν είναι καλή μόνο για τον τραπεζικό μας λογαριασμό, αλλά μπορεί ακόμα και να παρατείνει τη ζωή μας, υπογραμμίζει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLOS One».

8. Εφαρμόζουμε το dopamine dressing
«Αχ! Τι θα βάλω σήμερα;». Η απάντηση είναι «ό,τι με κάνει να νιώθω όμορφα». Ο τρόπος με τον οποίο ντυνόμαστε και τα χρώματα των ρούχων που επιλέγουμε μπορεί να είναι η πιο σημαντική απόφαση που παίρνουμε κάθε πρωί. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Experimental Social Psychology» επιβεβαιώνει ότι αυτό που φοράμε αλλάζει υποσυνείδητα τον τρόπο με τον οποίο ενεργούμε, γι’ αυτό υιοθετούμε το ντύσιμο που ανεβάζει τα επίπεδα της ντοπαμίνης, της «ορμόνης της χαράς».

9. Κρατάμε ημερολόγιο ευγνωμοσύνης
Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την καρδιά μας υγιή, τότε έχει έρθει η στιγμή να αρχίσουμε να λέμε πιο συχνά «ευχαριστώ» και «παρακαλώ»… Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Biological Psychology» αποκαλύπτει ότι η ευγνωμοσύνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Ακριβώς όπως συμβαίνει με τους μυς, όταν εξασκούμε την ευγνωμοσύνη μας συχνά, είναι πιο πιθανό να δούμε και αποτελέσματα. Ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης μπορεί να μας βοηθήσει να κρατήσουμε το άγχος και το στρες μακριά.

10. Η φύση μάς καλεί κι εμείς απαντάμε!
Δεσμευόμαστε να έχουμε περισσότερη επαφή με τη φύση. Ακόμα και όταν ακούμε φυσικούς ήχους ή παρατηρούμε όμορφα τοπία, ο ψυχισμός μας ωφελείται.

11. Κάνουμε travel therapy
Γνωρίζαμε ήδη ότι τα ταξίδια βελτιώνουν την ψυχολογίας μας και μας ανανεώνουν, αλλά πλέον ερευνητές από το πανεπιστήμιο Edith Cowan στην Αυστραλία υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν ακόμα και να επιβραδύνουν τη βιολογική γήρανση. Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Travel Research», οι θετικές ταξιδιωτικές εμπειρίες συμβάλλουν τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία ενός ατόμου. Μάλιστα, η ερευνητική ομάδα προτείνει την «ταξιδιωτική θεραπεία» σε όσους θέλουν να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα.

12. Plant-based διατροφή για πολλούς λόγους
Υιοθετούμε μια φυτική διατροφή για…

– Ευκολότερη απώλεια βάρους.
– Χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
– Μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
– Ισορροπία του εντέρου.
– Υγιές δέρμα.
– Μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

13. Wellness stacking: Μόνο μία καλή συνήθεια δεν φτάνει
Η λύση για όσους θέλουν να περιποιηθούν τον εαυτό τους αλλά οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας δεν τους βοηθούν ακούει στο όνομα «wellness stacking». Στόχος είναι να αφιερώνουμε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να «στοιβάζουμε» πολλές υγιεινές συνήθειες μαζί, βγάζοντας έτσι την πίεση της χρονοβόρας αυτοφροντίδας από την εξίσωση.

14. Βρίσκουμε το «τρίτο μέρος» μας
Σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους, οι άνθρωποι μοιράζουν τη ζωή τους μεταξύ τριών σημείων: του σπιτιού τους («Πρώτο Μέρος» ή «First Place»), του χώρου όπου εργάζονται («Δεύτερο Μέρος» ή «Second Place») και ενός οικείου χώρου (σκεφτείτε κάτι σαν το Central Perk από τα «Φιλαράκια») όπου απολαμβάνουν να βρίσκονται με φίλους, να γνωρίζουν νέα άτομα, να χαλαρώνουν και να ασχολούνται με τα χόμπι τους – αυτό είναι το λεγόμενο «Τρίτο Μέρος» ή «Third Place».

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Cities» επισημαίνει ότι ένα «Τρίτο Μέρος» μπορεί να βελτιώσει την αυτοεκτίμηση, τη διάθεση και τη σύνδεσή μας με άλλα άτομα.

15. Blue Mind Theory: H θεωρία που διώχνει τις άσχημες σκέψεις
Η θάλασσα είναι το απόλυτο αγχολυτικό. Οι ευχάριστες αναμνήσεις που συνδέονται με το νερό μπορούν να απελευθερώσουν ενδορφίνες που ανεβάζουν τη διάθεση και διώχνουν το στρες.

16. Δοκιμάζουμε το biohacking
Δεν είναι κάτι που απαιτεί γνώσεις βιολογίας ή υπολογιστών ούτε προηγμένες τεχνολογικές συσκευές για πειράματα. Ουσιαστικά μιλάμε για τη διαδικασία υιοθέτησης απλών καθημερινών αλλαγών προκειμένου να «χακάρουμε» τη βιολογία του σώματός μας, με σκοπό να βελτιώσουμε την υγεία και την ευημερία μας. Απλώς, σταδιακά τροποποιούμε, π.χ., τη διατροφή ή το πρόγραμμα γυμναστικής μας, για δούμε τι είναι αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εμάς.

17. Ενσυνείδητη διατροφή: Ακούμε το σώμα μας
Η ενσυνείδητη διατροφή είναι μια τεχνική που μπορεί να μας βοηθήσει να επανακτήσουμε τον έλεγχο στις διατροφικές μας συνήθειες και να ρυθμίσουμε το βάρος μας. Περιλαμβάνει την εκτίμηση και το σεβασμό του φαγητού, καθώς και τη συγκέντρωση στον τρόπο που το καταναλώνουμε. Όταν πιάνουμε τον εαυτό μας να τρώει απερίσκεπτα, κάνουμε ένα βήμα πίσω και παίρνουμε προσεκτικά αποφάσεις σχετικά με το τι βάζουμε στο πιάτο μας.

18. Brain dump: Ξεκαθαρίζουμε το μυαλό μας
Οι σκέψεις, οι ιδέες και οι πληροφορίες που λαμβάνουμε καθημερινά είναι αμέτρητες. Πολλές από αυτές δεν μας είναι καν χρήσιμες για την επόμενη ημέρα. Γι’ αυτό, πριν πέσουμε για ύπνο, τις καταγράφουμε σε ένα χαρτί, μια διαδικασία που θα μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε και να «αδειάσουμε» το κεφάλι μας από τα περιττά.

19. Σσς! Η σιωπή έγινε viral
Υπάρχει τόσο διαδεδομένα η ανάγκη για ησυχία που ακόμα και οι νεότερες γενιές αναζητούν καθημερινές στιγμές σιωπής. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η ηχορύπανση μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, στρες και αϋπνία.

20. Sustainable living: Στροφή στη βιωσιμότητα
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται καθημερινά όλο και πιο έντονες, όλο και πιο απειλητικές. Σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε.

Η υιοθέτηση ενός βιώσιμου τρόπου ζωής σημαίνει να κάνουμε επιλογές που ελαχιστοποιούν το αποτύπωμά μας στο περιβάλλον και διατηρούν τους φυσικούς πόρους, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας και η ανακύκλωση.

21. Cozy cardio: Κάνουμε τη γυμναστική ευχαρίστησή μας
Το «cozy cardio» αφορά ασκήσεις χαμηλής έντασης που κάνουμε στο σπίτι σε συνδυασμό με συνήθειες αυτοφροντίδας. Είναι η χαλαρή και άνετη άσκηση σε ένα περιβάλλον που έχουμε διαμορφώσει εμείς και είναι ζεστό και ευχάριστο. Περιλαμβάνει άνετα ρούχα, χαμηλό φωτισμό, μια αγαπημένη ταινία ή τηλεοπτική εκπομπή, μουσική, ακόμα και αρωματοθεραπεία. Η γοητεία του φαίνεται να έγκειται στο ότι προωθεί τη σωματική δραστηριότητα ως κάτι ευχάριστο και όχι ως μια αγγαρεία που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει.

22. Rucking: Περπάτημα και βάρη σε μία προπόνηση
Η εναλλακτική γυμναστική κάθε χρόνο κερδίζει όλο και περισσότερους πόντους και αρκετοί γυμναστές σε όλο τον κόσμο προτείνουν το rucking. Πρόκειται για μια προσιτή μορφή άσκησης που οι περισσότεροι από εμάς θα μπορούσαμε να κάνουμε με σχετική ευκολία, περπατώντας απλά και μόνο με ένα σακίδιο στους ώμους.

23. Ξεχνάμε το multitasking, το monotasking είναι πιο αποδοτικό
Για πολύ καιρό, η έννοια της ταυτόχρονης διεκπεραίωσης πολλών καθηκόντων (multitasking) αποτελούσε δεξιότητα που άξιζε να μπει σε βιογραφικό σημείωμα για δουλειά. Πρόσφατα, όμως, οι συζητήσεις σχετικά με την κουλτούρα της βιασύνης της καθημερινής ζωής που μας κάνει να ζαλιζόμαστε έχουν δείξει ότι ίσως είναι προτιμότερο να κατεβάσουμε ταχύτητα. Το monotasking προϋποθέτει να κάνουμε ένα πράγμα κάθε φορά δίνοντάς του την πλήρη προσοχή μας. Με αυτήν τη λογική, ολοκληρώνουμε πρώτα μια εργασία και μετά προχωράμε σε κάτι άλλο.

24. Save the day: Έτσι θα κάνουμε μια δύσκολη μέρα πιο ευχάριστη
Αυτή η τάση έχει σαρώσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχει περισσότερες από 4 εκατομμύρια προβολές. Η ιδέα είναι ότι, κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής, πολυάσχολης ή κουραστικής ημέρας, αφιερώνουμε μόλις 10 λεπτά για να κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί.

25. Pilates princess: Το fitness σε νέα μεγαλεία
Το pilates princess συνδυάζει τις παραδοσιακές αρχές του πιλάτες με ενδυνάμωση και ασκήσεις οι οποίες επικεντρώνονται στην κομψότητα και τη θηλυκότητα των κινήσεων. Η προσέγγιση αυτή εστιάζει στη βελτίωση της ευλυγισίας, της ισορροπίας και της στάσης του σώματος.

* Πηγή: Vita

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Well Being