TRAVEL

/

Πρώτη φορά στο βουνό για σκι: Οδηγίες και συμβουλές για αρχάριους

ΦΩΤΟ pixabay

Κοινοποίηση
Tweet

Οδηγίες και συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε για να απολαύσετε τα χιονισμένα βουνά, ακόμα και αν δεν έχετε βάλει μπότες σκι ποτέ

Αν τα χιόνια σε όλα τα βουνά της χώρας σας έχουν ανοίξει την όρεξη, αλλά δεν έχετε ιδέα από σκι, ή κάνετε ήδη τα πρώτα σας βήματα στο άθλημα, διαβάστε παρακάτω τι πρέπει να έχετε κατά νου για να απολαύσετε στο έπακρο και με ασφάλεια αυτό το υπέροχο σπορ.

Το σκι είναι ένα από τα πιο όμορφα αθλήματα που μπορείτε να κάνετε στη φύση και μόνο το τοπίο ντυμένο στα λευκά, η συγκλονιστική θέα και η φρεσκάδα του αέρα αξίζει για να ασχοληθείτε μαζί του. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα πράγματα που το κάνουν συναρπαστικό, είναι αυτή η αίσθηση ελευθερίας που δίνει, είναι αυτό το «φρστ-φρστ» που ακούγεται καθώς τα πέδιλα γλιστράνε στο παγωμένο χιόνι αλλά και η ταχύτητα που ουσιαστικά την «έχετε» στα πόδια σας και δεν εξαρτάται από μηχανές και ρόδες αλλά και αυτή η μαγική ηρεμία που έχει το βουνό. Για αυτό όσοι ξέρουν ανεβαίνουν στο βουνό πρωί πρωί.

Είναι εύκολο; όχι! Δεν είναι όμως και τόσο δύσκολο, με τον κατάλληλο δάσκαλο όλοι μπορούν να κάνουν σκι. Έχει ταλαιπωρία; Ναι! Δεν είναι παίρνω μια μπάλα και παίζω. Θέλει πρωινό ξύπνημα για να ανεβείτε νωρίς στο χιονοδρομικό που οι πίστες δεν είναι φουλ γεμάτες και οι αναμονές στις ουρές των αναβατήρων μικρές, θέλει αντοχή στο κρύο, θέλει να κουβαλάτε τον εξοπλισμό και φυσικά αρκετή οδήγηση εάν δεν μένετε κοντά σε κάποιο χιονοδρομικό κέντρο. Είναι ακριβό; Η απάντηση εδώ δεν είναι εύκολη, σίγουρα δεν είναι από τα πιο φθηνά σπορ που μπορείτε να κάνετε, ωστόσο μπορείτε να ρίξετε το κόστος επιλέγοντας να πάτε για σκι καθημερινές, προτιμώντας τα ski bus που ανεβαίνουν στο βουνό και όχι με το δικό σας αυτοκίνητο και να έχετε μαζί σας τα δικά σας σνακ και καφέ ώστε να αποφύγετε τις πιο υψηλές τιμές αυτών στα σαλέ.

 Πριν από όλα αυτά όμως, πριν πάρετε τα βουνά και φορέσετε τα πέδιλα του σκι για πρώτη φορά ας δούμε μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Σεβασμός στη φύση και στους κανόνες
Το βουνό και το χιόνι δεν αστειεύονται, θέλουν σεβασμό και τήρηση των κανόνων, οπότε πριν ξεκινήσετε να κατακτήσετε τις λευκές πλαγιές καλό είναι να έχετε τσεκάρει τον καιρό αλλά και το χιονοδρομικό πεδίο του κέντρου που θα επισκεφθείτε. Τα χιονοδρομικά κέντρα έχουν ιστοσελίδες που μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα πάντα ενώ υπάρχουν και αυτές που έχουν συγκεντρωμένες πληροφορίες για όλα τα κέντρα και φυσικά τον καιρό όπως το snowreport.gr ή snow-forecast.com. Να σέβεστε τους κανόνες των χιονοδρομικών, όταν μια πίστα είναι κλειστή δεν παραβιάζετε το σήμα για να μπείτε μπορεί η χιονοκάλυψη στη συγκεκριμένη πίστα να είναι ελλιπής και να υπάρχουν πέτρες, εάν απαγορεύεται να προσεγγίσετε μια περιοχή μην το κάνετε, γνωρίζουν σίγουρα καλύτερα από εσάς.

 Μαθήματα
Αν δεν έχετε ιδέα πως να κάνετε σκι τότε απευθυνθείτε σε μια σχολή ώστε να κάνετε σωστά τα πρώτα σας βήματα. Αν οι φίλοι σας επιμένουν να σας δείξουν γιατί «εγώ ξέρω καλό σκι, θα στα μάθω όλα και θα γλιτώσεις και χρήματα», αρνηθείτε ευγενικά. Πρώτον γιατί δεν έχετε ιδέα τι σκι ξέρει ο φίλος σας και δεν είστε σε θέση να το αξιολογήσετε. Το θέμα δεν είναι να μάθετε να γλιστράτε στις πίστες αλλά να μάθετε τη σωστή τεχνική που θα σας δώσει τη δυνατότητα να εξελίξετε το σκι σας αλλά και να το απολαμβάνετε με ασφάλεια που είναι ίσως και το πιο βασικό.

Εξοπλισμός
Από τα πιο βασικά κομμάτια στο σκι είναι ο εξοπλισμός. Καταρχάς πριν δοκιμάσετε να κάνετε σκι μην αγοράζετε εξοπλισμό, δεν είναι και φθηνός εδώ που τα λέμε, δείτε πρώτα αν σας ταιριάζει το σπορ και μετά, οπότε αρχικά νοικιάστε. Ούτως ή άλλως σε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα υπάρχουν εταιρείες ενοικιάσεως εξοπλισμού που μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε τον κατάλληλο. Τα πέδιλα που θα πάρετε εξαρτώνται από το ύψος σας, το βάρος σας και το είδος του σκι που κάνετε, δυναμικό ή όχι. Ένας  γενικός κανόνας είναι τα πέδιλα να φτάνουν το κάτω μέρος του σαγονιού σας αλλά και αυτό εξαρτάται από το πόσο παραβολικά είναι, δηλαδή πόσο στενά είναι στη μέση και πόσο φαρδιά μπροστά και πίσω, και σχετίζεται με την ακτίνα που διαγράφουν. Όταν νοικιάζετε εξοπλισμό για σκι θα πρέπει να ελέγξετε κατά πόσο η κάτω επιφάνεια είναι ταλαιπωρημένη. Θα πρέπει να είναι λεία και να μην έχει βαθιές χαρακιές και βαθουλώματα. Διαφορετικά δεν θα ευχαριστηθείτε σκι ενώ επίσης μπορεί να είναι επικίνδυνα καθώς ενδέχεται να «κολλάνε» στο χιόνι και να καταπονήσουν τα γόνατά σας ή να τραυματηστείτε. Επίσης η δέστρα, το σημείο που δένει η μπότα πάνω στα πέδιλα, θα πρέπει να είναι ρυθμισμένη βάση του βάρους σας αλλά και του πόσο δυναμικό σκι κάνετε ώστε να μπορεί εύκολα να ανοίξει σε περίπτωση πτώσης για να μην τραυματιστείτε.

Η μπότα είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο στο σκι, είναι αυτή που μεταφέρει τη δύναμη στο πέδιλο, που δίνει δηλαδή τις «εντολές», οπότε δώστε σημασία ώστε να είναι η σωστή για εσάς. Ως αρχάριοι δεν χρειάζεστε μια σκληρή αγωνιστική μπότα όσο και εάν δείχνει cool, θέλετε μια σχετικά μαλακή μπότα που εύκολα θα περνάει τις εντολές στο πέδιλο. Οι γενικοί κανόνες είναι οι εξής, όταν είστε όρθιοι τα δάχτυλα του ποδιού σας στο εσωτερικό πρέπει ίσα ίσα να ακουμπούν το μπροστινό μέρος της μπότας, όταν λυγίζετε τα γόνατά σας και φέρετε το σώμα σας μπροστά, σαν να κάνετε σκι, τα δάχτυλα θα πρέπει να μην ακουμπούν το μπροστινό μέρος και η μπότα γενικά να είναι στενή και σφιχτή όχι όμως να σας πονάει, να νιώθετε ότι όταν πέφτετε μπροστά, σας «κρατάει». Εδώ να σημειώσουμε πως οι κάλτσες είναι πολύ βασικό να είναι ψηλές, πάνω από το ύψος της μπότας και χωρίς ανάγλυφα σχέδια που θα πιέζουν το πόδι σας όταν η μπότα κλείσει και σφίξει.

Το ύψος των μπατόν είναι επίσης σημαντικό. Αναποδογυρίστε το μπατόν, με τη λαβή να ακουμπάει το πάτωμα και πιάστε ακριβώς κάτω από τη ροδέλα που έχει, εάν ο αγκώνας σας σχηματίζει ορθή γωνία, είναι το κατάλληλο για εσάς. Το κράνος επίσης σώζει ζωές οπότε καλό είναι να έχετε ένα. Τα γάντια είναι απαραίτητα όχι μόνο για το κρύο αλλά και γιατί σε περίπτωση πτώσης προστατεύουν τα χέρια σας. Καλό είναι να κλείνουν στον καρπό είτε με Velcro είτε με κάποιο λουράκι ώστε να μην μπαίνει ο κρύος αέρας ή το χιόνι μέσα σε αυτά. Γυαλιά και μάσκα είναι επίσης σημαντικά καθώς η αντανάκλαση του ήλιου στο χιόνι είναι πολύ μεγάλη και εξαιρετικά κουραστική για τα μάτια σας ενώ όταν χιονίζει η μάσκα τα προστατεύει και σας επιτρέπει να βλέπετε.

Ενδυμασία
Τώρα το ντύσιμο είναι μια άλλη υπόθεση. Αν θέλετε να ανέβετε στο βουνό τρέντι και μοντελάκι τότε ετοιμαστείτε να ξοδέψετε πολλά! Ωστόσο υπάρχουν και πολύ πιο οικονομικές και καλές λύσεις για τα πρώτα σας βήματα. Αργότερα εάν αποφασίσετε ότι το σπορ σας ταιριάζει και ανεβαίνετε συχνά με κάθε καιρική συνθήκη που επιτρέπει το σκι τότε μπορείτε να επενδύσετε σε πιο τεχνικές στολές. Θα χρειαστείτε λοιπόν, σίγουρα ένα μπουφάν ζεστό και αδιάβροχο που να μην είναι ογκώδες ή βαρύ, για να μπορείτε να κινήστε άνετα, επίσης ένα παντελόνι, αδιάβροχο και ζεστό που επίσης να σας δίνει άνεση στις κινήσεις. Για το πρώτο σας μάθημα στο σκι, μια φόρμα με ένα αντιανεμικό από πάνω και φυσικά γάντια, όχι μάλλινα εννοείται, είναι μια χαρά. Στο σκι καλό είναι να φοράτε πολλές και λεπτές στρώσεις ρούχων ώστε ανάλογα με τη θερμοκρασία να μπορείτε να αφαιρείτε ή να προσθέτετε ρούχα. Ένα ισοθερμικό μπλουζάκι με ένα fleece είναι μια καλή αρχή.

Χιονοδρομικά Κέντρα
Τα Ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα είναι ιδανικά για μέσους και αρχάριους χιονοδρόμους. Οι περισσότερες πίστες είναι σχετικά μικρής κλίσης που δίνουν τη δυνατότητα στους αρχάριους να ευχαριστηθούν σκι. Όποιο χιονοδρομικό κέντρο και εάν επιλέξετε, από τον Παρνασσό και τα Καλάβρυτα μέχρι τη Βασιλίτσα και το Καϊμάκτσαλαν θα βρείτε πίστες για κάθε επίπεδο όπως επίσης σχολές σκι και καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε βουνό και να ξεκινήσετε τα πρώτα σας γλιστρήματα.

Μην ξεχνάτε

  • Προτεραιότητα στην πίστα έχουν όσοι βρίσκονται μπροστά σας και είστε εσείς υπεύθυνοι να τους αποφύγετε σε περίπτωση που πέσουν, άρα κρατάτε αποστάσεις.
  • Επιλέξτε να κατεβαίνετε πίστες που είναι του επιπέδου σας, να έχουν δηλαδή κλίση τέτοια που σας επιτρέπει να χειρίζεστε την ταχύτητά σας. Μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας γιατί δεν θα τραυματιστείτε μόνο εσείς αλλά κατά 99,9% θα πάρετε και άλλο κόσμο στο λαιμό σας.
  • Το κέντρο βάρους σας να είναι μπροστά. Η λεκάνη σας πρέπει να είναι ψηλά και μπροστά όχι κάτω και πίσω, σε αυτό βοηθά πολύ και η σωστή θέση των χεριών, η
  • οποία επίσης πρέπει να είναι μπροστά και σχετικά ψηλά και όχι στις… «τσέπες» όπως θα ακούσετε τον εκπαιδευτή σας να σας λέει.
     Το βλέμμα σας πρέπει να κοιτά ευθεία μπροστά και όχι κάτω. Κοιτάτε εκεί που θέλετε να πάτε.
  • Ο κορμός παραμένει σταθερός, «κοιτώντας» ευθεία, τα πόδια είναι αυτά που κάνουν τη δουλειά
  • Φοράτε πάντα πρώτο το κάτω πέδιλο. Στέκεστε κάθετα στην πλαγιά και φοράτε πρώτα αυτό που είναι προς τα κάτω καθώς λειτουργεί ως φρένο και στη συνέχεια αυτό που είναι προς τα πάνω.
  • Όταν έχει ομίχλη και η ορατότητα είναι πολύ χαμηλή, προτιμήστε να κινείστε με χαμηλή ταχύτητα πλάι στους πυλώνες των αναβατήρων ώστε να μην χαθείτε. Αν έχετε χάσει τον προσανατολισμό σας, «ακολουθήστε» τη μουσική, δεν είναι μόνο για να σας διασκεδάζει, θα σας βοηθήσει να φτάσετε στο σαλέ.
  • Από τα πολύ SOS είναι το αντιηλιακό. Η αντανάκλαση του ήλιου στο χιόνι είναι πολύ μεγάλη και πιο επικίνδυνη ακόμα και από το να κάθεστε όλη μέρα στην παραλία.
  • Βάλτε άφθονο, υψηλού δείκτη προστασίας αντιηλιακό λοιπόν, σε όλο το πρόσωπό σας και μην ξεχνάτε τα αυτιά, συνήθως δεν τους δίνουμε σημασία και καταλήγουμε με κατακόκκινα αυτάκια που στη συνέχεια τσούζουν και ξεφλουδίζουν.
  • Προτιμήστε να ανέβετε στο βουνό από Δευτέρα έως και Παρασκευή καθώς έχει λιγότερο κόσμο και μπορείτε να απολαύσετε το σκι χωρίς αναμονές αλλά και συνωστισμό στις πίστες που μπορεί να σας αποπροσανατολίζει ή να σας φοβίζει.

ΠΗΓΗ news247.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Life