ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νέα απάτη: Το τηλεφώνημα που αδειάζει τραπεζικούς λογαριασμούς

Κοινοποίηση
Tweet

Η νέα απάτη που ήρθε και στην Ελλάδα

Το πρώτο τηλεφώνημα που δέχθηκε ο επιχειρηματίας του Βόλου με την έναρξη της νέας χρονιάς, ήταν από την τράπεζά του. 

Για την ακρίβεια νόμιζε ότι ήταν από την τράπεζά του, αν και ο αριθμός που καλούσε ήταν όντως ο αριθμός τηλεφώνου της τράπεζας. Ακολούθησε τις οδηγίες της υπαλλήλου για αλλαγή PIN - αφού όπως του είπαν ο λογαριασμός του είχε παραβιαστεί - και στο τέλος της ημέρας είχε χάσει 90 χιλιάδες ευρώ. Πρόκειται για μια νέα μορφή απάτης, διαδεδομένη στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, που ήρθε πλέον και στην Ελλάδα.

Το κόλπο είναι ότι στην οθόνη του τηλεφώνου εμφανίζεται όντως ο τηλεφωνικός αριθμός της Τράπεζας του υποψηφίου θύματος και έτσι πείθεται για την αυθεντικότητα της συνομιλίας και ακολουθεί τις οδηγίες της δήθεν υπαλλήλου. Στην περίπτωση μάλιστα του επιχειρηματία του Βόλου, η εξυπηρετική υπάλληλος ήταν τόσο πειστική, που τον έπεισε να αλλάξει κωδικό σε όλους του τους λογαριασμούς, με αποτέλεσμα να του ξαφρίσει όλα του τα χρήματα.

Η απάτη ονομάζεται Caller ID spoofing και βασίζεται στην αλλαγή ταυτότητας του αριθμού κλήσης και την υποκλοπή του πραγματικού αριθμού, ώστε το θύμα να πειστεί για την προέλευση της κλήσης.

Ηδη μάλιστα όπως γράφει η "Καθημερινή", ορισμένες χώρες έχουν ήδη λάβει μέτρα και έχουν υποχρεώσει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να προστατεύσουν τους παρόχους από την υποκλοπή τηλεφωνικών αριθμών.

Η εμφάνιση και στη χώρα μας της νέας απάτης κινητοποίησε την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών που συνιστά σε όλους τους πελάτες της να είναι προσεκτικοί, πόσο μάλλον που οι απατεώνες στοχεύουν περισσότερο εταιρείες με μεγάλη ρευστότητα παρά ιδιώτες.

Ένα άλλο κόλπο που επιστρατεύουν οι απατεώνες είναι ότι τα τηλεφωνήματα αυτά, πραγματοποιούνται μετά από μια αποτυχημένη τηλεφωνική προσπάθεια εξαπάτησης του ίδιου πελάτη. Στο δεύτερο τηλεφώνημα, οι απατεώνες ισχυρίζονται ότι καλούν από την Τράπεζα που εντόπισαν την προηγούμενη προσπάθεια εξαπάτησης για να προστατεύσουν τον πελάτη.

Πώς να προστατευθούμε
Η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών δίνει οδηγίες πώς να προστατευθεί το κοινό και επισημαίνει και τα εξής που καλό είναι να θυμούνται όλοι:

Σε μια κακόβουλη κλήση, ο καλών δεν αφήνει χρόνο στο θύμα ν σκεφτεί, επικαλούμενος ότι δεν υπάρχει χρόνος. Επικαλούμενος τον ίδιο λόγο, προσπαθεί επίσης να αποτρέψει την επικοινωνία με την Τράπεζα.

Να έχουν όλοι στο νου τους, ότι κατά τη διάρκεια μιας γνήσιας επικοινωνίας από την τράπεζα, ακόμα κι αν δεν την αναμένουν, δεν θα τους ζητηθεί ποτέ να αποκαλύψουν ευαίσθητα τραπεζικά στοιχεία όπως username και password.

Προσοχή αν στη διάρκεια της κλήσης δέχεστε sms από την Τράπεζα και ο συνομιλητής ισχυρίζεται ότι είναι για να ακυρώσετε την απατηλή συναλλαγή. Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται κανένας κωδικός μιας χρήσης για να ακυρώσει η Τράπεζα τυχόν απατηλή συναλλαγή.

Επίσης συχνά οι απατεώνες, ζητούν από τον κάτοχο του λογαριασμού να μεταφέρει χρήματα σε άλλον ασφαλή λογαριασμό, να κάνει μια εικονική δοκιμαστική συναλλαγή ή να μεταβεί σε ΑΤΜ για να κάνει ανάληψη ή μεταφορά σε λογαριασμό που θα υποδείξουν.

Επίσης καλούν στο σταθερό τηλέφωνο και ζητούν πληροφορίες για τη συσκευή του κινητού σας ή σας προτρέπουν να το απενεργοποιήσετε.

Σε περίπτωση που υποψιάζεστε ότι κάτι περίεργο συμβαίνει με την κλήση, τερματίστε την αμέσως και καλέστε την Τράπεζα.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις