ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τα ισχυρότερα διαβατήρια στον κόσμο για το 2025 - Η θέση της Ελλάδας

Κοινοποίηση
Tweet

Ο δείκτης της Henley & Partners παρακολουθεί τα δικαιώματα μετακίνησης σε 227 κράτη, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά στοιχεία από τη Διεθνή Ενωση Αεροπορικών Μεταφορών

Την πρωτιά στην παγκόσμια κατάταξη με τα ισχυρότερα διαβατήρια του κόσμου ανέκτησε η Σιγκαπούρη, καθώς οι κάτοχοί του έχουν πρόσβαση σε 195 από τους 227 προορισμούς παγκοσμίως χωρίς βίζα.

Σύμφωνα με τον δείκτη διαβατηρίων της Henley & Partners, το διαβατήριο αυτό «ξεκλειδώνει» περισσότερους προορισμούς από οποιοδήποτε άλλο.

Επειτα βρίσκεται η Ιαπωνία, καθώς το διαβατήριο ανοίγει 193 προορισμούς. Η χώρα ανακτά τη δεύτερη θέση για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, καθώς απέκτησε ελεύθερη πρόσβαση χωρίς βίζα στη γειτονική Κίνα.

 Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία μοιράζονται την τρίτη θέση μαζί με τη Φινλανδία και τη Νότια Κορέα με πρόσβαση σε 192 προορισμούς χωρίς να απαιτείται βίζα.

 Η τέταρτη θέση στην κατάταξη αποτελεί απόδειξη της δύναμης του χώρου Σένγκεν της Ε.Ε., ο οποίος εγγυάται την ελεύθερη κυκλοφορία σε τουλάχιστον 425 εκατομμύρια πολίτες. Την τέταρτη θέση κατακτούν επτά χώρες με ελεύθερη πρόσβαση σε 191 προορισμούς: Αυστρία, Δανία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία και Σουηδία.

Στην πέμπτη θέση βρίσκονται πέντε χώρες –το Βέλγιο, η Νέα Ζηλανδία, η Πορτογαλία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο– οι οποίες έχουν πρόσβαση σε 190 προορισμούς.

Λίγο χαμηλότερα βρίσκεται το ελληνικό διαβατήριο, το οποίο μαζί με την Αυστραλία, επιτρέπει ελεύθερη πρόσβαση σε 189 προορισμούς, ενώ ακολουθoούν ο Καναδάς, η Πολωνία και η Μάλτα με 188. 

 Σημειώνεται πως ο δείκτης της Henley & Partners παρακολουθεί τα δικαιώματα μετακίνησης σε 227 κράτη, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά στοιχεία από τη Διεθνή Ενωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ).

Χάσμα στις ελεύθερες μετακινήσεις
Στο άλλο άκρο της κατάταξης, στο νούμερο 106, το Αφγανιστάν παραμένει στην τελευταία θέση, με πρόσβαση σε μόλις 26 προορισμούς χωρίς βίζα, δύο λιγότερους από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Η Συρία βρίσκεται στο νούμερο 105 (με 27 προορισμούς) και το Ιράκ στο νούμερο 104 (με 31 προορισμούς). Αυτό σημαίνει ότι το χάσμα μεταξύ των ταξιδιωτικών ελευθεριών που απολαμβάνουν οι πολίτες στην κορυφή και τη βάση της κατάταξης είναι μεγαλύτερο από ποτέ.

 «Η ίδια η έννοια της ιθαγένειας και η “λοταρία” των δικαιωμάτων που έχουμε από τη γέννησή μας χρειάζονται μια θεμελιώδη επανεξέταση, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, οι φυσικές καταστροφές γίνονται πιο συχνές και σοβαρές, εκτοπίζοντας κοινότητες και καθιστώντας το περιβάλλον τους μη κατοικήσιμο», δήλωσε ο Κρίστιαν Καέλιν, πρόεδρος της Henley and Partners. «Ταυτόχρονα, η πολιτική αστάθεια και οι ένοπλες συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές υποχρεώνουν αμέτρητους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια και καταφύγιο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

 Οι μεγαλύτερες μεταβολές
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μία από τις μεγαλύτερες «επιτυχίες» του δείκτη σε ό,τι αφορά την παγκόσμια κινητικότητα, καθώς έχουν εξασφαλίσει πρόσβαση σε 72 επιπλέον προορισμούς από το 2015. Εκτοτε, η χώρα έχει ανέβει 32 θέσεις, φτάνοντας φέτος στη 10η με πρόσβαση σε 185 προορισμούς χωρίς βίζα. Η Κίνα έχει σημειώσει επίσης μεγάλη άνοδο από την 94η θέση το 2015 στην 60ή θέση το 2025.

Μόνο 22 από τα 199 διαβατήρια του κόσμου έχουν πέσει στην κατάταξη την τελευταία δεκαετία και μερικά προκαλούν έκπληξη. Ειδικότερα, η Βενεζουέλα έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση, ενώ ακολουθούν οι ΗΠΑ, που έχουν χάσει επτά θέσεις από το νούμερο 2 στο νούμερο 9. Το Βανουάτου στον Νότιο Ειρηνικό είναι επίσης στους μεγαλύτερους «χαμένους», ενώ ακολουθεί το βρετανικό διαβατήριο και τέλος το καναδέζικο.

  Πηγή: MoneyReview

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις