Τι περιλαμβάνει η συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ και Χαμάς – Οι τρεις φάσεις
Θετική εξέλιξη σημειώνεται τις τελευταίες ώρες για τη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς 15 μήνες από τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου στο Νότιο Ισραήλ και την πολεμική σύγκρουση που ακολούθησε στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι διαφωνίες που προέκυψαν την τελευταία στιγμή προκαλώντας μία κρίση λίγο πριν οδηγηθεί η συμφωνία προς έγκριση από την ισραηλινή κυβέρνηση, φαίνεται πως έχουν επιλυθεί, όπως μετέδωσε το αμερικανικό ΜΜΕ Axios, επικαλούμενο ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο των ΗΠΑ.
Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε δηλώσει το πρωί της Πέμπτης, 16/01, ότι καθυστέρησε τη διεξαγωγή της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου για την επικύρωση της συμφωνίας εκεχειρίας με τη Χαμάς, κατηγορώντας την τρομοκρατική παλαιστινιακή οργάνωση για υπαναχωρήσεις στο θέμα των ομήρων και των Παλαιστινίων που πρόκειται να ανταλλαγούν με αυτούς.
Αγωνία για τους ομήρους
Συνολικά, οι όμηροι που πρόκειται να επιστρέψουν σταδιακά στο Ισραήλ από τη Γάζα έπειτα από 15 μήνες αιχμαλωσίας από τη Χαμάς και συνεργαζόμενες με αυτή οργανώσεις, είναι 98, 94 από την 7η Οκτωβρίου και 4 από παλιότερα.
Στη λίστα των ονομάτων των 94 ομήρων (ορισμένοι από τους οποίους είναι νεκροί) περιλαμβάνονται 81 άνδρες και 13 γυναίκες.
Εκτός από αυτούς, η Χαμάς κρατά από το 2014 ακόμη τέσσερις ομήρους, δύο εκ των οποίων είναι νεκροί και τους οποίους έχει δεχθεί να ανταλλάξει σε περίπτωση που το Ισραήλ δεχθεί να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η επιστροφή της σορού του Γιαχία Σινουάρ.
Από τους 94 ομήρους, 84 είναι Ισραηλινοί πολίτες, 8 από την Ταϊλάνδη, ένας είναι πολίτης Νεπάλ και ένας από την Τανζανία.
Στους ομήρους υπάρχουν και επτά που έχουν και αμερικανική υπηκοότητα. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει δώσει τη διαβεβαίωση ότι μεταξύ των πρώτων θα είναι όσοι έχουν και αμερικανική υπηκοότητα.
Μεταξύ αυτών των 7, τέσσερις θεωρούνται νεκροί, ενώ οι εν ζωή ακόμη όμηροι είναι οι Edan Alexander, Sagui Dekel-Chen και Keith Siegel. Οι δύο πρώτοι από αυτούς αναμένεται να απελευθερωθούν άμεσα, ο πρώτος γιατί πληροί τα ηλικιακά κριτήρια καθώς είναι άνω των 60 ετών, και ο δεύτερος γιατί φέρεται να είναι τραυματίας και χρήζει άμεσης νοσηλείας. Ο τρίτος Αμερικανός αναμένεται να επιστρέψει σε ισραηλινά εδάφη, αλλά όχι στο πρώτα στάδιο της διαδικασίας, δηλαδή τις πρώτες 42 ημέρες.
Μπλίνκεν: "Βέβαιος ότι η εφαρμογή θα ξεκινήσει την Κυριακή"
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα θα ξεκινήσει την Κυριακή.
"Είμαι βέβαιος και αναμένω πλήρως ότι η εφαρμογή θα ξεκινήσει, όπως είπαμε, την Κυριακή", υποστήριξε ο Μπλίνκεν στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη Τύπου που έδωσε.
Ως προς την εμπλοκή της τελευταίας στιγμής, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι "δεν είναι ακριβώς περίεργο ότι σε μια διαδικασία, σε μια διαπραγμάτευση, που ήταν τόσο δύσκολη και με τόσο πολλά θέματα, μπορεί να έχουμε τέτοιες εξελίξεις στο τέλος".
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ και Χαμάς – Οι τρεις φάσεις
Από την Κυριακή19 Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία πρόκειται να εφαρμοστεί σε τρεις φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα διαρκέσει 42 ημέρες.
Η συμφωνία περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για έξι εβδομάδες, κατά την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν σταδιακά από τις κεντρικές περιοχές του θύλακα και οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειές της.
Σε αυτήν την πρώτη φάση θα απελευθερώνονται τουλάχιστον 3 όμηροι κάθε εβδομάδα και συνολικά θα απελευθερωθούν 33, στους οποίους περιλαμβάνονται όλες οι γυναίκες (και εκείνες που υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό), τα παιδιά και οι άνδρες άνω των 50 ετών.
Η Χαμάς θα αφήσει αρχικά ελεύθερες τις γυναίκες και τους νέους κάτω των 19 ετών και θα ακολουθήσουν οι άνδρες άνω των 50.
Πρώτα θα απελευθερωθούν οι όμηροι που είναι ακόμη εν ζωή και στη συνέχεια θα παραδοθούν τα λείψανα των υπολοίπων.
Παράλληλα, το Ισραήλ θα απελευθερώνει 30 Παλαιστίνιους κρατουμένους για κάθε πολίτη όμηρο και 50 για κάθε στρατιωτίνα. Μέχρι το τέλος της πρώτης φάσης, το Ισραήλ θα απελευθερώσει επίσης όλες τις Παλαιστίνιες και τους ανήλικους κάτω των 19 ετών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές μετά την 7η Οκτωβρίου 2023.
Ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που θα απελευθερωθούν θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ομήρων που θα αφήσει η Χαμάς. Μπορεί να κυμαίνεται από 990 έως και 1.650.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι καθημερινά θα εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας 600 φορτηγά που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Τα 50 από αυτά θα εφοδιάζουν τον θύλακα με καύσιμα και τα 300 θα κατευθύνονται στις βόρειες περιοχές της Λωρίδας.
Την εφαρμογή της συμφωνίας θα εγγυηθούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.
Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας θα ξεκινήσουν κατά τη 16η ημέρα της πρώτης φάσης και αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν την απελευθέρωση όλων των υπολοίπων ομήρων (περιλαμβάνονται και οι Ισραηλινοί στρατιώτες), τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.
Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την επιστροφή όλων των νεκρών ομήρων και την έναρξη της ανοικοδόμησης της Γάζας, με την επίβλεψη της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.
“Ας ελπίσουμε ότι αυτή θα είναι η τελευταία σελίδα του πολέμου“, ανέφερε νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, ο οποίος ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Τετάρτης, γιατί επιτεύχθηκε η συμφωνία τώρα και αν ήταν η πίεση του επερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που οδήγησε στην επίτευξή της, σχολίασε πως το Κατάρ είδε μια δυναμική που άρχισε να αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες και πως αυτό που είδαν από τις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες είναι μια συνεργασία που υπερβαίνει και τις δύο κυβερνήσεις, η οποία, όπως λέει, ήταν μια σαφής δέσμευση για την επίτευξη μιας συμφωνίας.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr