ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Αρχές Φεβρουαρίου επιστροφή στα δικαστήρια για την υπόθεση της Αχαϊκής Τράπεζας

Κοινοποίηση
Tweet

18 συνολικά δικηγόροι αγόρευσαν χθες στην δίκη για την υπόθεση της Αχαϊκής Τράπεζας, η οποία διεκόπη για τις 5 Φεβρουαρίου

Η εισαγγελική απαλλακτική πρόταση στην υπόθεση της Αχαϊκής τράπεζας, που εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών είναι πλέον ένα βήμα πριν την έκδοση της ετυμηγορίας, με τις αγορεύσεις να αποτελούν το τελευταίο βήμα της διαδικασίας προτού οι δικαστές αποφασίσουν για την ενοχή ή αθώωση των κατηγορουμένων.

Οι δεκαοκτώ συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων αγόρευσαν χθες και συντάχθηκαν με την εισαγγελική απαλλακτική πρόταση .

 

Πρώτος τον λόγο έλαβε ο δικηγόρος Πατρών, Ανδρέας Γούναρης, ο οποίος έκανε λόγο για «μεγάλο κενό στο βούλευμα, που κατέστησε το κατηγορητήριο ασπόνδυλο» και εστίασε στον ρόλο του εντολέα του, επιφανούς επιχειρηματία, κατά την μικρή θητεία του οποίου στο Δ.Σ., οι αποφάσεις που έλαβε μαζί με τα άλλα μέλη, αφορούσαν ρυθμίσεις δανείων ή ανανέωση των υπαρχουσών χρηματοδοτήσεων, σε μια περίοδο που λόγω της οικονομικής κρίσης οι τράπεζες απείχαν από τις μαζικές αναγκαστικές εκτελέσεις και η κτηματαγορά είχε υποστεί κραχ. «Η απόφαση για να κλείσει η Αχαϊκή ήταν προειλημμένη» είπε ο κ. Γούναρης, τονίζοντας πως ο εντολέας του προσφέρθηκε να συμβάλει για να αυξηθεί το κεφάλαιο της Τράπεζας, μετέβη στην ΤτΕ μαζί με άλλα μέλη του Δ.Σ. «αλλά ματαίως, γιατί βρήκαν κλειστές πόρτες».

Ο Δημήτριος Λειβαδάς, δικηγόρος Πατρών, υπεραμύνθηκε των ενεργειών του 86χρονου εντολέα του, ο οποίος συνυπέγραφε τις αποφάσεις της διοίκησης της Τράπεζας με την ιδιότητα του μη εκτελεστικού μέλους και χωρίς να έχει διαχειριστική εξουσία.

Ο Ανδρέας Γεωργόπουλος, δικηγόρος Πατρών, υπερασπιζόμενος τον εντολέα του, έναν από τους επιφανείς επιχειρηματίες της πόλης, οι εταιρείες του οποίου, κατά την περίοδο 2007 -2009, έκαναν τζίρο 10 εκατ. ευρώ, ανέφερε πως οι δανειοδοτήσεις που έλαβε από την Αχαϊκή ήταν πλήρως διασφαλισμένες και με αυστηρούς όρους και χωρίς να έχει κανένα δυσμενές στοιχείο, είχε αναπτύξει καταστήματα σε όλη τη χώρα αγοράζοντας ακίνητα από το 2006 χωρίς τραπεζικό δανεισμό και υποθήκη. «Όλες οι δανειοδοτήσεις που έλαβε ήταν απολύτως νόμιμες και εξασφαλισμένες. Ήταν από τους πιο πλούσιους της περιοχής μας, με μεγάλη ακίνητη περιουσία και τα οικονομικά στοιχεία που διέθετε δικαιολογούσαν τα δάνεια που έλαβε. Δεν υπάρχει καμία άπιστη και εγκληματική συμπεριφορά από κανέναν» ανέφερε, σημειώνοντας πως διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. από το 2007 μέχρι το 2011, αλλά από το 2009 δεν είχε παρουσία στο συμβούλιο και μάλιστα είχε υποβάλει την παραίτησή του, ενώ δεν ήταν παρών σε καμία συζήτηση για την διαχείριση των δανείων του. «Κατηγορούμενη είναι και η μητέρα του εν λόγω επιχειρηματία, η οποία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισής της, δικηγόρος Πατρών, Θάνος Ζούπας, «δεν είχε καμία απολύτως ανάμειξη με τις εταιρείες του γιου της και του είχε κάνει πληρεξούσιο για να διαχειρίζεται την περιουσία της».

«Δεν έχει καμία βάση η κατηγορία της απιστίας. Με την ίδια λογική, θα έπρεπε να είναι κατηγορούμενοι όλα τα Δ.Σ. των τραπεζών», είπε ο δικηγόρος Πατρών, Άγγελος Αγγελόπουλος, υπερασπιζόμενος τους εντολείς του, οι οποίοι είναι οικογενειάρχες και δεν προέκυψε κανένα στοιχείο σε βάρος τους, και ζήτησε την αθώωσή τους. Στο ίδιο μήκος κύματος και η δικηγόρος Δήμητρα Κουνινιώτη, λέγοντας πως δεν αποδείχθηκε η ενοχή του εντολέα της, ο οποίος έχει υπηρετήσει από θέσεις ευθύνης και δεν έχει απασχολήσει ποτέ.

Τη δεινή θέση που έχουν περιέλθει οι υπάλληλοι της Τράπεζας ως κατηγορούμενοι στην υπόθεση αυτή, περιέγραψαν οι δικηγόροι τους. Ο δικηγόρος Πατρών, Μάριος Αλεξόπουλος ανέφερε πως «οι εργαζόμενοι έκαναν τη δουλειά τους, είχαν γνωμοδοτικά καθήκοντα, δεν αποφάσιζαν. Κανείς δεν απίστησε σε βάρος της τράπεζας. Οι εντολείς μου είναι οικογενειάρχες, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, είναι αποκλεισμένοι από δημόσιους οργανισμούς και περιμένουν δικαίωση από αυτήν την περιπέτεια ζωής».

«Ο εντολέας μου ήταν υποχρεωμένος να εισηγηθεί για αναδιαπραγμάτευση 13 δανείων, με γνώμονα την εξασφάλιση της Τράπεζας και να βοηθήσει για τη συνέχιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Δεν είχε κανέναν λόγο να τελέσει κάποιο αδίκημα», επεσήμανε ο δικηγόρος Πατρών Χρήστος Μούλιας, συντασσόμενος με την εισαγγελική πρόταση, την οποία χαρακτήρισε ολοκληρωμένη.

«Οι εργαζόμενοι ήταν ο τελευταίος τροχός της άμαξας. Τα δάνεια που εισηγήθηκε ο εντολέας μου ήταν για αναχρηματοδότηση και έχουν εξοφληθεί», σημείωσε από την πλευρά του ο δικηγόρος Πατρών, Θάνος Αμπατζής.

Η Άντεια Λοτσάρη, δικηγόρος Πατρών, εκπροσωπώντας τον εντολέα της που ήταν – όπως είπε – διαχειριστής της Τράπεζας για τεχνολογικά και οργανωτικά ζητήματα και όχι οικονομικής φύσεως, σημείωσε πως «δεν προέκυψε ότι τέλεσε τις πράξεις που κατηγορείται και το αδίκημα της απιστίας δεν στοιχειοθετείται».

Ο δικηγόρος Πατρών Γεράσιμος Μαράτος, εκπροσωπώντας διευθύντρια καταστήματος, τόνισε πως «ήταν παγιωμένη πρακτική στις τράπεζες. Ούτε η ΤτΕ μέχρι το 2011 δεν είχε αμφισβητήσει ή απαγορεύσει τον τρόπο που λειτουργούσαν και από την διαδικασία αυτή δεν προέκυψε ζημία στην Αχαϊκή».

Την απαλλαγή των εντολέων τους, καθώς, όπως είπαν, δεν προέκυψε καμία παράνομη ενέργεια ή παράλειψη, ζήτησαν επίσης οι δικηγόροι Πατρών, Φώτιος Λουρίδας, Αθανάσιος Βγενόπουλος, Θεοφάνης Κατσίνας, ενώ τόσο η Ασημίνα Μπαλή όσο και ο Φάνης Παπαναγιωτάκης εστίασαν στο γεγονός ότι δεν προέκυψε καμία παραβίαση στη χορήγηση των δανείων, τα οποία ήταν πλήρως εξασφαλισμένα και με προσωπικές εγγυήσεις.

Το Δικαστήριο διέκοψε την συνεδρίαση για τις 5 Φεβρουαρίου, οπότε θα συνεχιστούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων των 84 συνολικά κατηγορούμενων.

πηγη: εφημερίδα "Γνώμη"

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις