ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ξεκινούν οι μελέτες για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου - Τα τρία τμήματα και οι παρεμβάσεις

Κοινοποίηση
Tweet

Το πρώτο τμήμα αφορά το κομμάτι από Αγίου Νικολάου έως Ιχθυόσκαλα, το οποίο και αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του 2025

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας έγινε χθες, με την έγκριση των τευχών για την ανάθεση εκπόνησης της μελέτης από τη Δημοτική Επιτροπή Πατρέων, η οποία αποφασίστηκε να χωριστεί σε τρία τμήματα, με σκοπό τη δημοπράτηση των πρώτων έργων από Αγίου Νικολάου έως Ιχθυόσκαλα εντός του 2025.

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Μελάς μιλώντας στην εφημερίδα «Γνώμη», «κρίναμε σκόπιμο και από τη στιγμή που υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση, να προχωρήσουμε τη μελέτη σε τρία τμήματα.

Το πρώτο αφορά το κομμάτι από Αγίου Νικολάου έως Ιχθυόσκαλα, το οποίο και πρόθεσή μας είναι να δημοπρατήσουμε εντός του 2025.

Το δεύτερο τμήμα αφορά το κομμάτι από Ιχθυόσκαλα έως Ελευθερίου Βενιζέλου και το τρίτο από Θεσσαλονίκης έως Κανελλοπούλου».

Η μελέτη αποβλέπει:

−Στην επανένταξη του διαχωρισμένου σήμερα θαλάσσιου μετώπου στον υπόλοιπο αστικό ιστό της πόλης, τον επανασχεδιασμό του, με στόχο την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του, καθώς και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση υπαρχόντων κτιριακών υποδομών ή την προσθήκη νέων.

−Στη δημιουργία ενός άρτια λειτουργικού χώρου, που θα έχει κοινόχρηστο χαρακτήρα και θα αποτελεί σημείο αναφοράς κατοίκων και επισκεπτών.

−Στην κάλυψη των αναγκών των μονίμων κατοίκων για ελεύθερους ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους, με πάρκα, πράσινο, παιδότοπους, ψυχαγωγία, ναυταθλητισμό, αθλητισμό, πολιτισμό, μορφωτικές δραστηριότητες κ.λπ. και τον ειδικό σχεδιασμό για άτομα με αναπηρία.

−Στην ανάδειξη της ιστορικότητας του χώρου, εντάσσοντας τον στον σχεδιασμό διατηρητέα κτίρια και μνημεία και αναδεικνύοντας ιστορικές περιόδους και γεγονότα που συνδέθηκαν με την εξέλιξη του λιμένα και γενικότερα της πόλης.

−Στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος στο μέτωπο της πόλης, ώστε να προβληθεί η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της Πάτρας και να καταστεί η πόλη ελκυστική για τους κατοίκους της και τους επισκέπτες, με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτό στην οικονομική ζωή της πόλης.

−Στη χρήση καινοτόμων, ποιοτικών και ανθεκτικών υλικών, που θα εναρμονίζονται με το περιβάλλον.

−Στην εφαρμογή των αρχών της αειφορίας, που θα έχει ως στόχο την εξοικονόμηση της ενέργειας και τη βιοκλιματική λειτουργία των αστικών υπαίθριων χώρων (λ.χ. ενεργειακή αυτονομία, επιλογή κατάλληλων φυτεύσεων, χρήση ψυχρών υλικών κ.λπ).

−Στην εφαρμογή λύσεων που θα ευνοούν την αυτόνομη διακίνηση και διαβίωση των ατόμων με ειδικές ανάγκες – και γενικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων– μέσα στον υπαίθριο χώρο της περιοχής μελέτης, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ένα περιβάλλον φιλικό, προσεγγίσιμο, προσπελάσιμο και ασφαλές για όλες τις κατηγορίες των χρηστών.

−Στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, φιλικών στους πολίτες-χρήστες, όπως περιοχές με δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, διαδραστικούς χάρτες και πίνακες ενημέρωσης για τα δρώμενα και τις περιηγητικές δυνατότητες στην πόλη κ.λπ.

 Τα σημεία που μπαίνουν στο επίκεντρο

Η μελέτη αφορά στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της πόλης στα τμήματα που ορίζονται από το ανάντη πεζοδρόμιο των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου – Όθωνος Αμαλίας – Ακτής Δυμαίων έως τις προβολές των οδών Π. Κανελλοπούλου και Ε. Βενιζέλου, και επιπλέον στο τμήμα που ορίζεται δυτικά της οδού Αώου έως την ακτογραμμή και μεταξύ των οδών Τερψιθέας και Π. Κανελλοπούλου.

Σημειώνεται ότι, στη μελέτη δεν θα συμπεριληφθεί το τμήμα των λιμενικών εγκαταστάσεων, το τμήμα δηλαδή του θαλασσίου μετώπου, στο οποίο υπάρχει ακόμα λιμενική δραστηριότητα (προβλήτα Άστιγγος και Θεσσαλονίκης), όπως επίσης και θα εξαιρεθεί της μελέτης το τμήμα του θαλασσίου μετώπου, στο οποίο είχε χωροθετηθεί η «Μαρίνα».

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες οικοδομικές, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες ύδρευσης, αποχέτευσης και πρασίνου και αφορούν στην:

Ανάδειξη των κεντρικών μόλων της πόλης (Αγίου Νικολάου και Γούναρη) και στην σύνδεση του παραλιακού μετώπου, με την ευρύτερη περιοχή του Ι. Ν Αγίου Ανδρέα και την Οδό Τριών Ναυάρχων, που είναι άξονας που ενώνει την Άνω με την Κάτω Πόλη.

Δημιουργία ελεύθερων χώρων πράσινου, υπαίθριων καθιστικών, παιδικών χαρών, διαδρομών περιπάτου και ποδηλάτου, κατασκευές με κιόσκια − σκίαστρα, χώρους για υπαίθριες πολιτιστικές εκδηλώσεις, χώρους υγιεινής, υπαίθριες αθλοπαιδιές κ.λπ.

Ανακατασκευή πεζοδρομίων.
Διευκόλυνση της προσβασιμότητας ατόμων ΑΜΕΑ στην περιοχή ανάπλασης, με την διαμόρφωση ραμπών πρόσβασης και κατασκευή οδηγών όδευσης τυφλών.

Τοποθέτηση σήμανσης.
Τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (καθιστικά, ζαρντινιέρες, βρύσες, κάδοι απορριμμάτων, απορριμματοδέκτες, σταχτοδοχεία κ.λπ.).

Φύτευση με επιλογή κατάλληλων δέντρων προσαρμοσμένων στις κλιματικές και εδαφολογικές συνθήκες τη περιοχής.

Διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων.

Τοποθέτηση νέου ενιαίου αστικού φωτισμού με λαμπτήρες LED.

*Εφημερίδα "Γνώμη"

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις