Θα πραγματοποιηθούν προβολές της αξιόλογης ταινίας που θα συνδυαστούν και με συζητήσεις
Την Δευτέρα 27/1/2025 στις 20.00 παρουσία των συντελεστών της θα προβληθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, αίθουσα Α στην Ιερά Οδό 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, στην Αθήνα, η ταινία του Πατρινής καταγωγής σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ με τίτλο «Λενάκι, δυο φωτιές και δυο κατάρες» παραγωγής 2024 και διάρκειας 72 λεπτών.
Πρόκειται για μία ταινία ντοκιμαντέρ που αφορά σε αληθινά πρόσωπα και γεγονότα στην ορεινή Αχαΐα (Λειβάρτζι) την περίοδο πριν της Επανάσταση του ’21.
Διευκρινίζεται πως η προβολή την Δευτέρα 27-1 έχει τον χαρακτήρα πρεμιέρας και η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις.
Ωστόσο έχουν προγραμματιστεί και άλλες προβολές του φιλμ μαζί με συζητήσεις, τις εξής ημερομηνίες: 1, 2, 8, 9, 15, 16 Φεβρουαρίου, ώρα 17:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα Β.
ΣΥΝΟΨΗ
Η υπόθεση εμπρησμού ενός πύργου στο Λειβάρτζι Καλαβρύτων έρχεται στο φως μέσω κάποιων χειρογράφων. Ο έρωτας της Ελένης και του Λιμάζαγα λίγο πριν από την Επανάσταση του 1821 και μια γονική κατάρα, στοιχειώνουν την ιστορία του χωριού. Το δημοτικό τραγούδι της Ελένης οδηγεί στην αναψηλάφηση ενός παρελθόντος, που μοιάζει με παραμύθι.
"... ένα ποιητικό, προσωπικό ταξίδι του δημιουργού στον χρόνο, αφιερωμένο στη γη και την ιστορία των Καλαβρύτων. Μέσα από τις αφηγήσεις των κατοίκων του τόπου, σπαραγμάτων της φύσης, χορών και λατρευτικών εθίμων, ανασυνθέτει το παρελθόν και συμφιλιώνεται μαζί του, φωτίζοντας τις ανθρώπινες επιλογές και τις προκαταλήψεις. Συνδυάζοντας εικαστική ελευθερία και τη δύναμη του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού, η ταινία δημιουργεί έναν κόσμο που ξετυλίγεται στα όρια του ονείρου και του μύθου, συνδέοντας το χθες με την ψυχή του σήμερα και αναδεικνύοντας τις γέφυρες της αγάπης." (Από το σκεπτικό της Κριτικής Επιτροπής του 18ου DocFest Χαλκίδας)
Συμμετέχουν: Λεωνίδας Εμπειρίκος, ιστορικός, Στέλιος Μουζάκης, ερευνητής πολιτισμών, Πέτρος Πιζάνιας, ιστορικός, ομ. καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Ηλίας Τουτούνης, συγγραφέας-ερευνητής, Παναγιώτης Φράγκος, συγγραφέας, πρόεδρος Συλλόγου Λειβαρτζινών Αθήνας και Ελένη Ψυχογιού, λαογράφος, ερευνήτρια του ΚΕΕΛ της Ακαδημίας Αθηνών.
Συμμετέχουν επίσης κάτοικοι των κοινοτήτων Λειβαρτζίου (Αχαΐας), Μοστενίτσας (Ορεινής Ηλείας) και Τριποτάμων (Αχαΐας).
Εμφανίζονται οι μουσικοί: Γιάννης Παναγιωτόπουλος, Γωγώ Χρυσανθοπούλου, Πολύβιος Γκολφίνος με τη ζυγιά του, Γιώργος και Σταυρούλα Δαλιάνη με το συγκρότημά τους, Αννέτα Γεωργουλοπούλου, Βασίλης Ραβαζούλας, Νίκος Σοφός και Ζωγράφος Μπεθάνης.
Εμφανίζονται επίσης μάγισσες, νεράιδες και ξωτικά. Βοήθησαν γι’ αυτό η Κιμώνα Βενιέρη-Βασιλάκη και η χορογράφος Τατιάνα Λοβέρδου. Και βέβαια η εικαστικός Λυδία Βενιέρη, με τις ζωγραφιές και τις παρεμβάσεις της.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ προβολών και συζητήσεων.
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136 (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)
- Δευτέρα 27/1, 20.00 (ΑΙΘΟΥΣΑ Α)
Πρεμιέρα, παρουσία σκηνοθέτη και συντελεστών (με προσκλήσεις).
- Σάββατο 1/2, 17.00 (ΑΙΘΟΥΣΑ Β)
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Σταύρο Ζουμπουλάκη (Φιλόλογος, δοκιμιογράφος, Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος).
- Κυριακή 2/2, 17.00 (ΑΙΘΟΥΣΑ Β)
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Μάνο Αχαλινωτόπουλο (Μουσικός, Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας).
- Σάββατο 8/2, 17.00 (ΑΙΘΟΥΣΑ Β)
Θα ακολουθήσει συζήτηση με την Αγνή Στρουμπούλη (Αφηγήτρια παραμυθιών).
- Κυριακή 9/2, 17.00 (ΑΙΘΟΥΣΑ Β)
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Παντελή Μπουκάλα (Ποιητής, αρθρογράφος, συγγραφέας, μεταφραστής και δημοσιογράφος).
- Σάββατο 15/2, 17.00 (ΑΙΘΟΥΣΑ Β)
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Λάμπρο Μπαλτσιώτη (Επίκ. Καθηγητής Ιστορίας Μειονοτήτων στα Βαλκάνια, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο).
- Κυριακή 16/2, 17.00 (ΑΙΘΟΥΣΑ Β)
Θα ακολουθήσει συζήτηση με την Μαρία Κολιονίκα (Κοινωνική Λειτουργός-Θεραπεύτρια, Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελεώνα Θηβών).
Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές ευχαριστεί δημοσίως θερμά τους συμμετέχοντες.
Οι προβολές πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας (Ε.Κ.Κ.Ο.ΜΕ.Δ.) -Creative Greece.
*Η ταινία μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει στα:
26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης,
18ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες,
10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου,
18ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας DocFest
· Βραβείο Καλύτερης Μουσικής στη Νεφέλη Μπερή και
· 3ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους
ΕΚΤΕΝΗΣ ΣΥΝΟΨΗ
Ένα εκκλησιαστικό́ επιτίμιο βρίσκεται τυχαία ανάμεσα σε κάποια οικογενειακά κειμήλια. Η πνευματική́ καταδίκη αφορά́ τους άγνωστους δράστες και τους απρόθυμους να καταθέσουν ως μάρτυρες του εμπρησμού́ ενός πύργου, στο Λειβάρτζι των Καλαβρύτων το 1895.
Εκεί, λίγο πριν το 1821, πλέχτηκε το ειδύλλιο δυο αλλοθρήσκων: της Ελένης, κόρης του άρχοντα του χωριού́ Κυρ-Χριστόδουλου Παπαδόπουλου, και του Ελμάζ-αγά της Μοστενίτσας.
Η Ελένη υπερασπίστηκε το αίσθημά́ της ενώπιον του Οθωμανού́ δικαστή́, όπου ο άρχοντας προσέφυγε για την αρπαγή της κόρης του, ξεστομίζοντας το αδιανόητο για την εποχή́ «Άντρα χρώσταγα, άντρα πήρα». Η δήλωσή της προκάλεσε την αποχώρηση του πατέρα από το αξίωμα του προεστού αλλά́ και τη φοβερή́ κατάρα της μάνας της.
Στις 16 Μαρτίου του 1821, ο ξάδελφος της αρχοντοπούλας, οπλαρχηγός Δημητράκης Ινταρές, κατακαίει και λαφυραγωγεί τον πύργο του αγά́ στη Μοστενίτσα, στέλνοντας από εκεί πολεμοφόδια στην πολιορκία των Καλαβρύτων.
Κάποιος μίτος φαίνεται να συνδέει τα γεγονότα. Κατάρα και επιτίμιο μοιάζουν να καθρεφτίζονται το ένα στο άλλο, όπως επίσης και οι φωτιές που κατέστρεψαν τους πύργους: Του αγά, στην αρχή (Μοστενίτσα, 1821), και της οικογένειας του οπλαρχηγού (Λειβάρτζι, 1895) στο τέλος του αιώνα.
Κλειδί́ της έρευνας αποδεικνύεται το σχετικό δημοτικό́ τραγούδι του Λιμάζη (Ελμάζ), τραγούδι «γάμου» ξεχασμένο στο χωριό́, ευρέως όμως διαδεδομένο ως και στον μακρινό́ Πόντο. Το περιεχόμενο και ο συμβολισμός του λειτούργησαν επί χρόνια σε περιοχές που ήθελαν να θυμούνται την αναγεννητική́ δύναμη που κρύβει η συνάντηση αλλότριων κόσμων.
Στο χωριό όμως το τραγούδι απωθήθηκε από πολύ νωρίς στη λήθη.
Σκόρπιες πληροφορίες σε αφηγήσεις και αρχεία, επιτρέπουν τη σύνδεση των στοιχείων στη ροή́ ενός πειστικού́ αφηγήματος. Αρχαίες προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες, που έχουν περάσει στη λαϊκή και θρησκευτική παράδοση, ζωντανεύουν στο οργιώδες φυσικό περιβάλλον, εμπλουτίζοντας την αφήγηση με ευφάνταστες παρεκτροπές .
Τα ίχνη τους σήμερα κρύβουν εκπλήξεις και νέους συμβολισμούς, σε μια εποχή́ που το ενδιαφέρον στρέφεται ξανά στους παλιούς μύθους. Η μνήμη δοκιμάζεται στην αναμέτρησή της με απωθημένα, τραύματα αλλά́ και τη σοφία του παρελθόντος.
Πρόκειται για ένα στοχαστικό́ ταξίδι με οδηγό́ την ακαταμάχητη ανάγκη εξερεύνησης των ρίζων, σε μια ορεινή́ κοινότητα της Πελοποννήσου.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σενάριο - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ινδαρές | Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κατσαΐτης | Μοντάζ: Δημήτρης Ινδαρές -με τις πολύτιμες συμβουλές της Δέσποινας Κονταργύρη | Πρωτότυπη Μουσική: Νεφέλη Μπερή | Καλλιτεχνική επιμέλεια, animation: Λυδία Βενιέρη Ι Λενάκι, ψυχή του δάσους: Κιμώνα Βενιέρη-Βασιλάκη | Σχεδιασμός Ήχου & Μίξη: Κώστας Φυλακτίδης| Colorist: Μαρία Τζωρτζάτου | VFX Artist: Κώστας Δημητρόπουλος | Παραγωγοί: Δημήτρης Ινδαρές, Φωτεινή Οικονομοπουλου, Βασιλική Πατρούμπα | Παραγωγή: Δημήτρης Ινδαρές | Συμπαραγωγή: ΕΡΤ, ΟhMyDog Productions| Με την υποστήριξη: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου | Με την ευγενική υποστήριξη: ΙΔΡΥΜΑ Ι.Φ.ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ.
*Να θυμίσουμε πως η ταινία «Λενάκι, δυο φωτιές και δυο κατάρες» παίχθηκε στην Πάτρα την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024 στο θέατρο Λιθογραφείον με πρωτοβουλία της Λέσχης Ανάγνωσης Άνθεια, της ομάδας σινεφίλ Γυμνός Οφθαλμός του Νίκου Καββαδία και με την στήριξη της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών, παρουσία του Δημήτρη Ινδαρέ.
Επιμέλεια ανάρτησης: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr