Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το μεγαλύτερο καρναβαλι της Ελλάδας
Οι εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού ξεκινούν κάθε χρόνο στις 17 Ιανουαρίου, το πρώτο Σάββατο μετά του Αγίου Αντωνίου, με την αναγγελία της έναρξής του από τον τελάλη, και συνεχίζονται το βράδυ του Σαββάτου με την Τελετή Έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού.
Η γιορτή διαρκεί μέχρι την Καθαρή Δευτέρα, προσφέροντας μια ατέλειωτη σειρά εκδηλώσεων, χορούς, γέλια και συγκινήσεις.
Ντόπιοι και επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι, φορούν τη μάσκα του κεφιού και βγαίνουν στους δρόμους για να γλεντήσουν και να χορέψουν μέχρι το πρωί.
Μετά την Καθαρά Δευτέρα, οι προετοιμασίες για το επόμενο καρναβάλι ξεκινούν αμέσως, ενώ η ανακοίνωση της νέας χρονιάς γίνεται ακριβώς μετά το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου, τη νύχτα της Κυριακής της Αποκριάς, δίνοντας έτσι το σήμα για μια νέα χρονιά γεμάτη δημιουργία και διασκέδαση.
Το Πατρινό Καρναβάλι δεν περιορίζεται μόνο στη διάσημη μεγάλη παρέλαση της τελευταίας Κυριακής, που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο.
Πρόκειται για ένα πλούσιο σύνολο εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν χορούς, παρελάσεις με συμμετοχή περίπου δεκάδων χιλιάδων καρναβαλιστών, το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού (με δεκάδες πληρώματα), το καρναβάλι των παιδιών (με συμμετοχή επίσης δεκάδων χιλιάδων παιδιών), θέατρο δρόμου, εκθέσεις, κινηματογραφικό αφιέρωμα και το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικού Θεάτρου, μεταξύ άλλων.
Η κορύφωση του καρναβαλιού έρχεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς με τη νυχτερινή παρέλαση των πληρωμάτων το Σάββατο, τη φαντασμαγορική μεγάλη παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων την Κυριακή και το τελετουργικό κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου στο μόλο της Αγίου Νικολάου, στο λιμάνι της Πάτρας.
Η ψυχή του καρναβαλιού είναι οι δεκάδες χιλιάδες καρναβαλιστές – Πατρινοί, επισκέπτες και φίλοι του Πατρινού Καρναβαλιού.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας, οι οποίοι συμμετέχουν αυθόρμητα στις καρναβαλικές εκδηλώσεις, είτε στις επίσημες είτε σε εκατοντάδες άλλες ανεπίσημες, όπως αποκριάτικοι χοροί, μπαλ μασκέ, γλέντια σε σπίτια, γειτονιές, κλαμπ, καφέ και εστιατόρια.
Η συμμετοχή όλων αυτών εμπλέκει όλη την πόλη στους μεθυστικούς ρυθμούς του κεφιού και προσφέρει στη μεγάλη γιορτή τη φρεσκάδα και τον ενθουσιασμό των συμμετεχόντων.
Το Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού
Το 1966, ο δημοσιογράφος Νίκος Μαστοράκης έφερε στην Πάτρα το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού, στο οποίο συμμετείχαν 94 Πατρινοί και επισκέπτες με τα αυτοκίνητά τους. Πρώτη νικήτρια αναδείχτηκε η ομάδα ενός φίλου του καρναβαλιού από τη Θεσσαλονίκη, του Άλκη Στέα, ο οποίος δέχτηκε να παρουσιάσει το παιχνίδι την επόμενη χρονιά. Ο Στέας έγινε για δεκαετίες ο θρυλικός παρουσιαστής του καρναβαλιού, το οποίο μεταδίδονταν σε κάθε ελληνικό σπίτι μέσω των τηλεοπτικών συχνοτήτων της ΕΡΤ. Εκφράσεις του όπως «η καρναβαλούπολη της Ελλάδας» για την Πάτρα και «συνεχίστε να χορεύετε» προς τους καρναβαλιστές, έχουν μείνει ιστορικές.
Από τότε, ο Κρυμμένος Θησαυρός διεξάγεται κάθε χρόνο και έχει γίνει βασικό συστατικό επιτυχίας του Πατρινού Καρναβαλιού. Οι ομάδες του παιχνιδιού συγκροτούνται είτε από τα πληρώματα που συμμετέχουν στη Μεγάλη Παρέλαση είτε από παρέες από σχολεία, δουλειές ή γειτονιές.
Τα παιχνίδια του Κρυμμένου Θησαυρού περιλαμβάνουν γρίφους, ασκήσεις πλοήγησης μέσω κρυμμένων ενδεικτικών στοιχείων διασκορπισμένων σε όλη την πόλη, καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς ζωγραφικής, παντομίμας, θεατρικά στιγμιότυπα και ό,τι άλλο βάλουν στο μυαλό τους οι διοργανωτές.
Μερικές ομάδες συμμετέχουν στην παρέλαση με καρναβαλικά άρματα που σχετίζονται με το θέμα της μεταμφίεσής τους. Οι συμμετέχοντες νιώθουν τη συναρπαστική μαγεία του παιχνιδιού, με δυνατές συγκινήσεις, γέλιο, ανατροπές και πολλές εκπλήξεις.
Το Καρναβαλικό Εργαστήρι
Το Καρναβαλικό Εργαστήρι αποτελεί τον καλλιτεχνικό πυρήνα του Πατρινού Καρναβαλιού, τον χώρο όπου δημιουργούνται τα εντυπωσιακά άρματα του Βασιλιά Καρνάβαλου και της συνοδείας του, καθώς και άλλες μοναδικές κατασκευές που κοσμούν την πόλη κατά τη διάρκεια της Αποκριάς. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1988 στο χώρο του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου, ενώ από το 1995 μεταφέρθηκε στο Πετρωτό, όπου παραμένει ως σήμερα με τη σημερινή του μορφή.
Αυτό το ιδιότυπο "εργαστήρι ονείρων" είναι η καρδιά του Πατρινού Καρναβαλιού, ένας χώρος όπου το κέφι συναντά τη δημιουργία, και τα όνειρα του καρναβαλιού παίρνουν μορφή. Εδώ χτυπά ο ρυθμός της γιορτής, με τους καλλιτέχνες να εργάζονται πυρετωδώς για να ξεπεράσουν κάθε φορά το προηγούμενο καρναβάλι σε ποιότητα και πρωτοτυπία.
Εξαιρετικοί καλλιτέχνες, με πλούσιο ταλέντο και δημιουργική φαντασία, προσφέρουν την τέχνη τους για να κατασκευάσουν τα αρμάτα, συνδυάζοντας τη σάτιρα με την υψηλή τεχνική. Τα έργα τους αναδύουν την επικαιρότητα των θεμάτων, αντλώντας έμπνευση από πολιτικές και κοινωνικές καταστάσεις, και αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις σε κάθε παρέλαση του Καρναβαλιού.
Το 1998 παρουσιάστηκε η πρώτη θεματική σειρά αρμάτων με τίτλο «Ο Καρνάβαλος Οδυσσέας», που εισήγαγε μια νέα, δημιουργική κατεύθυνση στα καρναβαλικά έργα, αποδεικνύοντας την αέναη εξέλιξη και την αυξανόμενη ποιότητα του Πατρινού Καρναβαλιού.
Οι σοκολάτες άρχισαν να… εκσφενδονίζονται στους τυχερούς περαστικούς και στις αυλές των σπιτιών ήδη από το 1899, από εύπορους πατρινούς της εποχής εκείνης, οι οποίοι τις πετούσαν από τις άμαξες, στις οποίες επέβαιναν, σε όμορφες κοπέλες.
Πέρα, όμως από το σοκολατοπόλεμο στους δρόμους, γινόταν κάτι ανάλογο και στους χορούς, με σοκολάτες που δίνονταν στον κόσμο, ενώ παλαιότερα έβγαινε και μια πολύ μικρή σοκολάτα, που έγραφε «Πατρινό Καρναβάλι».
Ιδιαίτερα γνωστός είναι ο σοκολατοπόλεμος που ακολουθεί τη λήξη της μεγάλης παρέλασης της Κυριακής, κατά τον οποίο ρίχνονται στον μαζεμένο στα πεζοδρόμια κόσμο, αλλά και στα μπαλκόνια, πάνω από πέντε τόνοι σοκολάτας, που μεταφράζονται σε χιλιάδες τεμάχια.
Όπως λένε οι ειδικοί «σοκολατορίχτες», χρειάζεται ειδική εκπαίδευση στην ρίψη, ώστε να μην τραυματιστεί κάποιος θεατής!
Τα «Μπουρμπούλια»
Από τις παλαιότερες εκδηλώσεις, αποκλειστικά του Πατρινού Καρναβαλιού, είναι τα περίφημα «Μπουρμπούλια», ένας ιδιαίτερος χορός που κατά πάσα πιθανότητα καθιερώθηκε λίγο μετά το 1872. Τότε ολοκληρώθηκε η κατασκευή του θεάτρου «Απόλλων» από τον Ερνέστο Τσίλλερ, όπου και διοργανώνονται.
Τα «Μπουρμπούλια» αποκτούν γρήγορα μεγάλη φήμη, αφού δίνουν την ευκαιρία στις γυναίκες να παίξουν ερωτικά, κρυμμένες πίσω από το μαύρο τους ντόμινο (το έθιμο πήρε την ονομασία του από το «μπουρμπούλι», τον ήχο που κάνει το κρέας όταν βράζει). Στο χορό, οι ντάμες προσέρχονται ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο και χωρίς συνοδό αλλά με μαύρο φαρδύ και μακρύ ντόμινο και μάσκα ώστε να μην αναγνωρίζονται και έχουν την πρωτοβουλία στην επιλογή καβαλιέρου, ενώ οι άνδρες προσέρχονται με τα κανονικά τους ρούχα και χωρίς μάσκα.
Ο χορός του Μαύρου Ντόμινου, που γίνεται το τελευταίο Σάββατο των «Μπουρμπουλιών», δίνει την ευκαιρία στους συνοδούς των μεταμφιεσμένων γυναικών, να τους τραβήξουν τα μεσάνυχτα τη μάσκα!
Στα χρόνια που οι σχέσεις των δυο φύλλων ήταν υπό αυστηρή επιτήρηση, τα «Μπουρμπούλια» ήταν μια ετήσια απόδραση και τόπος πραγματικών αλλά και φανταστικών ερωτικών περιπετειών.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr