Ο μπακλαβάς είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που αξίζει τον κόπο να φτιάξετε
Ο μπακλαβάς είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που αξίζει τον κόπο να φτιάξετε.
Ακόμα κι αν δεν έχετε ξαναφτιάξει, με αυτή τη συνταγή και λίγη υπομονή θα ετοιμάσετε ένα γλυκό που θα εντυπωσιάσει τους πάντες.
Η συνταγή που ακολουθεί είναι από το Jasmine Syrian Food στην πόλη Aurora του Κολοράντο. Για να φτιάξετε βούτυρο κλαριφιέ (ή καθαρό βούτυρο), λιώστε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και στη συνέχεια αφαιρέστε τα στερεά του γάλακτος από την κορυφή και το πάτο της κατσαρόλας.
Υλικά
2 φλιτζάνια ζάχαρη κρυσταλλική
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
3 κουταλάκια του γλυκού νερό από άνθη πορτοκαλιάς, χωρισμένα
¾ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
6 φλιτζάνια ψιλοκομμένα καρύδια
18 φύλλα κρούστας 33×46 εκατοστά ή 36 φύλλα 23×36 εκατοστά, αποψυγμένα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
1 ¼ φλιτζάνι καθαρό βούτυρο, ζεσταμένο
2 κουταλιές της σούπας αλατισμένα φιστίκια Αιγίνης, ελαφρώς ψημένα και ψιλοκομμένα
Οδηγίες
- Ανακατέψτε την κρυσταλλική ζάχαρη και το νερό σε μια μεσαία κατσαρόλα. Βράστε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά.
- Προσθέστε τον χυμό λεμονιού. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το σιρόπι να σιγοβράζει, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μειωθεί σε περίπου 1 3/4 φλιτζάνια, 15 έως 18 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού νερό από άνθη πορτοκαλιάς. Αφήστε να κρυώσει για 10 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, προθερμάνετε το φούρνο στους 175°C. Αλείψτε ένα μεγάλο ταψί με σπρέι μαγειρικής.
- Ανακατέψτε 1/3 φλιτζανιού από το σιρόπι, την ζάχαρη άχνη και τα υπόλοιπα 2 κουταλάκια του γλυκού νερού από άνθη πορτοκαλιάς σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατέψτε με τα καρύδια.
- Ξετυλίξτε το φύλλο κρούστας. (Κρατήστε τη στοίβα του φύλλου κρούστας καλυμμένη με μια υγρή πετσέτα κουζίνας ενώ εργάζεστε). Τοποθετήστε 1 φύλλο στο προετοιμασμένο ταψί και αλείψτε γενναιόδωρα με βούτυρο, φροντίζοντας να καλύψετε όλη τη ζύμη. Επαναλάβετε μέχρι να υπάρχουν 14 στρώσεις.
- Απλώστε ομοιόμορφα τη γέμιση καρυδιών πάνω από το φύλλο κρούστας. Πιέστε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Τοποθετήστε 1 φύλλο κρούστας από πάνω και πιέστε το σταθερά με τις παλάμες σας. Αλείψτε γενναιόδωρα με βούτυρο. Επαναλάβετε τη στρώση, το πάτημα και το άλειμμα με τα υπόλοιπα 3 (ή 6) φύλλα κρούστας.
- Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε τις άκρες του φύλλου κρούστας που προεξέχουν έτσι ώστε να είναι σε ευθεία γραμμή με τις πλευρές του ταψιού.
- Χρησιμοποιώντας το μαχαίρι και έναν χάρακα, χαράξτε το φύλλο κρούστας δημιουργώντας έξι λωρίδες. Κόψτε κατά μήκος των γραμμών, χρησιμοποιώντας τον χάρακα ως οδηγό.
- Στη συνέχεια, χαράξτε κάθετα, δημιουργώντας δώδεκα λωρίδες και κόψτε δημιουργώντας τετράγωνα κομμάτια.
- Ψήστε τον μπακλαβά, περιστρέφοντας το ταψί δύο φορές, μέχρι το φύλλο κρούστας να ροδίσει έντονα και να γίνει τραγανό, συμπεριλαμβανομένων και των κομμένων τμημάτων, για 35 έως 45 λεπτά.
- Αμέσως ρίξτε το σιρόπι πάνω στον ζεστό μπακλαβά. (Εάν ο μπακλαβάς έχει κρυώσει ή το σιρόπι είναι ζεστό, θα μουσκέψει).
- Πασπαλίστε με λίγα φιστίκια Αιγίνης στο κέντρο κάθε κομματιού.
- Αφήστε τον μπακλαβά να κρυώσει στο ταψί σε μια σχάρα για τουλάχιστον 1 ώρα. Κόψτε ξανά, εάν είναι απαραίτητο, πριν σερβίρετε.
ΠΗΓΗ enikos.gr
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr