BODY & SOUL

/

Ψηφιακό Detox: τι είναι και γιατί το χρειαζόμαστε

Κοινοποίηση
Tweet

Πώς μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι ο μέσος άνθρωπος περνά κατά μέσο όρο 6 ώρες και 58 λεπτά την ημέρα μπροστά στην οθόνη.

Το κινητό μας είναι το πρώτο πράγμα με το οποίο ασχολούμαστε όταν ξυπνάμε και το τελευταίο πριν κοιμηθούμε. Καταναλώνει ένα σημαντικό κομμάτι της ημέρας μας. Ο τρόπος με τον οποίο είμαστε συνεχώς συνδεδεμένοι στις συσκευές μας μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ψυχική και σωματική μας ευημερία, διαβάζουμε στο themerge.

Αν αυτό σας ακούγεται  γνώριμο, ίσως να χρειάζεστε ένα ψηφιακό detox. Το ψηφιακό detox είναι μια σύντομη περίοδος κατά την οποία κάποιος απέχει από τη χρήση υπολογιστών, τάμπλετ και κινητών τηλεφώνων. Κατά τη διάρκεια του μειώνει συνειδητά τον χρόνο μπροστά από την οθόνη, αποσυνδέεται από τον ψηφιακό κόσμο και συνδέεται ξανά με την πραγματικότητα.

5 οφέλη του ψηφιακού detox:
1. Βελτιώνει την ψυχική υγεία

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιβαρύνουν το μυαλό. Η συνεχής συνδεσιμότητα και η πίεση να παραμένουμε ενημερωμένοι μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ψυχική υγεία. Τα πράγματα που βλέπουμε στα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τη  ζωή. Όταν κοιτάμε τα προφίλ άλλων, είναι εύκολο να αρχίσουμε να συγκρίνουμε τη ζωή μας με τη δική τους. Αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ψυχική μας υγεία. Επιπλέον, οι συνεχείς ειδοποιήσεις και ειδοποιήσεις από ατέλειωτες εφαρμογές προκαλούν άγχος.

2. Βοηθά στον καλύτερο ύπνο

Το σώμα μας λειτουργεί με βάση έναν βιολογικό ρυθμό. Ξέρει πότε είναι ώρα για ύπνο και στέλνει σήματα στον εγκέφαλο για να απελευθερώσει μελατονίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο. Σύμφωνα με μελέτες, το μπλε φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές διαταράσσει την παραγωγή αυτής της ορμόνης του ύπνου. Επειδή ο εγκέφαλός είναι ενεργός και σε εγρήγορση όταν κοιτάτε μια οθόνη, καθυστερεί την απελευθέρωση της μελατονίνης. Γι’ αυτό και η έκθεση στο μπλε φως των οθονών πριν τον ύπνο διαταράσσει το πρόγραμμα μας.

3. Βοηθά στη συγκέντρωση

Η κύλιση και η εναλλαγή μεταξύ των εφαρμογών καθιστούν εύκολο το να «χαθείς» και να μην καταλάβεις πόσο χρόνο έχεις χάσει. Επίσης, οι συνεχείς ειδοποιήσεις μας αποσπούν την προσοχή. Κατά τη διάρκεια ενός ψηφιακού detox, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το μυαλό σας είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε και να ολοκληρώσετε τις δουλειές σας.

4. Βελτιώνει τη σωματική υγεία

Η υπερβολική χρήση ψηφιακών συσκευών συνδέεται με καθιστική συμπεριφορά, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας. Ένα ψηφιακό detox ενθαρρύνει τη σωματική δραστηριότητα, μειώνοντας τον κίνδυνο καταστάσεων όπως η παχυσαρκία και οι καρδιοαγγειακές ασθένειες. Η υπερβολική χρήση ψηφιακών συσκευών μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση στα μάτια, πονοκεφάλους και προβλήματα όρασης.

5. Βελτιώνει τις σχέσεις

Όταν περνάς λιγότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη, έχεις περισσότερες ευκαιρίες να συναντήσεις ανθρώπους στην πραγματική ζωή. Δίνεις περισσότερη προσοχή στους ανθρώπους, τις συζητήσεις και τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω σου. Αυτό μπορεί να ενδυναμώσει τις σχέσεις σου, τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά.

Σημάδια ότι χρειάζεστε ψηφιακό detox
Βρίσκεστε συνεχώς κολλημένοι στο κινητό σας; Η ψηφιακή σας ζωή επηρεάζει την πραγματική σας ζωή και τις καθημερινές σας δραστηριότητες; Αν απαντήσατε «ναι» και στα δύο ερωτήματα, ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτείτε να αποσυνδεθείτε από τις συσκευές σας.

Άλλα κοινά σημάδια είναι τα εξής:

-Νιώθετε συνεχώς την ανάγκη να ελέγχετε το κινητό σας

-Το κινητό σας είναι το πρώτο πράγμα με το οποίο ασχολείστε το πρωί και το τελευταίο με το οποίο ασχολείστε το βράδυ

-Νιώθετε άγχος όταν βρίσκεστε μακριά από τις συσκευές σας

-Συγκρίνετε τη ζωή σας με όσα βλέπετε στα κοινωνικά δίκτυα

-Χρησιμοποιείτε το κινητό σας για να αποφύγετε δυσάρεστες ή άβολες καταστάσεις

-Προσπαθείτε να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να πηδάτε από το ένα στο άλλο χωρίς να ολοκληρώνετε τίποτα

-Παθαίνετε πονοκεφάλους, πόνους στον αυχένα ή κόπωση στα μάτια από την υπερβολική χρήση

-Επειδή είστε συνεχώς συνδεδεμένοι, είναι δύσκολο να βάλετε όρια μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής

Πώς να κάνετε ψηφιακό detox
1. Ορίστε έναν στόχο

Ορίστε έναν στόχο για το τι θέλετε να επιτύχετε με το ψηφιακό detox. Αποφασίστε τι θέλετε να μειώσετε ή να εξαλείψετε: ξεκινήστε με μια συγκεκριμένη συσκευή ή εφαρμογή. Στη συνέχεια, προσδιορίστε τη διάρκεια του detox.

2. Θέστε όρια

Χρειάζεται χρόνος για να αλλάξετε μια συνήθεια. Φτιάξτε ένα σύντομο σχέδιο και τηρήστε το. Μπορείτε να το κάνετε αυτό κρατώντας το κινητό σας στο άλλο άκρο του δωματίου για μια ώρα, κλείνοντας όλες τις ειδοποιήσεις ή καθορίζοντας συγκεκριμένες ώρες κατά τις οποίες θα αποφεύγετε τη χρήση συσκευών.

3. Αφαιρέστε τις ενοχλήσεις

Όταν καθαρίζετε τις συσκευές σας, φροντίστε να αφαιρείτε τις εφαρμογές που ξέρετε ότι είναι άχρηστες.

4. Ασχοληθείτε με χόμπι

Για να ακολουθήσετε με επιτυχία το ψηφιακό detox, πρέπει να βρείτε κάτι που να γεμίσει το κενό που άφησε η τεχνολογία. Δοκιμάστε να ασχοληθείτε με δραστηριότητες εκτός διαδικτύου που απολαμβάνετε, όπως το διάβασμα ενός βιβλίου, μια βόλτα ή να ασχοληθείτε με κάποιο χόμπι.

5. Μιλήστε στους γνωστούς σας

Είναι πάντα καλύτερο όταν έχετε την υποστήριξη των ανθρώπων που έχετε γύρω σας καθημερινά. Μπορείτε να ενημερώσετε τους φίλους, την οικογένεια και τους συναδέλφους σας για το ψηφιακό σας detox και γιατί δεν θα είστε διαθέσιμοι online.

6. Παρακολουθήστε την πρόοδό σας

Κάντε μια αξιολόγηση μετά από μερικές ημέρες για να αναλύσετε τι λειτουργεί και τι όχι για εσάς. Να είστε ανοιχτοί να προσαρμόσετε τους στόχους σας καθώς προχωράτε για να εξασφαλίσετε ότι συνεχίζουν να καλύπτουν τις ανάγκες σας και να βελτιώνουν την ευημερία σας.

7. Κάντε το μέρος της ζωής σας

Εκτιμήστε τα οφέλη του ψηφιακού detox. Πώς νιώσατε χωρίς το κινητό; Σκεφτείτε και αποφασίστε τι θέλετε να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας ζωή μόνιμα. Για παράδειγμα, κάντε τον κανόνα ότι δεν θα αγγίζετε το κινητό σας τουλάχιστον για μία ώρα αφού ξυπνήσετε.

Πόσο καιρό πρέπει να κάνετε ψηφιακό detox;
Ένα ψηφιακό detox μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες ως μερικούς μήνες. Αν και δεν υπάρχει ακριβές χρονικό πλαίσιο, μελέτες δείχνουν ότι χρειάζονται περίπου 10 εβδομάδες για να κάνουμε κάτι συνήθεια. Για τους περισσότερους ανθρώπους, δύο εβδομάδες είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για να ξεκινήσουν το ψηφιακό detox. Μια μελέτη αξιολόγησε τα αποτελέσματα σε 31 νέους ενήλικες που έκαναν detox από τα κοινωνικά δίκτυα για δύο εβδομάδες, περιορίζοντας τη χρήση τους στα 30 λεπτά ημερησίως. Διαπίστωσαν ότι ο περιορισμός της χρήσης μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα σχετικά με την εξάρτηση από τα κινητά τηλέφωνα, τα κοινωνικά δίκτυα και την ψηφιακή εξάρτηση. Επίσης, βελτιώθηκε η υγιεινή ύπνου και άλλα οφέλη για την υγεία.

Πώς θα καταλάβετε αν το detox λειτουργεί
Θα καταλάβετε ότι το detox σας λειτουργεί όταν δείτε βελτίωση στην καθημερινότητά σας:

-Νιώθετε ήρεμοι και χωρίς άγχη

-Παρατηρείτε βελτίωση στον ύπνο σας

-Η διάθεσή σας είναι καλύτερη γενικά

-Είστε πιο παραγωγικοί στις καθημερινές σας δραστηριότητες

-Έχετε καλύτερη επαφή με το περιβάλλον σας

-Οι σχέσεις σας με τους φίλους και την οικογένεια σας έχουν βελτιωθεί

-Νιώθετε πιο σίγουροι για τον εαυτό σας, καθώς δεν συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους στα κοινωνικά δίκτυα

Μπορείτε να ζήσετε μια καλύτερη, πιο ισορροπημένη ζωή αν γνωρίζετε τα σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεστε ένα ψηφιακό detox και κάνετε τα βήματα για να το πραγματοποιήσετε. Αναλάβετε την πρόκληση, αποσυνδεθείτε από τις συσκευές σας και δείτε πώς μια αποχή από την τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τη ζωή σας.

lifo.gr

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Well Being