Πού θα είναι ισχυρά τα φαινόμενα
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από σήμερα, καθώς την ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες θα διαδεχτούν ισχυρά φαινόμενα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, από το απόγευμα στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), τη βορειοανατολική Πελοπόννησο, την Εύβοια και από το βράδυ στις δυτικές Κυκλάδες.
Σε κάποιες περιοχές της χώρας θα κάνουν την εμφάνισή τους και χιόνια, ενώ ψυχρές αέριες μάζες θα κατέβουν προς τη χώρα μας, ρίχνοντας τη θερμοκρασία, μαζί με βροχές και βόρειους ανέμους 7 – 8 μποφόρ. Από την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου και μετά, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, τα χιόνια θα εμφανίζονται και σε χαμηλά υψόμετρα, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μεγάλη πτώση.
Ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του στα social media για την απότομη αυτή αλλαγή του καιρού, αναφέρεται στις περιοχές που ειδικά από τη Δευτέρα, πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή.
«Προσοχή για έντονες βροχοπτώσεις σε Αττικοβοιωτία από αργά το απόγευμα, σε Αργολίδα, και βαθμιαία σε Εύβοια και την Τρίτη σε Σποράδες, Θεσσαλία και Ανατολικό Αιγαίο», αναφέρει στην ανάρτησή του, ενώ μεταξύ άλλων τονίζει πως από την Τρίτη, η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση.
Η ανάρτηση του Κολυδά
«Μεταβολή του καιρού από το βράδυ της Κυριακής από τα ΒΔ. Τη Δευτέρα βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο και κατά τόπους στα ηπειρωτικά, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην ανατολική χώρα. Την Τρίτη στα ανατολικά βροχές, στα βορειοανατολικά τμήματα χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και, κυρίως στις θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές, σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Η θερμοκρασία από την Τρίτη θα σημειώσει σημαντική πτώση από βορρά προς νότο, της τάξεως των 5 με 8 βαθμών Κελσίου στα κεντρικά και τα βόρεια και η πτώση θα συνεχιστεί και την Τετάρτη.
Προσοχή αύριο Δευτέρα για έντονες βροχοπτώσεις σε Αττικοβοιωτία από αργά το απόγευμα , σε Αργολίδα, και βαθμιαία σε Εύβοια και την Τρίτη σε Σποράδες , Θεσσαλία και Ανατολικό Αιγαίο.
Σχετικά με τις χιονοπτώσεις έχουν ακουστεί πολλά. Ακολουθούμε την γενική πρόγνωση προς το παρόν χωρίς λεπτομέρειες και επισημαίνουμε οτι η ψυχρή μάζα στη μέση τροπόσφαιρα (στα 500hPa) κινείται γρήγορα ανατολικά και δεν μας επηρεάζει σημαντικά».
Γιάννης Καλλιάνος: Μία διαφορετική Δευτέρα στην Αττική
«Ο καιρός θα “φορέσει” τα χειμωνιάτικά του», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο Γιάννης Καλλιάνος.
«Σήμερα, Δευτέρα», λέει ο μετεωρολόγος του MEGA, «θα είναι μια τελείως διαφορετική μέρα για την Αττική σε ότι αφορά στον καιρό. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα το πρωί να σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές οι οποίες δεν θα προβληματίσουν.
Όμως, από το μεσημέρι και έπειτα, οι βροχές αυτές θα έχουν την τάση να γενικευτούν στο νομό και να δυναμώσουν αρκετά. Μετά το μεσημέρι αναμένονται κατά περιόδους και καταιγίδες που θα επηρεάσουν αρκετές περιοχές.
Επίσης, σε ότι αφορά στην ψυχρή εισβολή η οποία θα μας επηρεάσει από την Τρίτη, δεν θα είναι αξιόλογη ως προς τον υετό (βροχές, χιόνια) και φυσικά δεν θα είναι ακραία ως προς τις θερμοκρασίες που θα σημειωθούν. Απλά να έχετε στο μυαλό σας ότι τουλάχιστον έως περίπου και τις 10 Φλεβάρη, θα επικρατήσει χειμωνιάτικος καιρός στην Ελλάδα με χαμηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες.
Για τις επόμενες ημέρες, στην Αττική, θα σημειωθούν οι εξής μέγιστες θερμοκρασίες:
Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου : Από 9°C έως 16-17°C
Τρίτη 4 Φεβρουαρίου: Από 6°C έως 13-14°C
Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου: Από 4°C έως 10°C
Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου: Από 4°C έως 8-9°C
Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου: Από 4°C έως 9-10°C
Να σημειωθεί ότι στα πολύ βόρεια ή υπερβόρεια προάστια της Αττικής οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι κατά 1-3°C χαμηλότερες.
Τέλος, σε ότι αφορά στις χιονοπτώσεις στο νομό Αττικής, γενικά θα είναι εξασθενημένες και θα σημειώνονται από τα εξής υψόμετρα και πάνω:
Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου: Καθόλου
Τρίτη 4 Φεβρουαρίου: Από τα 800 m, στα Βόρεια του νομού και εξασθενημένες.
Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου: Από τα 600 m, στα Βόρεια του νομού και εξασθενημένες.
Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου: Από τα 350-400 m, στα Βόρεια του νομού και εξασθενημένες.
Αν αλλάξει κάτι ως προς τα προγνωστικά δεδομένα στα επόμενα τρεξίματα των μοντέλων, θα σας ενημερώσω εκ νέου. Πάντως, σε γενικές γραμμές, θα είναι μια ψυχρή εισβολή που δεν θα προβληματίσει, τουλάχιστον έως την Παρασκευή.
Υπόψιν ότι μέσα στο Αιγαίο οι βοριάδες θα φτάνουν τα 7-8 και τοπικά ίσως και τα 9 μποφόρ», καταλήγει η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου.
βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν αρχικά στα δυτικά ηπειρωτικά και στο Ιόνιο οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων με χαλάζι μικρού μεγέθους υπάρχει για το Νότιο Ιόνιο, την Στερεά και την Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν προς το τέλος του εικοσιτετραώρου στα βορειοανατολικά ορεινά ηπειρωτικά. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες. Η ορατότητα έως το πρωί αλλά και προς το τέλος του εικοσιτετραώρου θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -1 έως 10 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 1 έως 14, στη Θεσσαλία από 7 έως 15, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά από 5 έως 17, στην υπόλοιπη Στερεά και στην Πελοπόννησο από 3 έως 17, στα νησιά του Ιονίου από 12 έως 16, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 7 έως 17, στις Κυκλάδες από 5 έως 18, στα Δωδεκάνησα από 9 έως 19 και στην Κρήτη από 8 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως προς το τέλος του εικοσιτετραώρου θα γίνουν βόρειοι 2 έως 4 μποφόρ. Στα υπόλοιπα τμήματα του Αιγαίου οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές έως νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ όμως από το απόγευμα θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 3 μποφόρ.
Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις. Ασθενείς βροχοπτώσεις θα σημεωθούν στα δυτικά του νομού έως το μεσημέρι ενώ στη συνέχεια οι βροχοπτώσεις θα ενισχυθούν και θα επηρεάσουν όλη την Αττική. Καταιγίδες με πιθανότητα χαλαζοπτώσεων με χαλάζι μικρού μεγέθους αναμένονται από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ, από το πρωί θα γίνουν νότιοι έως 3 μποφόρ ενώ από το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς ίδιας έντασης. Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη, τόσο έως το πρωί όσο και προς το τέλος του εικοσιτετραώρου. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών προς το τέλος του εικοσιτετραώρου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι ελαφρά αυξημένες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός την Τρίτη 04-02-2025
Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες,τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες (κυρίως στις θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές). Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα βόρεια.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στον Πατραϊκό μέχρι 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση στα βόρεια και τα ανατολικά της τάξεως των 5 με 7 βαθμών όπου η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπεράσει τους 7 με 9 βαθμούς Κελσίου. Στα υπόλοιπα η πτώση θα είναι της τάξης των 2 με 4 βαθμών και θα φτάσει στα κεντρικά τους 10 με 12 και στα δυτικά και τη νησιωτική χώρα τους 14 με 17 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ο καιρός την Τετάρτη 05-02-2025
Στο νότιο Ιόνιο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα στην ανατολική Πελοπόννησο και την κεντρική Μακεδονία προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά, τα ορεινά της Κρήτης και της Εύβοιας.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7, στο Αιγαίο 8 και πιθανόν στα νοτιοανατολικά τοπικά έως 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ο καιρός την Πέμπτη 06-02-2025
Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες στη δυτική Πελοπόννησο.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τα βόρεια.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ο καιρός την Παρασκευή 07-02-2025
Στα δυτικά προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και το βράδυ στα βορειοδυτικά πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά από βόρειες 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr