39 σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ σε 72 ώρες - Τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το νησί
Με κάθε τρόπο οι κάτοικοι προσπαθούν να φύγουν από το νησί της Σαντορίνης, που τα τελευταία 24ωρα σείεται από μπαράζ σεισμών με μεγέθη που πλησιάζουν επικίνδυνα τα 5 Ρίχτερ.
Στο λιμάνι του νησιού τα ξημερώματα επικρατούσε το αδιαχώρητο, καθώς πολλές οικογένειες περίμεναν να επιβιβαστούν στο πλοίο για Πειραιά.
Νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί, λίγο αργότερα σημειώθηκε νέος σεισμός 4,5 Ρίχτερ.
Ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 8 το πρωί της Τρίτης ανοιχτά της Σαντορίνης. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 19 χλμ νοτιοδυτικά της Αμοργού και το εστιακό βάθος 13,5 χλμ.
Στο μεταξύ, νέοι ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ανοιχτά της Σαντορίνης. Τουλάχιστον 4 σεισμοί, μετά τις 12 τα μεσάνυχτα ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ με τον ισχυρότερο να φτάνει και πάλι τα 4,9 Ρίχτερ.
Οι σεισμοί σημειώθηκαν στον θαλάσσιο χώρο περίπου 20 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Έκτοτε έχουν σημειωθεί σεισμοί όλοι πάνω από 3 Ρίχτερ.
Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) εκτίμησε τη Δευτέρα ότι η έντονη σεισμικότητα στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες ενδέχεται να συνεχιστεί για αρκετές «ημέρες», αν όχι «εβδομάδες». Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας επισήμανε πως η ιδιαιτερότητα της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας είναι πως δεν έχει παρατηρηθεί ως αυτό το στάδιο κάποια δόνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κύρια.
Η ανησυχία είναι έκδηλη τόσο ανάμεσα στους κατοίκους όσο και στις Αρχές, καθώς μέχρι στιγμής το φαινόμενο δεν φαίνεται να εκτονώνεται.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πάνω από 9.000 άνθρωποι (κάτοικοι και τουρίστες) έχουν εγκαταλείψει το νησί, ενώ τα ξημερώματα η εικόνα από το λιμάνι της Σαντορίνης ήταν εντυπωσιακή, καθώς δεκάδες οικογένειες ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής.
H εικόνα τα ξημερώματα από ΕΡΤ:
Σημειώνεται πως για σήμερα έχουν προγραμματιστεί έκτακτες πτήσεις τόσο από την Aegean όσο και από την Sky Express.
Κλειστά σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο, Αμοργό και Τήνο
Παράλληλα, αποφασίστηκε τα σχολεία σε 4 νησιά των Κυκλάδων, (Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό) να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή.
Με απόφαση του Δημάρχου Τήνου, Παναγιώτη Κροντηρά, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις Νότιες Κυκλάδες και συγκεκριμένα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του νησιού, του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού και όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων ανοικτού και κλειστού τύπου, για σήμερα Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025, για προληπτικούς λόγους.
Διυπουργική σύσκεψη
Διυπουργική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 9 το πρωί της Τρίτης με επίκεντρο τους σεισμούς γύρω από τη Σαντορίνη.
Αντικείμενο της σύσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, είναι η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού λόγω της σεισμικής δραστηριότητας.
Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και θα συμμετέχουν ΟΤΑ, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Λιμενικό Σώμα, Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, καθώς και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (ΟΑΣΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΕ κ.α.).
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr