Απροσδιόριστο πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση, λέει ο Λέκκας
Με το βλέμμα στραμμένο στη Σαντορίνη βρίσκονται οι επιστήμονες, με χιλιάδες σεισμούς να σημειώνονται στις Κυκλάδες, σε μία σεισμική δραστηριότητα, που σύμφωνα τους σεισμολόγους δεν έχει δώσει μία κύρια δόνηση.
Από νωρίς τα ξημερώματα σήμερα, Παρασκευή (07.02.25) καταγράφηκαν 18 σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ, μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού, με τον ισχυρότερο να σημειώνεται στις 05:35 και να αγγίζει τα 4,3 Ρίχτερ.
Λίγες ώρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 07:06 σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 17 χιλιόμετρα ανατολικά, νοτιοανατολικά της Ανάφης.
Από την Κυριακή 26η Ιανουαρίου έως την Τρίτη 4η Φεβρουαρίου καταγράφτηκαν πάνω από 7.700 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, συμπεριλαμβανομένων 6.000 και πλέον μεγέθους άνω της μιας μονάδας, ανέφερε χθες Πέμπτη το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ).
Λέκκας: Απροσδιόριστο πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση
Για τρια σενάρια έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ στην ΕΡΤ
- ή να έχουμε την ίδια σεισμική δραστηριότητα
- ή να έχουμε έναν σεισμό 5,5-5,7 Ρίχτερ που δεν θα προκαλέσει ζημιές
- ή να έχουμε - με μικρή πιθανότητα - έναν μέγιστο σεισμό 6 Ρίχτερ ενώ στην πρώτη συνεδρίαση λέγαμε για μέγιστο σεισμό 6,2 Ρίχτερ
Διευθυντής Γεωδυναμικού: Υπάρχει επιφύλαξη γιατί δεν ξέρουμε το δυναμικό
«Όλη η ενέργεια που έχει εκλυθεί είναι σαν έναν σεισμό 6 Ρίχτερ. Είχαμε ήσυχη νύχτα, ήταν ένα καλό σημάδι αλλά να μην εφησυχάζουμε γιατί ακόμα γίνονται σσεισμοί. Έχουμε πάει σε μια φάση σταθερότητας που μπορεί να φέρει αποκλιμάκωση. Δεν μας ανησυχεί η ενίσχυση των δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Βασίλης Καραστάθης
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Θήρας
Σημειώνεται πως χθες, ο δήμος Θήρας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας λόγω των σεισμών που συνεχίζονται στη Σαντορίνη και στα υπόλοιπα νησιά των νότιων Κυκλάδων.
Με ανάρτησή του ο δήμος Θήρας γνωστοποίησε την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με την οποία κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν εξαιτίας των σεισμών στη Σαντορίνη.
«Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο δήμος Θήρας κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα στην παραπάνω περιοχή. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει για έναν μήνα δηλαδή έως και τις 3 Μαρτίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ δεν είναι ο κύριος σεισμός
Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Τετάρτης καταγράφτηκε η πιο ισχυρή δόνηση μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ασυνήθιστης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αμοργού, με μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Οι συνεχείς σεισμοί στη Σαντορίνη προβληματίζουν τους ειδικούς με τον καθηγητή Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής Δημήτρη Παπανικολάου να σημειώνει πως «περιμένουμε ένα σεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ».
Συγκεκριμένα ο καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής Δημήτρης Παπανικολάου μιλώντας στο Live News τόνισε ακόμη πως δεν είναι κύριος σεισμός το 5,2 Ρίχτερ.
«Είναι σαφές ότι το μέγεθος είτε είναι το ρήγμα της Ανύδρου που είναι στο κέντρο της διεγερμένης περιοχής είτε είναι της Ίου που είναι 2-3 χιλιόμετρα πιο βόρεια, πιο κοντά στην Ίο. Και τα δύο αυτά ρήγματα που έχουν τέτοιες διαστάσεις και μετατόπιση. Το ρήγμα της Ίου έχει μεγαλύτερη μετατόπιση. Αυτή έχει βυθίσει όλο το κομμάτι με το Κολούμπο, που μπορεί κάλλιστα να δώσει έναν σεισμό της τάξεως του 6. Το οποίο δικαιολογείται και με βάση τη δραστηριότητα αυτή των σεισμών που έχουμε φτάσει μέχρι το 5,2», τόνισε χαρακτηριστικά.
Κλειστά σχολεία σε Σύρο, Τήνο, Άνδρο και Μύκονο
Κλειστά θα είναι τα σχολεία σε Σύρο, Τήνο, Άνδρο και Μύκονο και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, όπως αποφάσισαν από κοινού οι δήμοι.
«Κατόπιν της έντονης και συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας που σημειώνεται εδώ και πολλές ημέρες στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, οι Δήμαρχοι Σύρου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου συναποφάσισαν, με αίσθημα ευθύνης και σύνεσης, να παρατείνουν το χρονικό διάστημα της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, έως και την Παρασκευή 07 Φεβρουαρίου 2025, εξετάζοντας προσεκτικά τα δεδομένα των τελευταίων ωρών και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας των Δήμων τους.
Διευκρινίζεται ότι ο λόγος της αναστολής της λειτουργίας των σχολείων ΔΕΝ είναι η επικινδυνότητα των σχολικών εγκαταστάσεων, αλλά η πρόληψη και η μέριμνα που οφείλει να λαμβάνει κάθε Δήμος σε επείγουσες καταστάσεις, με γνώμονα την προστασία των πολιτών του και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων.
Η απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων υπαγορεύθηκε από τον χθεσινό ισχυρό σεισμό της κλίμακας 5,2 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Αμοργού και κυρίως από την αποφυγή συνωστισμού των μαθητών, σε περίπτωση ισχυρότερου σεισμού», αναφέρει η ανακοίνωση των δήμων.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr