ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σαντορίνη: Ο ολονύχτιος «χορός» με τα Ρίχτερ

Κοινοποίηση
Tweet

Ανησυχία επικρατεί σε ειδικούς και κατοίκους

Έντονη ήταν η σεισμική δραστηριότητα ολόκληρο το βράδυ στη Σαντορίνη, με πολυάριθμες δονήσεις να καταγράφονται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Πιο συγκεκριμένα, οκτώ σεισμικές δονήσεις μεγέθους 3 ως 3,8 Ρίχτερ σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα μισής ώρας, από τις 4:30 ως τις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Μάλιστα, οι δύο εξ αυτών ήταν 3,8 Ρίχτερ, μέσα σε πέντε λεπτά, στις 4:55 και στις 5.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 3:35 στα 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ανάφης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Ένα λεπτό νωρίτερα, στις 3:34 σημειώθηκε δόνηση 3,1 Ρίχτερ στα 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Οίας.

Από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα, έχουν καταγραφεί πάνω από 800 σεισμοί με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ στην περιοχή. Παρά την έντονη σεισμική δραστηριότητα, δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές ή τραυματισμοί.

 

 

 

Νομικού: «Αποκλείουμε τις παραφιλολογίες ότι πάμε για έκρηξη ηφαιστείου»
Για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας στη Σαντορίνη μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ , η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.

Η κα Νομικού αναφέρθηκε στα εως τώρα δεδομένα που εξέτασαν οι ειδικοί στην κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) και με τις δηλώσεις της απέκλεισε και αυτή - μετά τον κ. Ευθύμιο Λέκκα - το ενδεχόμενο έκρηξης ηφαιστείου.

«Αποκλείσαμε τις παραφιλολογίες ότι πάμε για έκρηξη ηφαιστείου» είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας.

 

Αυτόνομο υποβρύχιο όχημα με ειδικούς σένσορες θα καταδυθεί μέχρι τα 500 μέτρα

'Όπως δήλωσε αυτό που θα γίνει τις επόμενες μέρες είναι ότι θα ξαναπάει ένα αυτόνομο υποβρύχιο όχημα το οποίο θα έχει ειδικούς σένσορες και θα καταδυθεί μέχρι τα 500 μέτρα. «Είναι σαν να κάνει κύκλους κοντά στις υδροθερμικές καμινάδες. Θα συλλέξει στοιχεία της στήλης του νερού και θα ξανανέβει στην επιφάνεια για να μπορέσουμε να συγκρίνουμε αυτά τα δεδομένα. Από τότε που ξεκίνησε η κρίση, στις 27 Ιανουαρίου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η ίδια αναφέροντας πως αυτό θα γίνει Τετάρτη ή Πέμπτη.

Σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε υποθαλάσσιο παρατηρητήριο αλλά δυστυχώς έχει διακοπεί η χρηματοδότηση γι' αυτό το υποθαλάσσιο παρατηρητήριο. «Έχουμε κάποια δεδομένα τα οποία θα τα συγκρίνουμε, είναι δεδομένα πριν τη σεισμική δραστηριότητα και θέλουμε να αποκτήσουμε δεδομένα και μετά τη σεισμική δραστηριότητα», συμπλήρωσε η κ. Νομικού.

Ξένοι επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους - Θα έρθουν ξένα ωκεανογραφικά πλοία τον Μάρτιο

Παράλληλα, ανέφερε πως υπάρχει η βοήθεια των ξένων επιστημόνων. «Δηλαδή θα έρθουν κάποιες διεθνείς ωκεανογραφικές αποστολές τον Μάρτιο, έγινε μια συνάντηση εχθές, συζήτηση διαδικτυακή, όπου πλέον και οι ξένοι επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους και θα έρθουν ξένα ωκεανογραφικό πλοία για να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα και να τα προσφέρουν στην ελληνική επιστημονική κοινότητα.», τόνισε η κ. Νομικού.

Σχετικά με το αν φτάσουμε έως τον Μάρτιο σε αυτή την κατάσταση, η ίδια δήλωσε: «Όχι, δεν θα φτάσουμε έως τον Μάρτιο σε αυτή την κατάσταση. Εμείς όμως δεν θα σταματήσουμε να μελετάμε αυτό τον χώρο, γιατί αυτός ο χώρος είναι πάρα πολύ ενεργός και η Σαντορίνη για μας και το λέμε στους φοιτητές είναι ένα σούπερ μάρκετ φυσικών καταστροφών και δυστυχώς είδαμε ότι δεν συμβαίνουν τόσα πολλά στη χέρσο, όσο πολλά περισσότερα συμβαίνουν στη θάλασσα. Η θάλασσα κρύβει τα δικά της μυστικά και πρέπει με ιδιαίτερο τρόπο να εξετάζουμε και να αναλύουμε τα δεδομένα.»

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις