Αυτές οι ακολουθίες δεν κρατάνε τόσο διάστημα όσο μέχρι το Πάσχα, στη Σαντορίνη θα είμαστε βλέποντας και κάνοντας, αξιολογούμε την ακολουθία ανά εβδομάδα, τόνισε ο καθηγητής Σεισμολογίας
Το μήνυμα ότι η σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη θα συνεχιστεί για εβδομάδες, έστειλε το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ και εκπρόσωπος των επιτροπών σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου, Κώστας Παπαζάχος.
«Όταν λέμε ότι κάτι θα κρατήσει καιρό δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι κάτι θα αλλάξει μέσα στην επόμενη ημέρα. Όταν λέμε ότι οι σμηνοσειρές κρατάνε εβδομάδες και μήνες είναι δυσάρεστο αλλά η ακολουθία θα συνεχίσει με αυτό τον χαρακτήρα» είπε στην ΕΡΤ ο κ. Παπαζάχος.
Ερωτηθείς, δε, για το φαινόμενο να υπάρχει ύφεση σεισμών και μετά έξαρση με μεγέθη έως και 5 Ρίχτερ, όπως συνέβη το απόγευμα της Κυριακής, ο κ. Παπαζάχος εξήγησε ότι «υπάρχουν επεισοδιακές γεννήσεις σεισμών σε ομαδούλες. Θα γίνονται σεισμοί, θα υπάρχει μετά μια ύφεση και θα νομίζει ο κόσμος ότι έχει ηρεμήσει. Το ότι κάτι μειώνεται δεν σημαίνει ότι εξαφανίζεται».
«Θα κάνει εβδομάδες να περάσει αυτό το πράγμα. Πρέπει να αποδεχθούμε ότι έτσι θα συνεχίσει. Δεν θα σβήσει αύριο η ακολουθία αυτή» πρόσθεσε.
Διευκρίνισε, επίσης, «το ότι τα μέτρα επεκτάθηκαν, ξέρουμε τι σημαίνει να κλείνεις σχολεία, κανείς δεν το έκανε ελαφρά τη καρδία».
Στην ερώτηση αν οι σεισμοί στη Σαντορίνη μπορεί να συνεχιστούν μέχρι το Πάσχα, ο καθηγητής Σεισμολογίας απάντησε «αυτές οι ακολουθίες δεν κρατάνε τόσο διάστημα. Στη Σαντορίνη θα είμαστε βλέποντας και κάνοντας, αξιολογούμε την ακολουθία ανά εβδομάδα. Δεν υπάρχει επιστημονική γνώση για να πούμε ότι θα τελειώσει στις 10 Μαρτίου ή στις 10 Απριλίου. Πρέπει να κινηθούμε σε ένα σενάριο ότι θα περάσει έτσι όλος ο Φεβρουάριος και ότι σιγά-σιγά θα αρχίσει να σβήνει».
Παράλληλα διεμήνυσε σχετικά με δημοσιεύματα για ειδικούς που προειδοποιούν για σεισμό έως 7 Ρίχτερ ότι «στην επιτροπή μαζευόμαστε 20 άτομα. Κανείς μας δεν είναι κυβερνητικός επιστήμονας, δεν έρχεται κάποιος υπουργός να μας πει τι θα πούμε, τα στοιχεία βλέπουμε. Δεν είναι δυνατόν να συγκεντρώνονται 20 επιστήμονες που αποκλείουν τέτοια φαινόμενα και μετά να εμφανίζονται ισχυρισμοί ατεκμηρίωτοι από Τούρκους, Φιλανδούς ή άλλους. Η σεισμολογία δεν βασίζεται σε εκτιμήσεις αλλά σε στοιχεία. Ας έρθουν να μας δείξουν πού υπάρχει ένα ρήγμα που μπορεί να μας δώσει τέτοιο σεισμό».
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr