ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Γιώργος Παπανδρέου: Ερώτηση στη βουλή για τον αμίαντο στην συνοικία Αγίου Νεκταρίου, στο ΚΕΤΧ και στα ΕΛΤΑ Πάτρας

Κοινοποίηση
Tweet

Τι αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαϊας του ΠΑΣΟΚ

Με πρωτοβουλία του πρώην Πρωθυπουργού και Βουλευτή Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Γιώργου Α. Παπανδρέου κατατέθηκε ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Άμυνας, σχετικά με τη σοβαρή απειλή που συνιστά η παραμονή αμιάντου στις στέγες των εργατικών κατοικιών στην περιοχή του «Αγίου Νεκταρίου» στην Πάτρα, καθώς και σε κτιριακές υποδομές του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεχνικού (ΚΕΤΧ) και της δημόσιας επιχείρησης ΕΛΤΑ Α.Ε. στην Πάτρα, την οποία συνυπέγραψαν και οι κάτωθι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής: Χρηστίδης Παύλος, Τσίμαρης Ιωάννης, Χριστοδουλάκης Εμμανουήλ και Κατρίνης Μιχάλης.

Με την Ερώτησή του, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, επισημαίνει  πως η αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία του κάθε πολίτη από την έκθεσή του στον αμίαντο, είναι αναγκαία για την προστασία της υγείας του ανθρώπου αλλά και του περιβάλλοντος, με την παράλληλη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και εργασίας.

Ο Γιώργος Α. Ο Παπανδρέου υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις του κράτους, τόσο στην απομάκρυνση του αμιάντου από κατοικίες και δημόσια κτίρια, όσο και στην υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών πρόληψης,που εγγυώνται αξιόπιστες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. 

Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα δράση, εφαρμόζοντας κάθε αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο που απορρέειαπό την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. 

 Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης:

 ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τους  κ.κ. Υπουργούς:

· Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

· Υγείας

· Περιβάλλοντος και Ενέργειας

·Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

·Εθνικής Άμυνας

  
ΘΕΜΑ: « Προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας σε οικογένειες, μαθητές και εργαζόμενους που κατοικούν σε Εργατικές Κατοικίες με στέγες από αμίαντο στην Πάτρα, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού (ΚΕΤΧ) και στο κεντρικό κτίριο της δημόσιας επιχείρησης ΕΛΤΑ Α.Ε. στην Πάτρα».

 Κύριοι Υπουργοί,

 Στην Πάτρα και συγκεκριμένα στην περιοχή του «Αγ. Νεκταρίου», βρίσκεται η γειτονιά της 1ης Εργατικής κατοικίας της πόλης, όπου φιλοξενούνται εδώ και έξι δεκαετίες οικογένειες πατρινών πολιτών, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή αυτή ως δικαιούχοι προγραμμάτων εργατικής στέγης.    

Δυστυχώς όμως, όπως αντίστοιχα και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι 114 κατοικίες που παραχωρήθηκαν από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας προς τους δικαιούχους, φέρουν μέχρι και σήμερα  ενιαίες αμιαντοσκεπές από υλικό αμιάντου, το οποίο έχει αποδειχθεί ως στοιχείο ιδιαιτέρως επαχθές και επικίνδυνο για  την δημόσια υγεία  και τον άνθρωπο. 

Η συνοικία του Αγ. Νεκταρίου,  βρίσκεται στον ιστό της πόλης σε μια εκ των πιο πυκνοδομημένων  και πυκνοκατοικημένωνπεριοχών στην Πάτρα, η οποία  εκτός των άλλων περιβάλλεται από σχολεία, πλατείες, καταστήματα και σε αυτή ζουν οικογένειες, μαθητές και εργαζόμενοι που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τις ήδη αποσαθρωμένες στέγες αμιάντου, οι οποίες έχουν υποστεί φθορές, απειλώντας την υγεία του λαού της συνοικίας, αλλά και της γύρω περιοχής. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σοβαρό ζήτημα με την ύπαρξη αμιάντου εντοπίζεται και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού (ΚΕΤΧ). Συγκεκριμένα, στο ΚΕΤΧ υπάρχει αμίαντος και επεξεργασμένα προϊόντα του στις στέγες της Ομάδας Συντηρήσεως, του Τμήματος Μηχανοδήγησης και του χώρου πλυντηρίων, καθώς και στα χωρίσματα του Σχολείου Αρμάτων. 

Επίσης ομοίως έχει διαπιστωθεί ύπαρξη αμιάντου στο κεντρικό κτίριο της δημόσιας επιχείρησης ΕΛΤΑ Α.Ε. στην Πάτρα, κατασκευής 1974 σε συνδυασμό με πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και την Περιφέρεια για έκθεση των εργαζομένων σε κίνδυνο. Η εμπειρογνώμων στην οποία ανατέθηκε η εκτίμηση της κατάστασης έχει προτείνει την ολική αφαίρεσή του, ώστε η εταιρία να είναι σύννομη με την οδηγία 2009/148/ΕΚ για την προστασία των εργαζομένων από την έκθεση σε αμίαντο στον χώρο εργασίας.

Η καθημερινή έκθεση του ανθρώπου σε αμίαντο έχει κριθεί από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας καθώς ο αμίαντος συνιστά σοβαρή απειλή για την υγεία, ιδίως όταν τα υλικά που περιέχουν αμίαντο διαταράσσονται και οι ίνες απελευθερώνονται λόγω της ευθρυπτότηταςτου υλικού ή της χαλαρής σύνδεσης των στεγών και ακολούθως εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα. Επιπλέον  ο αμίαντος έχει ταξινομηθεί σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο ως τοξική και επικίνδυνη ουσία λόγω των καρκινικών ιδιοτήτων του.

Αναμφίβολα, η αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία του κάθε πολίτη από την έκθεση του στον αμίαντο είναι αναγκαία για την προστασία της υγείας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, με την παράλληλη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Επιπλέον είναι γνωστό ότι η  ελληνική νομοθεσία από το 2005 το έχει απαγορεύσει ως επικίνδυνο υλικό για την υγεία, την εμπορία και χρήση του αμιάντου καθώς επίσης έχει προβλεφθεί νομοθετικά η υποχρέωση απομάκρυνσης αμιάντου από τις κατοικίες, στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται η ύπαρξη του αντίστοιχου υλικού.

Στο πλαίσιο δε της πράσινης μετάβασης και των φιλόδοξων νομοθετικών πρωτοβουλιών της ΕΕ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, η συμβολή της πολιτείας στην ανακαίνιση των κατοικιών που θα βελτιώσουν την υγεία και τις συνθήκες διαβίωσης, πρέπει να αποτελούν πυλώνα πρόληψης για την επίτευξη των στόχων για μηδενική ρύπανση.

Η  στοιχειώδης  δε έμφαση στην εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών αλλά και η λήψη τεχνικών και οικονομικών μέτρων για την αφαίρεση αμιάντου,  πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα μιας ευνομούμενης πολιτείας με επίκεντρο τον πολίτη και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ταυτόχρονα αποτελεί αναντίρρητα ευθύνη του  κάθε κράτους η προστασία της ζωής και η διασφάλιση των πολιτών να ζουν σε ένα περιβάλλον κατάλληλο για την υγεία και την ευημερία τους καθώς και η λήψη κάθε αναγκαίου και πρόσφορου μέτρου για την πρόληψη κτιριακών εκπομπών αμιάντου.  

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Έχετε  προβεί  σε λήψη των αναγκαίων μέτρων για την άμεση απομάκρυνση του επιβλαβούς υλικού αμιάντου, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που πρέπει να αναλαμβάνει η πολιτεία για την διασφάλιση της υγείας του πολίτη ;
2. Έχετε λάβει γνώση του πορίσματος της ειδικής επιτροπής που έχει συγκροτηθεί από του φορείς της πόλης  για τη διενέργεια ελέγχων, την καταγραφή των επιπτώσεων για την υγεία των κατοίκων από την παραμονή τους σε σπίτια από αμίαντο αλλά και ποιες είναι προτεινόμενες λύσεις που προκρίνετε;
3. Δεδομένης της καταγραφής και της αξιολόγησης επικινδυνότητας των ακινήτων αυτών που έχετε προφανώς διενεργήσει, ποια είναι τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει και ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση του υλικού αυτού από τις στέγες των σπιτιών που βρίσκονται στην συνοικία του Αγ. Νεκταρίου στην Πάτρα;
4. Στο πλαίσιο των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας, έχετε μελετήσει η σχεδιάσει την δυνατότητα ένταξης και αυτής της κατηγορίας κατοικιών και κτισμάτων, προκειμένου να περιορίσετε τις επιπτώσεις του υλικού στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον;
5. Η τοποθέτηση ασφαλούς στέγης προς αυτήν την κατηγορία ευάλωτων πολιτών με χρηματοδότηση από το κράτος, προϋποθέτει την  λήψη πρωτοβουλιών δωρεάν στέγασης για το διάστημα που θα διενεργηθούν οι εργασίες. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την οριστική διευθέτηση και επίλυση του εν θέματι ζητήματος;
6. Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την υλοποίηση των απαιτούμενων εργασιών απομάκρυνσης αμιάντου και προϊόντων του από κτιριακές υποδομές και λοιπές εγκαταστάσεις στο στρατόπεδο του ΚΕΤΧ και στο κεντρικό κτίριο της δημόσιας επιχείρησης ΕΛΤΑ Α.Ε. στην Πάτρα;
7. Είχαν τεθεί ως προτεραιότητα αντίστοιχες παρεμβάσεις στο σχεδιασμό των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021 – 2027;  
 

Ο ερωτών Βουλευτής

Γιώργος Α. Παπανδρέου

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις