Με την υπογραφή του Γάλλου super star της αρχιτεκτονικής Jean Nouvel προκαλεί – αν μη τι άλλο- δέος
Εάν επισκεφθείτε τα Αραβικά Εμιράτα μην περιοριστείτε στους φωταγωγημένους ουρανοξύστες, τα mall μεγαθήρια και τις σειρήνες της διασκέδασης του κοσμοπολίτικου Ντουμπάι. Σε περίπου μιάμιση ώρα μπορείτε να βρεθείτε στην πρωτεύουσα και διοικητικό κέντρο των εμιράτων, το Αμπου Ντάμπι, το οποίο έχει περισσότερο πράσινο και φαντάζει μεμιάς πιο σοφιστικέ, έχοντας εμφανώς επενδύσει στον πολιτισμό.
Εδώ κυρίαρχο αξιοθέατο είναι το πελώριο και κατάλευκο Μεγάλο Τζαμί Sheikh Zayed ενώ έχουν εξελιχθεί σε τοπόσημο και οι φαντασμαγορικοί ουρανοξύστες Εtihad Towers και συνδέονται με τη χολιγουντιανή περιπέτεια δράσης «Fast & Furious 7». Όμως, τελικά το μουσείο του Λούβρου ένα θεαματικό, φουτουριστικό οικοδόμημα που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο διάσημος Γάλλος αρχιτέκτονας Jean Nouvel εξελίσσεται στο μεγάλο πρωταγωνιστή.
Πρόκειται αναμφίβολα για επίτευγμα του παγκόσμιου design αλλά και το μεγαλύτερο cultural project της Γαλλίας στο εξωτερικό. Εκτείνεται πάνω στο νησί Saadiyat και σκεπάζεται από ένα χαρακτηριστικό κέλυφος σε μοτίβο συμπλέγματος αλουμινίου.
Μεγάλο Τζαμί Sheikh Zayed
Εtihad Towers
Λούβρο, είσοδος
Λούβρο, εσωτερικό
Ο Νοuvel, κάτοχος του βραβείου Pritzker, είχε στόχο το εφέ «Rain of Light», όταν το φως διαπερνάει αυτό το θόλο. Ειδικά το βράδυ δημιουργείται η κινηματογραφική εικόνα των αστεριών από ψηλά. Ο θόλος συγκροτείται από 8.000 κομμάτια και ζυγίζει 12.000 τόνους. Από κάτω συνδέονται με διαδρόμους και εξώστες 55 μικρά, κυβιστικά κτίρια πάνω στην μοντέρνα ιδέα της αραβικής αγοράς. Το συγκρότημα υποστηρίζεται από τέσσερις προβλήτες -αόρατες από μακριά. Το Λούβρο του Αμπου Ντάμπι λειτουργεί ως … «franchise» του Λούβρου του Παρισιού και υλοποιήθηκε ως διακρατική συμφωνία για δανεισμό έργων τέχνης και brandname. To opening έγινε το 2017 και όπως είχε επισημανθεί «χρειάστηκαν 800 χρόνια για να γίνει το Λούβρο «Λούβρο» και μόνο 10 χρόνια για να γεννηθεί ένα νέο Λούβρο στο Άμπου Ντάμπι»…
Το μουσείο στις μακέτες
To Λούβρο δημιουργήθηκε ως έμβλημα νεωτεριστικού διαλόγου σε κουλτούρες, εποχές, επιτεύγματα και δώρο για τις επόμενες γενιές δίχως σύνορα και ταχύτατα έγινε σήμα κατατεθέν του Αμπου Ντάμπι ως το μεγαλύτερο μουσείο του Αραβικού κόσμου.
Εμείς ξεναγηθήκαμε στις άσπρες, μινιμαλιστικές σάλες του ανακαλύπτοντας πολύτιμες αρχαιότητες αλλά και πίνακες κλασικής και σύγχρονης ζωγραφικής από τη μόνιμη συλλογή. Μπήκαμε και στην περιοδική έκθεση με τους ιμπρεσιονιστικούς θησαυρούς από το Musee d’ Orsay αλλά και σε ένα εκπληκτικό αφιέρωμα στις βασίλισσες της Αφρικής. Στην τελευταία περίπτωση συνυπήρχαν ιστορικά ευρήματα με avant garde δημιουργίες νεότερων εικαστικών όπου κυριολεκτικά μας συνεπήραν οι τεχνικές, οι μορφές και τα χρώματα.
Τέλος, να επισημάνουμε πως το Λούβρο συνορεύει και με άλλα αρχιτεκτονικά κατορθώματα στο Αμπου Ντάμπι. Εχει αρχίσει να σχηματίζεται ολόκληρο district τέχνης και πολιτισμού. Δίπλα είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και απέναντι το Abrahamic Family House, δηλαδή κτίρια που κηρύσσουν την ειρήνη ενώνοντας θρησκείες. Ανακαλύπτεις δηλαδή έναν καθολικό ναό, μια συναγωγή και ένα τζαμί σε αναπάντεχα μοντέρνο σχεδιασμό. Σύντομα ολοκληρώνονται εκεί παράρτημα του μουσείου Guggenheim και εθνικό μουσείο.
Στα highlights της επίσκεψής μας στο Λούβρο του Αμπου Ντάμπι το cocktail dinner στο πανοραμικό roof με θέα σε όλη την παραλιακή του Περσικού Κόλπου.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr