Δείτε ΦΩΤΟ
Στις 4/2/25 στις 19.00 έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του γνωστού και καταξιωμένου ζωγράφου Κώστα Σπυρόπουλου με τίτλο «Η περιπέτεια της Τέχνης» στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα) με την στήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
Το κοινό ήταν πολυάριθμο. Την εκδήλωση προλόγισε ο Κων/νος Ακρίβος Εκπρόσωπος του Υφυπουργού Πολιτισμού Ιάσωνα Φωτήλα καθώς και ο κύριος Διομήδης Νικήτας Διευθυντής του Σπιτιού της Κύπρου.Οι ομιλητές για το βιβλίο ήταν ο κ. Μπούρας Χρήστος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, η κ. Πολυξένη Αδάμ Βελένη Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Υπουργείου Πολιτισμού, η κ. Καλδάρα Ξένια Πρόεδρος Δ.Σ. και Γενική Διευθύντρια Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, η κ. Πατσουράκη Αννίτα Ιστορικός Τέχνης.
O Kώστας Σπυρόπουλος κλείνοντας την παρουσίαση του βιβλίου του είπε "Εμείς που ασχολούμεθα με την Τέχνη να είμαστε αισιόδοξοι γιατί η Τέχνη νικάει και τον Έρωτα και τον Θάνατο"
Ο Κώστας Σπυρόπουλος είναι Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, τ.Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,Επίτιμος Διδακτορας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας τμήμα Art and Design,Tακτικό μέλος της Accademia Tiberina της Ρώμης στην τάξη των γραμμάτων και των Τεχνών.
Μετά το τέλος της παρουσίασης του βιβλίου το πολυπληθές κοινό επισκέφθηκε την έκθεση ζωγραφικής που έχει τον τίτλο «Το ταξίδι».
Την επιμέλεια της έκθεσης είχε η Ιστορικός Τέχνης κ. Ραγιά Μαρία.
Το παρόν έδωσαν αρκετοί γνωστοί συλλέκτες έργων τέχνης,καλλιτέχνες, καθηγητές Παν/μίων Αθηνών και Πατρών διαφόρων γνωστικών αντικειμένων όπως Φιλοσοφίας, Ιστορίας Τέχνης, Ιατρικής, Σχολής Καλών Τεχνών και πλήθος φιλότεχνου κοινού.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 15 Φεβρουαρίου 2025, ώρες λειτουργίας Δευτέρα ,Τετάρτη 10.00-18.00-Τρίτη,Πέμπτη,Παρασκευή 10.00-15.00
Η ομιλία του κ. Σπυρόπουλου στην εκδήλωση
Το βιβλίο που σας παρουσιάζουμε σήμερα έχει τέσσερις βασικές ενότητες. 1ον Την περιεκτική και συνοπτική περιγραφή των διάφορων κινημάτων της Τέχνης από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα.
2ον Την περιγραφή των τεχνικών της Τέχνης που αναπτύχθηκαν ως συνέπεια και της προόδου της τεχνολογίας. 3ον Την επίδραση των κατακτήσεων της επιστήμης, της φιλοσοφίας, αλλά και των θεολογικών ιδεών, στην διαμόρφωση των κινημάτων της Τέχνης και 4ον Ανάλυση των συναισθημάτων που αναπτύσσει ο καλλιτέχνης την στιγμή της δημιουργίας ενός έργου.
Η Τέχνη σήμερα φαίνεται να παρουσιάζει τάσεις αποδόμησης των πραγμάτων και στροφή προς μια στείρα νοσταλγικότητα.
Αρκετοί φιλόσοφοι μιλώντας για το ξεφούσκωμα των μελλοντικών προσδοκιών της Τέχνης μίλησε για εθισμό στην νοσταλγία.
Πράγματι αφού δεν περιμένουμε τίποτα από το μέλλον σίγουρα δεν περιμένουμε την δημιουργία ενός περιεκτικού και χυμώδους ζωγραφικού έργου.
Κάνοντας την αναδρομή στα σύγχρονα κινήματα της Τέχνης μελαγχολούμε, γιατί τίποτα καλύτερο δεν φαίνεται να έρχεται. Νομίζω ότι οι συνεχείς ακυρώσεις που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια στα έργα, εκφράζουν την κοινή πεπείθηση ότι τίποτα καλύτερο δεν πρόκειται να έλθει.
Η προσπάθεια που κάνω με την συγγραφή αυτού του βιβλίου είναι να καταφέρουμε να σκοτώσουμε την νοσταλγία για χάρη της πραγματικής δημιουργίας. Κι αυτό, γιατί στον αντίποδα της νοσταλγίας πρέπει να βρίσκεται η επανάκτηση του χαμένου μέλλοντος της Τέχνης. Επομένως η πρόκληση για κάθε γενιά, ή τέλος πάντων ειδικά γι’ αυτούς που ενδιαφέρονται για το μέλλον, είναι το αφήγημα να μην παρουσιάζει το μέλλον τετελεσμένο, χωρίς εναλλακτικές και με τάσεις αποδόμησης, ώστε να διαμορφώνεται ένα αφήγημα που φοβάται την νέα σκέψη. Την νέα σκέψη που επικεντρώνει το βλέμμα στα ζωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Πιστεύω ότι πρέπει να ψάξουμε να βρούμε χαραμάδες, για να μπορέσουμε να δούμε πέρα από την «καμία εναλλακτική». Να δώσουμε σχήμα σοβαρό στο αύριο, ριζικά διαφορετικό από το σημερινό και να πιστέψουμε στην ζωγραφική του μέλλοντος που δε θα περιέχει μόνον ακυρώσεις.
Μην ξεχνάμε ότι η πραγματικότητα του ορατού κόσμου προκύπτει από την αλληλεπίδραση των υποατομικών σωματιδίων της ύλης, δηλαδή εν προκειμένω, από τα φωτόνια και τα άτομα των αισθητικών υποδοχέων του οφθαλμού. Έτσι για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε να εκφράσουμε παραβλέπουμε την ύπαρξη πραγμάτων και επιλέγουμε να τονίσουμε την ύπαρξη άλλων, γιατί γνωρίζουμε ότι για να τροφοδοτήσουμε μια πραγματική σχέση έκφρασης, πρέπει να «θυσιάσουμε» χίλιες πραγματικές αλήθειες. Αλήθειες συνήθως επώδυνες. Γιατί μπορούμε να αναλογιστούμε τις εξής αδήριτες πραγματικότητες. Ερχόμαστε να ζήσουμε σ’ έναν «εχθρικό» κόσμο. Σ’ ένα κόσμο που δεν επιλέξαμε αλλά και που δεν επιλέξαμε τα χαρακτηριστικά μας όπως είναι η ευφυΐα, η ομορφιά, το ύψος και πολλά άλλα. Δεν επιλέξαμε τον χρόνο παρουσίας μας σ’ αυτή την ζωή. Επίσης για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε πρέπει να τρώμε. Γεγονός που τροφοδοτεί την εκδήλωση των αρχέγονων ενστίκτων επιθετικότητας του είδους μας. Γι’ αυτό η ιστορία μας είναι οι αμέτρητοι πόλεμοι που δημιουργήσαμε. Εναλλακτικά θα μπορούσαμε αντί για πεπτικό σύστημα να διαθέταμε σύστημα παγίδευσης ηλεκτρικής ενέργειας (κάτι ανάλογο των φωτοβολταϊκών) ώστε παίρνοντας την αναγκαία ενέργεια να μην την αφαιρούσαμε από οποιονδήποτε άλλο. Σ’ αυτήν την περίπτωση τα μιτοχόνδρια ίσως θα μπορούσαν να αμύνονται καλύτερα έναντι των διαφόρων μικροβίων που καθημερινά απειλούν την ζωή μας.
Ο κόσμος που ζούμε δεν μας δίνει καμία βεβαιότητα εκτός από την βεβαιότητα του θανάτου που μάλιστα μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή. Είναι γεγονός ότι από την ενδομήτρια ζωή μας και οποτεδήποτε είμαστε ώριμοι για πεθάνουμε. Αν προσθέσω και την αγωνιώδη προσπάθεια για ανεύρεση ερωτικού συντρόφου τότε το περιγραφέν δράμα μετατρέπεται σε κωμωδία.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες της ζωής η οποία παλινδρομεί μεταξύ δράματος και κωμωδίας ας αναλογιστούμε πως πρέπει να λειτουργεί η Τέχνη. Πρέπει να κάνει αποδόμηση η σύνθεση με σκοπό την δημιουργία μιας ουτοπίας παρηγορητικής για τον Σίσυφο. Τελειώνω, γιατί αντιπαθώ τις πολυλογίες, λέγοντας ότι πάνω από τις πράξεις η σιωπή. Πηγαίνετε λοιπόν σιωπηλά και με κριτική διάθεση στα περισσότερα Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης. Και στο δικό μας. Φεύγοντας σκεφτείτε σοβαρά τι αποκομίσατε.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr