Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Ο Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2025 εκκινεί από την Πάτρα, διασχίζοντας την Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου σε ένα εντυπωσιακό πέρασμα που οι εικόνες του θα κάνουν τον γύρο του κόσμου προβάλλοντας την Δυτική Ελλάδα.
Από τη μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου, την Πάτρα, με παράδοση στην ποδηλασία, θα ξεκινήσει ο φετινός ΔΕΗ Tour of Hellas.
Μετά την παρουσίαση των ομάδων, την Τρίτη 1η Απριλίου, δίνεται η εκκίνηση της 4ης έκδοσης του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος στην Ελλάδα.
Από το Πανεπιστήμιο Πατρών (ώρα 13:00) θα γίνει η προεκκίνηση του 1ου ετάπ, απόστασης 140.39 χλμ. της μικρότερης από τα 5 ετάπ, και με τα υψομετρικά να φθάνουν τα 1243 μ.
Το γκρουπ των ποδηλατών με πομπή θα φθάσει στη Γέφυρα Ρίο – Αντίρριο, όπου τα πλάνα που θα ταξιδέψουν σε ολόκληρο τον κόσμο θα είναι θεαματικά, θα πάρει εκκίνηση έξω από το Αντίρριο, στην παλιά Εθνική Οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων.
Οι ποδηλάτες θα κινηθούν από το νομό Αχαΐας προς το νομό Αιτωλοακαρνανίας, με τον Πατραϊκό κόλπο να προσφέρει εντυπωσιακή θέα, στην πρόσβαση προς την Στερεά Ελλάδα.
Οι αθλητές θα περάσουν από το ιστορικό και μαρτυρικό Μεσολόγγι, με το 1ο σπριντ ευθείας να πραγματοποιείται στο άγαλμα του Λόρδου Βύρωνα και στη συνέχεια με κατεύθυνση δεξιόστροφα στη γέφυρα του Αιτωλικού Εθνικού Πάρκου, προς στον Αστακό, όπου θα γίνει το 2ο σπριντ ευθείας.
Εν συνεχεία όλο αριστερά και περνώντας από το χωριό Καραϊσκάκης με βόρεια πορεία, θα φθάσουν στις Φυτίες, στο 113.13 χλμ. που θα διεξαχθεί το μοναδικό σπριντ ανάβασης του 1ου ετάπ.
Με δεξιόστροφη κίνηση και είσοδο στην Παλιά Εθνική Οδό, οι ποδηλάτες θα περάσουν από το χωριό Στράτος, που βρίσκεται η περίφημη παραποτάμια λίμνη του Αχελώου ποταμού και θα τερματίσουν στο Αγρίνιο. Ο τερματισμός του 1ου ετάπ θα γίνει επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη στο Αγρίνιο, τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αιτωλοακαρνανίας.
1ο ΕΤΑΠ
Πάτρα – Αγρίνιο 140.39 χλμ. – Υψομετρικά 1243 μ.
Προεκκίνηση στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, με πομπή στη Γέφυρα Ρίο – Αντίρριο και εκκίνηση έξω από το Αντίρριο (παλιά Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων).
Διαδρομή: Πάτρα – Μεσολόγγι (κήπος Ηρώων) – 1ο σπριντ ευθείας στο άγαλμα Λόρδου Βύρωνα – Αιτωλικό – Νεοχώρι – Κατοχή – Λεσίνι – Αστακός (2ο σπριντ ευθείας) – Καραϊσκάκης – Βασιλόπουλο – Μαχαίρας – Μπαμπίνη – Κουβαράς – Κυψέλη – Στράτος (στην περίφημη Παραποτάμια λίμνη Αχελώου ποταμού) – 113ο χλμ. σπριντ ανάβασης 309 μ. στις Φυτίες – Νεάπολη – Αγρίνιο (τερματισμός επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη).
Σημεία ενδιαφέροντος
χλμ. 0 Πανεπιστήμιο Πάτρας
χλμ. 39.1 Μεσολόγγι (1ο σπριντ ευθείας Άγαλμα Λόρδου Βύρωνα)
χλμ. 86.78 Αστακός (2ο σπριντ ευθείας)
χλμ. 113.13 Φυτίες (σπριντ ανάβασης 309 μ.)
χλμ. 140.39 Αγρίνιο
ΕΔΩ ΤΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΤΑΠ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ
Για για τον λόγο αυτό θα ισχύει προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στην κατεύθυνση από Ρίο προς Αντίρριο, την Τετάρτη 2 Απριλίου από περίπου 12:50 μέχρι 13:20
Η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου , σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας, υποδέχεται τον Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας 2025 που φέτος, έχοντας στο επίκεντρο την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, την Ολυμπιακή Γη,θα εκκινήσει στις 2 Απριλίου από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας για να τερματίσει στην Αθήνα στις 6 Απριλίου.Το πέρασμα του Ποδηλατικού Γύρου, αμέσως μετά την εκκίνησή του, από την Γέφυρα, θα μεταδώσεισε όλο τον κόσμο υπέροχες εικόνες, προσελκύοντας το ενδιαφέρον επισκεπτών και τουριστών,ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου.
Για την ασφάλεια των συμμετεχόντων αλλά και των οδηγών, με υπόδειξη της Τροχαίας απαιτούνται προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή του Έργου. Στην Γέφυρα θα εφαρμοστεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας στην κατεύθυνση από Ρίο προς Αντίρριο.Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τετάρτη 2 Απριλίου:
Ολιγόωρη ολική διακοπή κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην κατεύθυνση προς Αντίρριο / Ιωάννινα (ανατολικός κλάδος) και στο διάστημα 12:50 – 13:20.
Για το ίδιο διάστημα θα παραμένει κλειστός και ο κλάδος εισόδου προς Αντίρριο / Ιωάννινα από το Ρίο (οδό Σώμερσετ) Κατά την διάρκεια της διακοπής κυκλοφορίας, η πρόσβαση προς την Γέφυρα από Αθήνα / Πάτρα δεν θα είναι εφικτή από τον Α/Κ Ρίου (Ολυμπία Οδός) και θα γίνεται μέσω παρακαμπτήριων διαδρομώνΔιευκρινίζεται ότι ο δυτικός κλάδος με κατεύθυνση προς Αθήνα / Πάτρα θα λειτουργεί κανονικά. Στο ανωτέρω διάστημα διέλευσης του Ποδηλατικού Γύρου από την Γέφυρα, αναμένεται επίσης ολιγόλεπτη ανάσχεση κυκλοφορίας για τα οχήματα που θα κινηθούν στην Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων και την Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιτέας και με κατεύθυνση την Αθήνα / Πάτρα μέσω της Γέφυρας και προκειμένου όπως το κομβόι εξέλθει προς την Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων μέσω του Α/ Κ Αντιρρίου (έξοδος προς Ναύπακτο / Αντίρριο).
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το πέρασμα του Ποδηλατικού Γύρου από την Γέφυρα, θα υπάρχει πρόσβαση για τους θεατές στο ανατολικό πεζοδρόμιο της Γέφυρας, στον χώρο του πάρκινγκ επισκεπτών πλησίον του Κτηρίου Λειτουργίας στον Σταθμό Διοδίων,καθώς και στην πεζογέφυρα του Σταθμού Διοδίων
Το δυτικό πεζοδρόμιο της Γέφυρας είναι κλειστό
Δεν επιτρέπεται η διέλευση πεζών και μη εξουσιοδοτημένων χρηστών (π.χ. ποδηλάτων) από την περιοχή των ρυθμίσεων ή τις ενεργές λωρίδες κυκλοφορίας. (Υπενθυμίζεται ότι στην Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου η κυκλοφορία ποδηλάτων απαγορεύεται με βάση τον ΚΟΚ)
Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με την οδική σήμανση και τις υποδείξεις της Τροχαίας.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr