ΑΓΟΡΑ

/

Ομολογία σοκ: Εκτός ελέγχου το ελληνικό χρέος εκτιμά το γραφείο προϋπολογισμού του κράτους

Κοινοποίηση
Tweet

Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ το 2012 θα είναι μεγαλύτερος από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ

Εκτός έλεγχου, χαρακτηρίζει τη δυναμική του ελληνικού χρέους, το γραφείο προϋπολογισμού του κράτους, στο μηνιαίο δημοσιονομικό δελτίο του, το οποίο παρέλαβαν σήμερα οι βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή Ισολογισμού και Απολογισμού του Κράτους. Έτσι και από τα πλέον επίσημα «χείλη» ομολογείται η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση με τις «ευλογίες» της Τρόικας. Μιας πολιτικής που βαθαίνει την ύφεση και δίνει βάρος σε φοροεισπρακτικά μέτρα.

Συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρεται ότι «η σημαντική περαιτέρω αύξηση του χρέους, το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα το οποίο στο επτάμηνο έχει ήδη υπερβεί σημαντικά τον ετήσιο στόχο και η βαθύτερη ύφεση, έχουν ενισχύσει στο έπακρο τη δυναμική του χρέους , η οποία είναι πλέον εκτός ελέγχου».
Επίσης επισημαίνεται ότι «οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιπτώσεις στη δυναμική του χρέους από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου και τονίζεται ότι μετά τις νέες εξελίξεις ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ το 2012 θα είναι μεγαλύτερος από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, «γεγονός που ενισχύει τις αμφιβολίες των αγορών για την επιτυχία του Μεσοπρόθεσμου και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Εκφράζει δε την εκτίμηση ότι «υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι στην υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου» και ότι «θεωρείται απίθανο» να σταθεροποιηθεί το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ «ενισχύοντας έτσι τις αμφιβολίες των αγορών για την επιτυχία του μεσοπρόθεσμου και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». «Η δυναμική του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ παραμένει ανεξέλεγκτη, καθώς οι παράγοντες που το προσδιορίζουν εξελίσσονται αρνητικά»,προσθέτει.

Ουσιαστικά εκτιμά ότι ούτε με την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου αναστρέφεται η κατάσταση (άρα θα χρειαστούν νέα μέτρα;). «Η απαρέγκλιτη και έγκαιρη εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου είναι δυνατόν να περιορίσει σημαντικά, αλλά όχι και να εξαλείψει πλήρως τις αποκλίσεις από τον ετήσιο διορθωμένο στόχο του ελλείμματος», τονίζει.

Για την πορεία του προϋπολογισμού σημειώνει ότι είναι «ιδιαίτερα ανησυχητική» η εξέλιξη του πρωτογενούς ελλείμματος που αυξήθηκε στο 2,4% από 1,5% το 2010.

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Αγορά