(Εκπαιδευτικός – Μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΣΑ)
Εντονος είναι ο προβληματισμός στους κύκλους της διαιτησίας, καθώς και σε αυτούς της ΕΠΣ Αχαΐας, μετά τα πρόσφατα κρούσματα αρνητικής συμπεριφοράς από διαιτητές του Συνδέσμου. Τούτο παραδέχτηκε, άλλωστε, ανοιχτά και ο Αρχιδαιτητής, Παναγιώτης Ανδριόπουλος, στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της ΕΠΣΑ. Δυστυχώς τα παραδείγματα αλαζονείας και επιθετικής συμπεριφοράς από νεαρούς (ιδιαίτερα) διαιτητές έχουν ρίξει … λάδι στην φωτιά στις σχέσεις διαιτητών με παράγοντες, ποδοσφαιριστές και προπονητές. Οι εκπαιδευτές διαιτησίας, με επικεφαλής τον Χρυσόστομο Μάνθο, δικαιολογημένα έχουν ρίξει πλέον το βάρος στο κομμάτι ψυχολογία.
Είμαι βέβαιος ότι οι παρακάτω επισημάνσεις – συστάσεις – συμβουλές προς τους διαιτητές δεν φθάνουν πρώτη φορά στα αυτιά τους, όμως καλό είναι να υπενθυμίζονται.
Κύριοι (και κυρίες) διαιτητές:
• Η στολή σας δεν σάς δίνει ασυλία από την κριτική. Η κριτική αποτελεί μέρος της διαιτησίας, συνεπώς προγραμματίστε πάνω σε αυτήν. Οι επιτυχημένοι διαιτητές γνωρίζουν να την αποδέχονται.
• Κρατάτε πάντα απόσταση από έναν εξαγριωμένο προπονητή, παίκτη ή ακόμα και φίλαθλο. Πλησιάζοντάς τον με σκοπό ή πρόθεση «θα σου δείξω εγώ» δημιουργεί περισσότερη ένταση.
• Αν δεν σας αρέσει να σάς φωνάζουν, μην κάνετε και σεις το ίδιο. Η φωνή δείχνει έλλειψη ελέγχου, όχι μόνο του εαυτού σας, αλλά και του ίδιου του παιχνιδιού. Αν δεν μπορείτε να ελέγξτε την δική σας ψυχραιμία, τότε δεν μπορείτε να ελέγξτε και την ψυχραιμία των άλλων.
• Η υπεροψία, η αλαζονεία και η θρασύτητα δεν έχουν ΚΑΜΙΑ θέση στην διαιτησία. Πρέπει να δείχνεται αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Η παρουσία σας πρέπει να κερδίζει τον ΣΕΒΑΣΜΟ των παικτών, προπονητών και φιλάθλων.
• Ως σύνολο, οι φίλαθλοι συχνά παρουσιάζουν ένθερμο και έντονο φανατισμό. Αποδέχοντας αυτό το γεγονός θα σάς βοηθήσει να τούς αγνοήσετε, εκτός αν έχουν άμεση επίδραση στο παιχνίδι ή εμποδίζουν το έργο σας.
• Η συμπεριφορά σας και η στάση σας προς προπονητές και ποδοσφαιριστές πρέπει να είναι πάντα ευγενική. Αν σας απευθύνουν μια λογική απορία, απαντήστε ευγενικά. Αν, ωστόσο, η διαμαρτυρία είναι άκομψη και επιθετική, τότε διακόψτε το παιχνίδι και εξηγήστε τον λόγο της συζήτησης. Να είστε σταθερός και ψύχραιμος, εμπνέοντας σιγουριά.
• Προσέχετε πάντα τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεστε ή ακόμα και τις χειρονομίες (γλώσσα του σώματος). Μην διαπληκτίζεστε με προπονητές ή ποδοσφαιριστές και προφανώς ποτέ μην τους απειλείται, ιδιαίτερα δείχνοντάς τους με το δάκτυλο.
• Υποχρέωση του διαιτητή είναι να εξασφαλίσει τις ομαλές συνθήκες για την διεξαγωγή ενός αγώνα. Οι νευρικοί και ευέξαπτοι διαιτητές γίνονται συνήθως αρνητικός στόχος για προπονητές, ποδοσφαιριστές και φιλάθλους. Το μάσημα της τσίχλας, καθώς και οι σπασμωδικές κινήσεις (πριν και κατά την διάρκεια του αγώνα) αποτελούν παραδείγματα εκνευρισμού και έλλειψης ψυχραιμίας και ανασφάλειας, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτος ο διαιτητής στην πίεση.
• Δείξτε επαγγελματισμό και ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ σε όλα τα παιχνίδια, ανεξάρτητα από την κατηγορία. Η συνέπεια και η πρέπουσα εμφάνιση δείχνουν σεβασμό για το άθλημα. Παρακολουθείτε πάντα μαθήματα και σεμινάρια διαιτησίας, ώστε να είστε ενήμεροι για τις εξελίξεις και το πνεύμα του αθλήματος. Εξηγείται τους κανονισμούς στους αγωνιζόμενους, όταν κρίνετε απαραίτητο. Απολαύστε το παιχνίδι.
• ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ!!!!!!!!!! Το ποδόσφαιρο αποτελεί ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ για ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ, ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ και ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ … Με αυτή την σειρά!!!!!!!!
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr