Σε καλό δρόμο η ανέγερση μνημείου της Αντίστασης στο ΚΕΤχ
Θρησκευτικό και πολιτικό μνημόσυνο τελέστηκε σήμερα χθες το πρωί στη θέση Σκοποβολή Γηροκομειού Πατρών, εκεί που στα χρόνια του Εμφυλίου εκτελέστηκαν 127 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης από το 1948 έως το 1949. Η σεμνή εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνο δέηση που διάβασε ιερέας της Ι.Μ. Πάτρών και ομιλία του δημάρχου Πατρέων Γιάννη Δημαρά.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην εκτέλεση των «οκτώ» της 28-2-1949, που τους χαρακτήρισε ξεχωριστούς ανθρώπους που δεν φοβούνταν να αναμετρηθούν με τους νάνους που θέλουν να λογιούνται ως γίγαντες, που δίνουν όχι μόνον μάχες, αλλά και την ζωή τους για μια ιδέα.
Οι «οκτώ» εκτελεσθέντες της Σκοποβολής, όπως όλοι που χάθηκαν για μια ιδέα, για ένα όνειρο, για μία πατρίδα φωτεινοί φάροι που δείχνουν το δρόμο για το μέλλον.
Είναι παραδείγματα για την δική μας γενιά, αλλά και για τις γενιές που θα έρθουν και θα πρέπει να έχουν την καρδία ελεύθερη και το βλέμμα στραμμένο προς το δίκιο. Στην εποχή μας, αυτά τα μηνύματα της πάλης για έναν δίκαιο, για έναν καλύτερο δρόμο είναι παράδειγμα για μας και για την νέα γενιά.
Ακολούθησε ο Ντίνος Μπέσκος, πρόεδρος της ΠΟΑΕΑ Αχαΐας, ανέγνωσε συγκινητικό ποίημα αφιερωμένο στους πολλούς αγωνιστές από την Κουνινά που εκτελέστηκαν σε αυτό το χώρο.
Στη συνέχεια ο Τάκης Γεωργακόπουλος, πρόεδρος των «Πέτρινων Χρόνων» χαιρέτισε με αναφορά στο αντιδημοκρατικό νομικό πλαίσιο με το οποίο οδηγούντο οι αγωνιστές για εκτέλεση.
Ο πρόεδρος της ΕΣΔΙΑ Παν. Γεωργόπουλος έκλεισε τους χαιρετισμούς με αναφορά στο ιστορικό των «οκτώ» της υπόθεσης Μαντζούτσου, στην εκτέλεση συνολικά 127 αγωνιστών και ζήτησε από τον Δήμαρχο την υλοποίηση της εκκρεμούσας αναγραφής των ονομάτων τους σε μαρμάρινη πλάκα.
Και κατέληξε με τα εξής: Σήμερα που η πλειοψηφία της κοινωνίας αντιμετωπίζει τον αρμαγεδώνα της κατεδάφισης και της ισοπέδωσης δικαιωμάτων έχουμε υποχρέωση να θυμόμαστε όλους αυτούς που στάθηκαν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα υπερασπιζόμενοι με το αίμα τους, που χύθηκε σε αυτόν εδώ τον τόπο, Δημοκρατία, Ελευθερία, Ανεξαρτησία, Σύνταγματικά δικαιώματα και Κοινωνικές κατακτήσεις.
Επίσης έκανε γνωστή την θετική ανταπόκριση του ΓΕΣ για ανέγερση μνημείου εκτελεσθέντων της Κατοχής στον χώρο του στρατοπέδου του ΚΕΤχ, κάτι που περίμεναν από καιρό οι επιζώντες αγωνιστές και είναι κοινή επιθυμία της ΕΣΔΙΑ ν. Αχαΐας, των Πέτρινων Χρόνων, της Ι. Μητρόπολης Πατρών, του Δήμου Πατρέων, αλλά και του τ. Διοικητή ΚΕΤχ υποστρατήγου Γιάννη Σπανάκη, για την οποία πάσχισε και φέρνει σε πέρας ο σημερινός διοικητής ΚΕΤχ και ανώτερος Διοικητής Φρουράς Πατρών. Θόδ. Μπερέτης.
Έτσι ο πρόεδρος Παν. Γεωργόπουλος κάλεσε τον Δήμαρχο Γ. Δημαρά να το λάβει υπόψη, προκειμένου να υλοποιηθεί η ανέγερση του αντιναζιστικού Μνημείου.
Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της στρατιωτικής αρχής, των σωμάτων ασφαλείας, του ΕΕΣ, συγγενείς των θυμάτων, οι βουλευτές Μαρία Κυριακοπούλου και Ν. Τσούκαλης, ο αντιπεριφερειάρχης Γρ. Αλεξόπουλος, αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με τον Γραμμ. Κ. Σπαρτινό, ο περιφερειακός σύμβουλος Β. Χατζηλάμπρου, ο αντιδήμαρχος Γ. Σιγαλός, ο δημ. σύμβ. Ηλίας Γρηγόρης, ο πρόεδρος ΔΕΥΑΠ Ν. Κοντοές, ο ΕΕΣ με τους Γ. Ρώρο και Ν. Στριφτούλια, πρόεδρο και γραμμ. αντίστοιχα, η «Αχαιών Ακτή» εκπροσωπούμενη από τον βετεράνο πολεμιστή της Κύπρου γραμμ. Γιώργο Βουρλιόγκα, αγωνιστές της περιόδου, ο Σύλλογος Γηροκομειού και όπως πάντα ο π. πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Ν. Τζανάκος, από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας για την ανέγερση του Μνημείου κ.ά.π.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ συγκινητική ήταν η στιγμή που κατέθεσε εκ μέρους του Συλλόγου Γηροκομειού στέφανο, ο πρώην ΕΠΟΝίτης Ηλίας Αντωνόπουλος συνοδευόμενος από την νέα γενιά.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr