Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα:Έκανε τον ασθενή για να βρει στέγη και φαγητό στο νοσοκομείο – Αύξηση κατά 30% των επισκέψεων στα Δημοτικά Ιατρεία λόγω οικονομικής κρίσης

Πάτρα:Έκανε τον ασθενή για να βρει στέγη...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Πέρυσι εξετάστηκαν 4.000 άτομα

Η ανέχεια έχει οδηγήσει σε τέτοιο σημείο που και ο γιατρός θεωρείται  σχεδόν «πολυτέλεια». Και αυτή η πτυχή καταγράφεται μέσα και από την αύξηση των πολιτών που καταφεύγουν στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Πατρέων. Όπως αναφέρει στο thebest.gr o Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Θεοχάρης Μασσαράς πέρυσι εξετάστηκαν συνολικά 4.000 άτομα, ενώ φέτος παρατηρείται αύξηση της προσέλευσης κατά 30%,  είτε για εξέταση, είτε για συνταγογράφηση.

Την ίδια ώρα υπάρχουν συμπολίτες που ζητούν  οικονομική βοήθεια από τον Κοινωνικό Οργανισμό. προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην ακριβή φαρμακευτική αγωγή τους, ενώ όπως αναφέρει στο thebest.gr  ο κ. Μασσαράς, κοντά στο Πάσχα, υπήρξε περιστατικό όπου άνδρας προσποιήθηκε τον ασθενή  προκειμένου να βρεθεί σε ένα χώρο με εξασφαλισμένο κρεβάτι, και φαγητό.  «Εμείς ενημερωθήκαμε από το νοσηλευτικό ίδρυμα μόλις  πήρε εξιτήριο. Του εξασφαλίσαμε για λίγες μέρες τη διαμονή του σε ξενοδοχείο, καθώς και το φαγητό του και στη συνέχεια ο άνθρωπος μόνος του μας ενημέρωσε ότι θα έφευγε για την Αθήνα όπου υπήρχε κάποιος συγγενής του».

Τα Δημοτικά Ιατρεία

Η επίσκεψη  στα Δημοτικά Ιατρεία είναι δωρεάν και σε αυτά μπορεί να προσέρχεται κάθε ενδιαφερόμενος δημότης ,είτε έχει ασφαλιστική κάλυψη είτε όχι. Γιατροί του ΕΣΥ , εθελοντικά, στελεχώνουν τα Δημοτικά Ιατρεία που λειτουργούν στα τρία ΚΑΠΗ της Πάτρας.

Την ίδια ώρα λειτουργεί και το Κοινωνικό Ιατρείο «που καλύπτει τις ειδικότητες παθολόγου και ορθοπεδικού. Στα Δημοτικά Ιατρεία υπάρχουν γενικοί οικογενειακοί γιατροί και κάποια ραντεβού για παιδιάτρους. "Τώρα μάλιστα οι γιατροί μας ζήτησαν να προμηθευτούμε ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού ιστορικού κάθε ασθενούς, το οποίο θα είναι και σε on – line σύνδεση με το νοσοκομείο και θα κοιτάξουμε να το προχωρήσουμε. Επίσης η αναμονή δεν ξεπερνά τις δύο μέρες. Ορίζεται τηλεφωνικά ένα ραντεβού και την επόμενη ή μεθεπόμενη μέρα ο ασθενής έχει εξεταστεί», δηλώνει ο κ. Μασσαράς.

Το Κοινωνικό ιατρείο λειτουργεί στις Εργατικές Κατοικίες του Νέου Δρόμου, δίπλα στον χώρο που στεγάζεται η Δημοτική Ιματιοθήκη. Σύμφωνα με την αρμόδια, από την πλευρά του Δήμου κ. Ρούβαλη, κάθε μέρα λειτουργίας περνούν από το ιατρείο από 5 έως 15 περίπου άτομα. Δικαιούχοι είναι οι δημότες της Πάτρας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στις Υγειονομικές Υπηρεσίες όπως οι ανασφάλιστοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα μέλη της Τράπεζας Τροφίμων, οι μετανάστες αλλά και οι αποδεδειγμένα άνεργοι.

Η εξέταση των δικαιούχων γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού το οποίο κλείνεται τηλεφωνικά στο 2610 420763, τις ώρες λειτουργίας του Ιατρείου. 

Το Κοινωνικό Ιατρείο στελεχώνεται από εθελοντές γιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, της Ε.Ι.Ν.Α. και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ζητούν χρήματα για να πάρουν φάρμακα

Μια άλλη διάσταση του θέματος που αφορά στο πώς η κρίση έχει επηρεάσει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχει να κάνει με το ότι πολίτες προστρέχουν στον Κοινωνικό Τομέα για να ζητήσουν  βοήθεια προκειμένου να εξασφαλίσουν την ακριβή φαρμακευτική αγωγή τους. «Μας ζητούν κάλυψη για παθήσεις, οι θεραπείες των οποίων είναι πολύ ακριβές, π.χ. χημειοθεραπείες. Ζητούν επίσης να καλύψουμε τη δαπάνη ή μέρος της δαπάνης , για ακουστικά και ορθοπεδικά είδη. Προσπαθούμε όπου μπορούμε να βοηθήσουμε με τις περιορισμένες δυνατότητες που διαθέτουμε σε χρήματα και προσωπικό», τονίζει ο κ. Μασσαράς.

Τα Δημοτικά Ιατρεία λειτοργούν στα ΚΑΠΗ του Δήμου.

Βοσπόρου 7 – Ιωνίας, κεντρικό ΚΑΠΗ, τηλ. 2610 -311 060

Αιδηψού 2 στροφή Ψάχου, ΚΑΠΗ Ζαρουχλεΐκων, τηλ. 2610 -  339638

Τέρμα Ν. Καζαντζάκη 21 και Κλεάνθη, ΚΑΠΗ Αγυιάς , 2610 – 453907

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις