Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest Εκλογές ΗΠΑ 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Ήθελαν να αφήσουν τα παιδιά τους στο "Χαμόγελο του Παιδιού" για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό – Πολλαπλασιάστηκαν μέσα στο 2012 οι οικογένειες που δεν τα βγάζουν πέρα

Αχαΐα: Ήθελαν να αφήσουν τα παιδιά τους ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Δραματική αύξηση των αιτημάτων βοήθειας - Ζητούν φαγητό και φάρμακα από τον Σύλλογο

Μέσα σε ένα χρόνο η κατάσταση χειροτέρεψε περισσότερο. Τα αυτονόητα έγιναν ζητούμενα και ολοένα και περισσότεροι γονείς βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να μην μπορούν να πάρουν ούτε φαγητό για τα παιδιά τους, ενώ όπως αναφέρει στο thebest.gr  η Χαρά Γροσδάνη Κοινωνική Λειτουργός  - Υπεύθυνη του Τμήματος Κοινωνικών Υποστηρικτικών Δράσεων του «Χαμόγελου του Παιδιού» σε όλη την Ελλάδα με έδρα το γραφείο της Πάτρας, υπήρξε και περίπτωση οικογένειας από την Πάτρα που ζήτησε να αφήσει τα παιδιά της στο «Χαμόγελο», προκειμένου οι γονείς να εργαστούν στο εξωτερικό…

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας, τα αιτήματα για φαγητό, ρούχα και παπούτσια για τα παιδιά αυξήθηκαν κατά 50%, ενώ σημαντική , περίπου 30%, είναι η αύξηση των οικογενειών που απλώνουν το χέρι προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν έστω και ένα απλό εμβόλιο στα παιδιά τους ή να αγοράσουν φάρμακα για τις περιπτώσεις που τα παιδιά πάσχουν από ασθένεια που απαιτεί φαρμακευτική αγωγή, υψηλού κόστους.

Ζητούν βοήθεια για να καλύψουν βασικές ανάγκες - Διαφοροποίηση στο προφίλ αυτών που ζητούν στήριξη

«Στο πρώτο εξάμηνο του 2012 παρατηρήσαμε ότι σε όλες τις κατηγορίες των περιστατικών που ο Σύλλογός μας προσπαθεί να εξυπηρετήσει, έχουμε αύξηση. Πολύ έντονη είναι η αύξηση που έχουμε στις οικογένειες οι οποίες απευθύνονται σε μας για να καλύψουμε βασικές βιοτικές τους ανάγκες, δηλαδή να τους στηρίξουμε με είδη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης. Εδώ παρατηρήσαμε ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση ως προς το προφίλ των ανθρώπων που έρχονται. Πριν από ένα περίπου χρόνο μιλούσαμε κυρίως για οικογένειες που υπήρχε και η ανεργία, τώρα υπάρχουν και οικογένειες που μπορεί ο ένας εκ των δύο γονέων να έχει μια σταθερή δουλειά, αλλά να έχει υποστεί όμως μείωση στο μισθό του, να είναι μια οικογένεια που έχει δυο παιδιά και έχει ένα δάνειο και τελικά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα έξοδα. Δηλαδή για οικογένειες που πριν ένα χρόνο δεν απευθύνονταν σε μας και που μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παιδιών τους. Το ποσοστό αυτής της αύξησης συνολικά είναι στο 50% και αυτό αντιστοιχεί και σε τοπικό επίπεδο», αναφέρει η κ. Γροσδάνη.

Πληθαίνουν και τα αιτήματα για ιατρική στήριξη

Η κατάσταση επηρεάζει και τον χώρο της υγείας όπως ήταν αναμενόμενο.

«Επίσης αύξηση έχουμε στα αιτήματα που δεχόμαστε για υποστήριξη παιδιών με προβλήματα υγείας. Ζητούν να καλύψουμε φαρμακευτικά τα παιδιά, ξεκινώντας από τα πολύ απλά, από το να ζητήσουν δηλαδή να καλύψουμε ένα εμβόλιο και φτάνοντας μέχρι και σε θεραπείες που έχουν πολύ μεγάλο κόστος , όπως είναι τα φάρμακα για πολύ συγκεκριμένες παθήσεις. Επιπρόσθετα έχουν αυξηθεί και τα αιτήματα για κάλυψη ιατρικών εξετάσεων».

 

Την ίδια ώρα υπάρχει μια κινητικότητα γύρω από αιτήματα που αφορούν την ενισχυτική διδασκαλία παιδιών. «Οι οικογένειες προφανώς δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να καλύψουν τα φροντιστήρια κι  επειδή σαν Σύλλογος προσφέρουμε τη δυνατότητα να έχουμε  εθελοντές εκπαιδευτικούς και μέσα στον χώρο μας να κάνουνε μαθήματα σε παιδιά. Εκδηλώνονται από τώρα τα σχετικά αιτήματα. Ακριβή εικόνα θα έχουμε μέσα στον Σεπτέμβριο. Γενικότερα έχουμε αύξηση σε ο,τιδήποτε ασχολούμαστε».

Οι γονείς ήθελαν να αφήσουν τα παιδιά τους για να αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό

«Καταγράφηκε μια τέτοια περίπτωση από την Πάτρα αλλά ευτυχώς οι γονείς , δεν εγκατέλειψαν τα παιδιά.  Προσπαθήσαμε να τους ενδυναμώσουμε . Στηρίξαμε την οικογένεια πιστεύουμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο και  θεωρώ ότι τα παιδιά δεν θα στερηθούν τους γονείς τους. Ως μοναδική λύση στα προβλήματά τους βρήκαν το να φύγουν στο εξωτερικό, αλλά δεν μπορούσαν να φύγουν όλοι μαζί και έπρεπε κάπου να αφήσουν τα παιδιά. Ζήτησαν τη φιλοξενία τους. Συζητήσαμε μαζί τους και καταλήξαμε στο ότι αυτή δεν είναι η ιδανική λύση  για την ψυχολογία των παιδιών, ούτε των ίδιων των γονιών».

 

Ψυχολογική πίεση και αναζήτηση τρόπων διαχείρισης της κρίσης

Τα οικονομικά προβλήματα πιέζουν πολυδιάστατα τους γονείς και τα παιδιά, τα οποία βρίσκονται μπροστά σε νέα δεδομένα. Και η αλλαγή αυτή βέβαια δεν είναι δυστυχώς προς το καλύτερο. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι γονείς ζητούν ενημέρωση για το πώς να χειριστούν τα πράγματα σε σχέση με τα παιδιά.

«Οι γονείς πιέζονται ποικιλοτρόπως. Στην Εθνική Τηλεφωνική γραμμή  sos 1056 που μέσω του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης που από τον Μάρτιο επεκτάθηκε και στην Πάτρα, δεχόμαστε κλήσεις από γονείς οι οποίοι θέλουν να ενημερωθούνε πώς να χειριστούν απέναντι στα παιδιά,  τη νέα οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικογένειά τους.

Το ευτύχημα είναι ότι αρκετοί γονείς νοιάζονται και ψάχνουν για το πώς θα ενημερώσουν τα παιδιά τους. Δεν μας έχει τύχει κάτι πάρα πολύ αρνητικό με την έννοια να έχει επηρεαστεί τόσο αρνητικά η ψυχολογία ενός παιδιού, ώστε να χρειαστεί  μια πιο δραστική και άμεση παρέμβαση» λέει η Χαρά Γροσδάνη.

Αγώνας για τα οικονομικά του «Χαμόγελου του Παιδιού»

Ταυτόχρονα ο Σύλλογος το «Χαμόγελο του Παιδιού» που βρίσκεται δίπλα στα παιδιά που τον έχουν ανάγκη, χρειάζεται και ο ίδιος στήριξη προκειμένου να ανταποκριθεί στο δύσκολο και ευρύ έργο του. «Για τα οικονομικά γίνεται αγώνας. Προσπαθούμε, ο κόσμος ανταποκρίνεται, βέβαια στο μέτρο που μπορεί γιατί όλη αυτή η κατάσταση έχει επηρεάσει τους πάντες. Η στήριξη έρχεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της από τους πολίτες και από τους πολύτιμους χορηγούς που έχουμε και οι οποίοι φροντίζουν και μας στηρίζουν και με είδη και τους ευχαριστούμε όλους πάρα πολύ».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις