Κτάμεστο από κόσμο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»
Mε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς», που διοργάνωσαν η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας», το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ», που είχε και την καλλιτεχνική επιμέλεια, στο κατάμεστο από κόσμο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων». Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων και τελούσε υπό την αιγίδα της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, Μουσικοσυνθετών και Μεταφραστών.
Στην απονομή των βραβείων μετά τη βραδινή παράσταση του «Μώμου 2013» το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, έντονο ήταν το πατρινό χρώμα αφού μεγάλος νικητής του φεστιβάλ αναδείχτηκε η πατρινή θεατρική ομάδα «Υποκριτές» με το δεκάλεπτο «Ευχαριστώ Κυρία» πάνω στο πρωτότυπο έργο του Δημήτρη Πολίτη (βασισμένο σε αληθινή ιστορία), σε σκηνοθεσία Μίλτου Παπλά και με ηθοποιούς τους Μάχη Αντωνοπούλου (Κυρία), Γιάννη Πετρούτσο (Ομάρ), Θόδωρο Πούλια (Αστυνομικό) και Τζίμη Πολίτη (Αστυφύλακα).
Το δεκάλεπτο των «Υποκριτών» απέσπασε βραβείο καλύτερου σατιρικού δεκαλέπτου, βραβείο σκηνοθεσίας (στο Μίλτο Παπλά), βραβείο πρωτότυπου σατιρικού δεκαλέπτου και τιμητική διάκριση από την Εταιρία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.
Ένας αλλοδαπός οδηγούμενος από την πείνα του, μπαίνει σε ένα σπίτι με αποκλειστικό σκοπό να χορτάσει φαγητό και να περιμένει την ιδιοκτήτρια να τον ανακαλύψει μέσα, να καλέσει την αστυνομία να τον συλλάβει και έτσι να εξασφαλίσει την τροφή του, για κάποιο διάστημα στη φυλακή.
Το γεγονός αναφέρθηκε στα «μικρά» του αστυνομικού δελτίου και απασχόλησε τα μονόστηλα των εφημερίδων.
Οι έπαινοι και τα βραβεία του 5ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς» έχουν ως εξής:
ΕΠΑΙΝΟΙ
1.ΑΝΔΡΙΚΟΥΡΟΛΟΥ
Στον Θεόδωρο Αρτόπουλο από την Θεατρική Ομάδα Τρίπολης για την ερμηνεία του στο δεκάλεπτο «Δεν μπορώ μανούλα μ’ που δεν μπορείς» (Γ. Δάλκου πρωτότυπο)
2.ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ στις Μύρνα Φαφουτέλλη-Αλεπουδέλλη και Μαρία Σουπιάδου-Ξενέλλη από το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Λέσβου για το δεκάλεπτο «Μωμολοχίες» (Μ. Φαφουτέλλη-Αλεπουδέλλη πρωτότυπο)
ΒΡΑΒΕΙΑ
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΣΑΤΙΡΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
Στον Δ. Πολίτη από την Θεατρική Ομάδα «Υποκριτές» Πάτρας για το κείμενο του δεκαλέπτου «Ευχαριστώ Κυρία» (βασισμένο σε αληθινή ιστορία)
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΥ ΣΑΤΙΡΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ Στον Θεατρικό Όμιλο "Ο Σουρής" Σύρου για το κείμενο του δεκαλέπτου "Το παλτό" Γ. Ξανθούλη- Λ. Λαζόπουλου
ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ
Στον Γ. Δεσύπρη από τον Θεατρικό Όμιλο "Ο Σουρής" Σύρου για το κείμενο του δεκαλέπτου "Το παλτό" Γ. Ξανθούλη- Λ. Λαζόπουλου
ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ
Στην Α. Σουρτζή από την Πειραματική Σκηνή "Θέσπις" Κερατέας για την ερμηνεία της στο δεκάλεπτο«Βασιλική Μετατρούλου» (Απόσπασμα από το έργο «Τα σκουπίδια») Γ. Ξανθούλη
ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ
Στην Κ. Δήμου-Βαϊμάκη»από την Θεατρική Ομάδα «Ρό/ώτα» Ιωαννίνων για το δεκάλεπτο «P.I.I.G.S» (Κ. Δήμου-Βαϊμάκη» πρωτότυπο)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
Στον Μ. Παπλά από την Θεατρική Ομάδα «Υποκριτές» Πάτρας για το δεκάλεπτο «Ευχαριστώ Κυρία» (Δ. Πολίτη πρωτότυπο)
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ
Στην Θεατρική Ομάδα «ΘεατρΙΛΙΟΝ» Ιλίου Αττικής για το δεκάλεπτο «Ο Δαίμονας του trendy» Θ. Παπαθανασίου, Μ. Ρέππα
ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΣΑΤΙΡΙΚΟΥ ΔΕΚΑΛΕΠΤΟΥ
Στην Θεατρική Ομάδα «Υποκριτές» Πάτρας για το δεκάλεπτο «Ευχαριστώ Κυρία» (Δ. Πολίτη πρωτότυπο)
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
1) Στον Γ. Δεσύπρη και τον Θεατρικό Όμιλο "Ο Σουρής" Σύρου για την πολυετή προσφορά του στο ερασιτεχνικό θέατρο
2) Στην νεοϊδρυθείσα Ομάδα «Θ. Ο. Υποκριτές» Πάτρας» για το πρωτότυπο κείμενο του δεκαλέπτου «Ευχαριστώ Κυρία» (βασισμένου σε αληθινή ιστορία)
Το φετινό φεστιβάλ άρχισε την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου με την παράσταση «Πλούτος» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και με σεμινάριο-εργαστήριο υποκριτικής του ΔΗΠΕΘΕ για τις αποστολές των ερασιτεχνικών θιάσων από όλη την Ελλάδα που ήρθαν στην Πάτρα. Παρευρέθηκε ο διακεκριμένος κριτικός του θεάτρου, μεταφραστής και ποιητής Κώστας Γεωργουσόπουλος (Κ.Χ. Μύρης).
Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε το τιμητικό θεατρικό αφιέρωμα στη Σάτιρα και τους ανθρώπους που την έχουν υπηρετήσει με φετινό τιμώμενο τον Πατρινό καραγκιοζοπαίκτη Γιάνναρο που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό.
Καλωσορίζοντας το κοινό και τις αποστολές των θεατρικών θιάσων από όλη την Ελλάδα, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Πατρινού Καρναβαλιού Μαρία Κουρμπανά τόνισε:
«Με μεγάλη μου χαρά σας καλωσορίζω στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς» που έφτασε κιόλας στην 5η του χρονιά.
Στη σκηνή του υπέροχου, εμβληματικού αυτού κτιρίου, που είναι απόλυτα συνυφασμένο με την ιστορία του θεάτρου αλλά και του Πατρινού Καρναβαλιού, θα απολαύσουμε έναν από τους πιο πρωτότυπους και γνήσιους θεσμούς, που συμβάλλουν στην τόνωση της αυθεντικής σάτιρας.
Η σάτιρα χωρίς περιορισμούς και η ανατροπή, στοιχεία κυρίαρχα και αναπόσπαστα της δημιουργικής καρναβαλικής έξαψης, ευδοκιμούν σε όλο τους το μεγαλείο μέσα από το εγχείρημα αυτό που γεννήθηκε ως ιδέα από το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ» αγκαλιάστηκε από τη διοργανωτική συνεργασία της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας» και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και υποστηρίχτηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων και την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και Μουσικοσυνθετών.
Η Πάτρα αυτές τις μέρες μεταμορφώνεται σε χωνευτήρι ιδεών, προτάσεων, δημιουργικών εκφράσεων, αισθητικών προσανατολισμών και γίνεται κόμβος θεατρικών συναντήσεων θιάσων και ομάδων που τιμούν την ερασιτεχνική δημιουργία σε πανελλαδική κλίμακα, αναδεικνύοντας την ουσία ενός εποικοδομητικού καλλιτεχνικού διαλόγου.
Η πρώτη μου επαφή με τη φετινή σοδειά των έργων που θα διαγωνιστούν για τα βραβεία του φεστιβάλ έγινε με την ιδιότητα του μέλους της επιτροπής προκριματικής επιλογής των δεκαλέπτων. Εκεί διαπίστωσα την ύπαρξη πολλών και αξιόλογων συμμετοχών και κυρίως το μεγάλο αριθμό πρωτότυπων έργων που μεταδίδουν μια ανανεωτική αύρα στο φεστιβάλ.
Ωστόσο στη σημερινή ημέρα, δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε το μεγάλο απόντα, τον Πατρινό καραγκιοζοπαίκτη Γιάνναρο που άφησε το ανεξίτηλο ίχνος του με το ήθος, το κατακλυσμιαίο χιούμορ, την ποιότητα και τη σατιρική διάσταση της δουλειάς του. Η μνήμη και η τιμή στο Γιάνναρο βρίσκει ιδανικό συνομιλητή στο πρόσωπο και την τέχνη ενός από τους πιο αξιόλογους δημιουργούς των ημερών μας, του Ηλία Καρελλά, που ανανέωσε τους εκφραστικούς κώδικες του θεάτρου σκιών».
Για τον σπουδαίο λαϊκό καλλιτέχνη μίλησε ο καθηγητής, συγγραφέας και ερευνητής του θεάτρου σκιών Άρης Μηλιώνης φωτίζοντας την προσωπικότητα, το έργο και τα ανεξίτηλα χαρακτηριστικά του Γιάνναρου.
Η εγγονή του Γιάνναρου Μαρία Πάλμου παρέλαβε την τιμητική διάκριση για τον αείμνηστο παππού της από την αντιπρόεδρο του Ερασιτεχνικού Σχήματος Πάτρας "Ρεφενέ" Ακριβή Μεϊντανά.
Ακολούθησε ωριαία παράσταση θεάτρου σκιών με το έργο «Τα εντάλματα του Καραγκιόζη» από το θίασο του Ηλία Καρελλά, γνωστού στην πόλη μας από τις παραστάσεις που στο παρελθόν έχει παρουσιάσει με τεράστια καλλιτεχνική επιτυχία στο Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών και όχι μόνο. «Τα Εντάλματα του Καραγκιόζη» σφραγίστηκαν από τον πρωτοποριακό τρόπο που συνυπάρχουν αρμονικά διάφορες σύγχρονες μέθοδοι, από την ανανεωτική πνοή που έχει εμφυσήσει στο είδος ο Καρελλάς, από τη μαγική ατμόσφαιρα που διαμόρφωσε, το πηγαίο και αυθεντικό χιούμορ, τους απίστευτους λεκτικούς αυτοσχεδιασμούς του και βέβαια από την σπάνια αμεσότητα με την οποία το έργο «κατέβηκε» στο κοινό εμπλέκοντάς τους θεατές σαν μέρος της παράστασης. Απόλυτα επίκαιρα ο χαρακτήρας και τα μηνύματα του έργου υπαγόρευσαν άμεσους συνειρμούς με τη σημερινή πραγματικότητα. Ο Καραγκιόζης μηχανεύεται ένα έξυπνο τέχνασμα για να μην πληρώσει το χαράτσι και άλλους φόρους του Πασά. Μέσα από κωμικές καταστάσεις καταφέρνει να γλυτώσει τη φυλακή.
Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου η αυλαία του φεστιβάλ έπεσε με το διαγωνιστικό μέρος και τις δυο παραστάσεις του «Μώμου 2013» όπου και παρουσιάστηκαν τα δεκάλεπτα των 10 προκριθέντων θιάσων εμπλουτισμένα με τις θεατροποιημένες μουσικές γέφυρες σε σκηνοθεσία Γιάννη Γεωργακάκη και Μαίρης Σιδηρά.
Η σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» μεταμορφώθηκε σε «Γιουσουρούμ» , φυσικό περιβάλλον όπου ξετυλίχτηκαν οι θεατρικές «φωνές» των συμμετεχόντων ομάδων με σάτιρα, γέλιο αλλά και μελαγχολία δίνοντας μια γενική εικόνα σαφώς επηρεασμένη από το γενικότερο κλίμα της οικονομικής κρίσης.
Την ιδέα υποστήριξε το σκηνικό, ενώ οι μουσικές επιλογές , η χορογραφία και η επιμέλεια κίνησης, η μουσική διδασκαλία, οι φωτισμοί, η επιμέλεια των κοστουμιών και η διανομή των ρόλων στους ερασιτέχνες ηθοποιούς του «Ρεφενέ» εξασφάλισαν μια συγκροτημένη ομαδική δουλειά που άφησε άριστες εντυπώσεις.
Η παράσταση δομήθηκε σε δυο μέρη και στο πρώτο μέρος κυριάρχησε ως θέμα των πενταλέπτων το χρήμα όταν το έχουμε, ενώ στο δεύτερο μέρος το χρήμα όταν δεν το έχουμε. Τα μουσικά αποσπάσματα που επιλέχτηκαν περιελάμβαναν τη διασκευή της 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν (Ωδή στη χαρά/ Ύμνος της Ετρωπαϊκής Ένωσης) από το ομώνυμο τραγούδι του συνθέτη Γ. Παπαϊωάννου, το «Μοney Money» από το μιούζικαλ «Καμπαρέ», το «Πλούσιος αν ήμουν» από το μιούζικαλ του 1964 «Ο βασιλιάς στη στέγη» εκτελεσμένο από τους Νότη Μαυρουδή και Παναγιώτη Μάργαρη, το «Βαλς το Πριγκιπικό» του Δ. Μαραγκόπουλου με τους Σ. Σακκά και Μ. Σφακιανάκη, το «Παίξ΄ το κυριλέ» διασκευή του Χρίστου Γιαννόπουλου στο «Putting on the Ritz» του Irving Berlin, to «Όσοι δεν έχουνε πολλά λεφτά» του Μάρκου Βαμβακάρη, το «Money» των Pink Floyd, «Το σκυλάκι το κανίς» του Γιάννη Λογοθέτη, «ο Μακ με το μαχαίρι» και το «Alabama Song» του Kurt Weill και ταξίδεψαν το κοινό βήμα βήμα στη μαγική ατμόσφαιρα του θεατρικού Γιουσουρούμ.
Πρωταγωνιστές ωστόσο στάθηκαν οι 10 θεατρικές ερασιτεχνικές ομάδες, που απέδειξαν για μια ακόμη φορά τη θέρμη, τον ενθουσιασμό και το υψηλό ποιοτικό επίπεδο που τους χαρακτηρίζει καταθέτοντας σκηνικές προτάσεις γεμάτες φρεσκάδα και ωριμότητα.
Μέσα σε ένα θερμότατο κλίμα και με σχεδόν γεμάτη την πλατεία παρά το θεατρικό μαραθώνιο 150 λεπτών, τα βραβεία, τους επαίνους και τις τιμητικές πλακέτες στους τιμώμενους απέδωσαν ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς, οι Αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Βαφέας, Αχιλλέας Γεωργακόπουλος, Γιώργος Σιγαλός και Ανδρέας Φίλιας, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας» Χαράλαμπος Καρκούλιας, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Πατρινού Καρναβαλιού Μαρία Κουρμπανά, ο πρόεδρος και μέλη της κριτικής επιτροπής και ο Γιάννης Γεωργακάκης. Την επιτυχημένη διοργάνωση χαιρέτησε ο βουλευτής Αχαϊας Βασίλης Χατζηλάμπρου.
Κλείνοντας το φεστιβάλ ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας» Χαράλαμπος Καρκούλιας σημείωσε:
«Λένε ότι η ιστορία γράφεται από παρέες. Εμείς στο Πατρινό Καρναβάλι το γνωρίζουμε καλά και το διαπιστώσαμε για μια ακόμη φορά με όλους εσάς που μας κάνατε σήμερα να γελάσουμε, να συγκινηθούμε, να προβληματιστούμε μα πάνω από όλα να διακωμωδήσουμε και να σαρκάσουμε όλοι μαζί το τέρας της κρίσης.
Το δημιουργικό αυτό κομμάτι που ενεργοποιήσατε σήμερα με τα όσα διασκεδαστικά και συναρπαστικά μας διηγηθήκατε πάνω στη σκηνή αλλάζοντας πρόσωπα και προσωπεία, ρίχνοντας τις μάσκες και συνυπάρχοντας -από κοινού- στη διαμόρφωση μιας μοναδικής παράστασης, φανερώνουν τη δύναμη του ερασιτέχνη ηθοποιού και του πολίτη να μιλήσει με το δικό του καίριο τρόπο μακριά από καλούπια και συμβάσεις. Με τη συμμετοχή σας στο φεστιβάλ γίνεστε οι καλύτεροι πρεσβευτές του Καρναβαλιού και της πόλης σε όλη την Ελλάδα.
Το 5ο Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς», θεσμός που έχει ριζώσει για τα καλά και έχει αποκτήσει γερές βάσεις, απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι το θέατρο και ο ερασιτεχνισμός μπορούν να κρατήσουν το όνειρο ζωντανό.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω θερμά τα παιδιά του Ερασιτεχνικού Σχήματος Πάτρας «Ρεφενέ» που για μια ακόμη φορά υπερέβαλαν εαυτούς και μας έκαναν πλουσιότερους με την υποδειγματική αυτή διοργάνωση. Με τέτοιου επιπέδου πρωτοβουλίες τιμούν την πόλη μας και το Καρναβάλι μας και ενισχύουν το ρόλο της σάτιρας, αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τη φυσιογνωμία της μεγάλης γιορτής της Πάτρας και την υγεία της ζωής μας».
Παρουσιαστές στο φεστιβάλ ήταν οι Σίσσυ Ζαπάντη-Αρλεκίνος και Γιώργος Παπαδόπουλος-παλιάτσος.
Ήταν ομολογουμένως μια υποδειγματική διοργάνωση, κάτι που άλλωστε εξέφρασε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Γιώργης Χριστοφιλάκης λέγοντας ότι παρότι έχει επισκεφτεί πάνω από 50 φεστιβάλ, αυτό που γίνεται στην Πάτρα δεν έχει προηγούμενο. Αλλά και οι προσκεκλημένες ομάδες εξέφρασαν σε όλους τους τόνους την ικανοποίησή τους, τον ενθουσιασμό τους από το φεστιβάλ, τη φιλοξενία των διοργανωτών και βέβαια το μαγνητισμό που εκπέμπει ο εμβληματικός χώρος του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» στον οποίο εμφανίστηκαν.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr