Στην Αγορά Αργύρη
Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» τιμά τον Άλκη Στέα, τον άνθρωπο που συνδέθηκε με την ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού αφιερώνοντας το Σάββατο 9 Μαρτίου ως «Ημέρα Άλκη Στέα».
Στο πλαίσιο αυτό το Σάββατο 9 Μαρτίου και ώρα 20.30 στο Συνεδριακό Κέντρο στο Καρναβαλικό Κέντρο στην Αγορά Αργύρη, στο χώρο που χτυπά η καρδιά του Πατρινού Καρναβαλιού, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στον Άλκη Στέα. Δεν πρόκειται για μια εκδήλωση με μουσειακή διάθεση αλλά αντιθέτως μια εκδήλωση χαράς, προσαρμοσμένη στον πυρετό της καρναβαλικής γιορτής που ο Άλκης Στέας έζησε σε όλο της το μεγαλείο.
Στο 1ο ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ
Στο 1ο ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ
Στην εκδήλωση έχουν κληθεί οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι των αθηναϊκών ΜΜΕ και της υπόλοιπης Ελλάδας, οι επίσημοι προσκεκλημένοι, πρόεδροι ομάδων, παλαίμαχοι αθλητές και προπονητές, που θα βρίσκονται στην πόλη μας για τις ανάγκες του All Star Game-ΟΠΑΠ 2013, οι χορηγοί και επίσημοι υποστηριχτές του Πατρινού Καρναβαλιού 2013, οι συμβεβλημένες επιχειρήσεις και τα καταστήματα του Carnival Club που ανήκουν στο δίκτυο της Carnival Card, οι εκπρόσωποι των πληρωμάτων, συνεργάτες και φίλοι του Πατρινού Καρναβαλιού.
Παράλληλα θα γίνει παρουσίαση του Καρναβαλικού Κέντρου και των δραστηριοτήτων που γίνονται σε αυτό (έκθεση, πωλητήριο αναμνηστικών προϊόντων, έκθεση έργων με θέμα το Καρναβάλι από την Ένωση Εικαστικών Πάτρας που φιλοξενείται στο Κέντρο κλπ) και θα προβληθούν βίντεο για τον Άλκη Στέα.
Μέσα από τη γλυκιά ανάμνηση και τα διδάγματα της έμπειρης πορείας του, επιχειρούμε να ξαναδιαβάσουμε μια χρυσή σελίδα του Καρναβαλιού μας και να δούμε μέσα από τα μάτια του την προοπτική και το μέλλον της μεγάλης γιορτής της Πάτρας. Σίγουρα η συνάντηση με το πνεύμα του και την ποιότητα του Άλκη Στέα είναι για μια ακόμη φορά συναρπαστική και μας πλουτίζει σε φρεσκάδα και ζωντάνια.
Η Ημέρα Άλκη Στέα στις 9 Μαρτίου καθιερώθηκε μετά από πρόταση του πληρώματος-ΑΜΚΕ 94 από το 2008. Στις 9 Μαρτίου 1999 ήταν η μέρα που ο Άλκης Στέας έφυγε από κοντά μας.
Ο Άλκης Στέας συνδέθηκε στενά με το Πατρινό Καρναβάλι από το 1966 και την έναρξη του Παιχνιδιού του Κρυμμένου Θησαυρού. Τη χρονιά εκείνη ήταν ένας από τους 94 κυνηγούς του 1ου Αποκριάτικου Θησαυρού. Η ομάδα του κατατάχτηκε στην τρίτη θέση παίρνοντας ως αναμνηστικό μια χάλκινη μάσκα του Δήμου Πατρέων. Από το 1967 πήρε τη σκυτάλη από το Νίκο Μαστοράκη, εμπνευστή του Κρυμμένου Θησαυρού και παρουσιαστή του 1ου παιχνιδιού και ανέλαβε την παρουσίαση του Παιχνιδιού. Με τη συμβολή του ο Κρυμμένος Θησαυρός αναδείχτηκε σε κορυφαία εκδήλωση του Πατρινού Καρναβαλιού.
Από το 1967 με μόνο μια απουσία, το 1985, όπου το Πατρινό Καρναβάλι παρουσίασε ο Ίκαρος, ο Άλκης Στέας έδινε το κάθε χρόνο το παρών στο Πατρινό Καρναβάλι ως ο επίσημος παρουσιαστής του ντύνοντάς το με τη βελούδινη φωνή του. Συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση και την παρουσίαση του Πατρινού Καρναβαλιού και πρότεινε εμπνευσμένες ιδέες φροντίζοντας με την αίγλη του να προσελκύσει όχι μόνο επισκέπτες αλλά και χορηγούς.
Στις 21 Φεβρουαρίου του 1999 ο Άλκης Στέας παρουσίασε το τελευταίο του Πατρινό Καρναβάλι μαζί με τη Νατάσσα Τραγουστή. Το Καρναβάλι του 1999 έμελλε να είναι το τελευταίο του, καθώς μετά από λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή καταπονημένος από την επάρατη νόσο.
Ο Δήμος Πατρέων τον τίμησε το 1999 κηρύσσοντάς τον επίτιμο Δημότη Πατρέων.
Στις 9 Μαρτίου του 2009 με τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατό του, ο Δήμος Πατρέων, η τότε Αντιδημαρχία Πολιτισμού και το Πλήρωμα 94 τίμησαν για πρώτη φορά την Ημέρα Άλκη Στέα σε μια εκδήλωση με τίτλο «Ευτυχείτε» στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων».
Από το 2012 η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» αφιέρωσε τιμητικά στο βραβείο της εύρεσης του Κρυμμένου Θησαυρού στον Άλκη Στέα δίνοντας στο βραβείο το όνομα «Εύρεση Κρυμμένου Θησαυρού Βραβείο Άλκης Στέας». Με τον τρόπο αυτό το όνομά του συνδέθηκε μόνιμα με τη μεγάλη αγάπη του, που εγκαινίασε τη συναρπαστική σχέση του με το Πατρινό Καρναβάλι.
Ο Άλκης Στέας εκτός της εμπλοκής του με το Πατρινό Καρναβάλι, υπήρξε πολυσχιδής προσωπικότητα και η ανεκτίμητη προσφορά του και το εύρος των δραστηριοτήτων του κάλυψαν πολλά και δημιουργικά πεδία.
Έλαβε μέρος σε πληθώρα ραδιοφωνικών θεατρικών έργων ως ηθοποιός και ανέλαβε καθήκοντα εκφωνητή ειδήσεων της ΥΕΝΕΔ. Με το φίλο του Λάκη Μιχαηλίδη γράφουν μόνοι τους όλη την εφημερίδα «Δράση» που κυκλοφορεί κάθε Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, αλλά η δημοσιογραφική καριέρα τους διακόπηκε άδοξα στο 10ο φύλλο λόγω διαφωνίας με τον εκδότη. Έπαιξε στο θέατρο στις αρχές της δεκαετίας του '50 με τη Μελίνα Μερκούρη και το Δημήτρη Μυράτ στο έργο «Άννα των χιλίων ημερών». Ωστόσο δεν συνέχισε στο θέατρο αφού τον κέρδισε ο χώρος της επικοινωνίας.
Το 1953 ιδρύει με συνεργάτες του το διαφημιστικό γραφείο «Ηχώ», το οποίο εξελίχτηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου της διαφήμισης. Παρουσιάζει το πρώτο ζωντανό ραδιοφωνικό πρόγραμμα «Τηλεφωνικό παιχνίδι», όπου οι ακροατές τηλεφωνούσαν στο στούντιο και απαντούσαν στις εγκυκλοπαιδικές ερωτήσεις που τους έθετε, κερδίζοντας δώρα.
Το 1960 είναι παρουσιαστής του ίδιου παιχνιδιού σε ζωντανή τηλεοπτική πλέον μορφή από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στον Πειραματικό Τηλεοπτικό Σταθμό της ΔΕΗ.
Τον Σεπτέμβριο του 1962 ήταν παρουσιαστής του 1ου Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού Θεσσαλονίκης αλλά και θερμός υποστηρικτής του θεσμού. Ήταν η «φωνή» του φεστιβάλ για μέχρι το 1980, για 18 χρόνια.
Υπήρξε πάντα αθλητικός και είχε ιδιαίτερη αγάπη για τα σπορ. Ασχολήθηκε με την ξιφασκία, το τένις και την υποβρύχια κολύμβηση μέχρι τα 43 του χρόνια.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr