Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Euro 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πόλυ Πάνου - Από τα Ψηλαλώνια της Πάτρας έφτασε στην κορυφή του ελληνικού τραγουδιού

Πόλυ Πάνου - Από τα Ψηλαλώνια της Πάτρας...

Συγκινητικά και εκτενή τα αφιερώματα στην μεγάλη λαική ερμηνεύτρια από όλα τα Μέσα ενημέρωσης

Συγκινητικά και εκτενή είναι από χθες 27 Σεπτεμβρίου 2013 που μαθεύτηκε η δυσάρεστη είδηση του θανάτου της λαικής ερμηνεύτριας Πόλυς Πάνου, τα αφιερώματα στη ζωή και τη μουσική διαδρομή της από τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες και ενημερωτικά portal στο διαδίκτυο.

Το ίδιο και στα ραδιόφωνα όπου σε πολλές εκπομπές χθες ακούστηκαν θρυλικά τραγούδια που είχε ερμηνεύσει η Πόλυ Πάνου και άφησαν εποχή και συνεχίζουν να ακούγονται "αθάνατα" και χωρίς να τα έχει επηρεάσει ο χρόνος, μέχρι σήμερα όπως το "Πλοίο θα σαλπάρει για λιμάνια ξένα" του Βασίλη Τσιτσάνη.

"Από τα Ψηλαλώνια της Πάτρας στην κορυφή του ελληνικού τραγουδιού", έγραψε το σάιτ tovima.gr που είχε μεγάλο αφιέρωμα ενώ και το Έθνος αναφέρθηκε αναλυτικά στην μικρή Πατρινοπούλα που έκανε σκασιαρχείο από το σχολείο για να πηγαίνει στα Ψηλαλώνια και να ακούει τα νέα τραγούδια της εποχής.

Κάπως έτσι η Πόλυ Πάνου (Πολυτίμη Κολιοπάνου), που το σπίτι που μεγάλωσε ήταν στη γειτονιά της Δημ. Γούναρη απέναντι από τα Παλαιά Δημοτικά Λουτρά κοντά στα Ψηλαλώνια, τόλμησε και πήρε μέρος σε μουσικό διαγωνισμό ταλέντων στην Πάτρα των αρχών του '50 και πιτσιρίκα ακόμα ήρθε 1η ανάμεσα σε 260 παιδιά.

Εκτός όμως από το φωνητικό χάρισμα ήταν και η τύχη που την βοήθησε. Ο σπουδαίος Γρηγόρης Μπηθικώτσης ευρισκόμενος στην Πάτρα εκείνη την περίοδο χρειάστηκε να ψάξει να βρει μία τραγουδίστρια για το συγκρότημα του μιας και η προηγούμενη που είχε, είχε τσακωθεί μαζί του και είχε φύγει (ή αρρώστησε κατά αλλη εκδοχή).

Έτσι σε ένα κουρείο της Πάτρας στην γειτονιά της Πόλυς Πάνου του είπαν για το "χρυσό λαρύγγι" της πιτσιρίκας μαθήτριας ακόμη Πόλυς Πάνου και όλα τα υπόλοιπα τα έγραψε η μουσική ιστορία!

"Ποτέ δεν πρόδωσα και δεν έκαψα το χαρτί που μου έδωσε ο Μπηθικώτσης" είχε δηλώσει η Πόλυ Πάνου, ο "θηλυκός Καζαντζίδης" και "Σοφία Βέμπο του λαικού τραγουδιού" όπως έμελλε να την χαρακτηρίσουν!

Την Πάτρα δεν την ξεχνούσε ποτέ και όταν Πατρινοί ανέβαιναν στην Αθήνα για να την δουν στα κέντρα όπου εμφανιζόταν και τραγουδούσε, τους καλοδεχόταν και πάντα τους αφιέρωνε τραγούδια.

Στιβαρή λαική παρουσία, εκφραστική βαθιά μπάσα φωνή και κοκέτα στα ρούχα και τα μαλλιά της, η Πόλυ Πάνου που έσβησε σε ηλικία 73 ετών, άφησε εποχή.

Τραγούδησε κομμάτια της σε πολλές μεγάλες κινηματογραφικές ταινίες της εποχής του '60 όπως το "Τι σου' κανα και πίνεις" στο "Όλγα αγάπη μου" αλλά και το "Καλντερίμι" του Σταύρου Ξαρχάκου στα "Κόκκινα Φανάρια" του Β. Γεωργιάδη το 1963 που έφτασαν ως τα Όσκαρ.

Από τα πιο ωραία αξέχαστα τραγούδια της και το βαρύ λαικό "Φέρτε μία κούπα με κρασί".

Μακάρι έστω μετά θάνατον ο Δήμος Πατρέων να τιμήσει την μνήμη της και την προσφορά της στο ελληνικό πεντάγραμμο και πάλκο, κάτι που όφειλε να είχε κάνει όσο η Πόλυ Πάνου ήταν ακόμα εν ζωή.

Για την σπουδαία Πατρινή λαική τραγουδίστρια μίλησαν μεταξύ άλλων οι Δ. Σαββόπουλος, Χ. Αλεξίου, Ζ. Σαπουντζάκη, Γ. Νταλάρας, κ.α.

Επιμέλεια - Τάκης Γ. Μαρτάτος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture