Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Η Πάτρα και το φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα-Ο καθηγητής Πανεπιστημίου Δ. Βεργίδης που συμμετείχε στα γεγονότα του ΄73 μιλά στο thebest.gr

Η Πάτρα και το φοιτητικό αντιδικτατορικό...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα, Νοέμβριος  1973. Το φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα φουντώνει. Το παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών  βρίσκεται υπό κατάληψη από τις αρχές του μήνα. Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 1973. Η χούντα χτυπά με τανκ το Πολυτεχνείο στην Αθήνα.

«Οι φοιτητές της Πάτρας πληροφορήθηκαν τηλεφωνικά το γεγονός και αμέσως συγκλήθηκε η επιτροπή κατάληψης, που αποφάσισε ομόφωνα την οργάνωση της αποχώρησης από το Παράρτημα. Κατάρτισε, εξάλλου, και κάποιο σχέδιο για την αποχώρηση, ώστε να μη γίνουν συλλήψεις από την αστυνομία, που είχε αυξήσει στο μεταξύ τις δυνάμεις της γύρω από το χώρο.Έτσι, τελείωσε στην Πάτρα η φοιτητική εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, που είχε απαρχής εξασφαλίσει τη συμμετοχή της πλειοψηφίας του λαού. Επρόκειτο για μια εξέγερση που τη χαρακτήριζε η μαζικότητα, η άψογη λειτουργία των αρχών του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού στη λήψη και στην εφαρμογή των αποφάσεων και η αγνότητα των μετεχόντων, από τους οποίους, σε τοπικό επίπεδο, ούτε ένας δεν εξαργύρωσε αργότερα την προσφορά του στην κοινή επαναστατική προσπάθεια για την ανατροπή της δικτατορίας», γράφει ο Πατρινός ιστορικός Βασίλης Λάζαρης στην εφημερίδα «Ημέρα», στις 17 Νοεμβρίου 2007.(Το «Πολυτεχνείο» της Πάτρας-αναδημοσίευση από http://arcadia.ceid.upatras.gr).

Σαράντα ένα χρόνια μετά μια διδακτορική διατριβή που επιβλέπει ο καθηγητής  του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτριος Βεργίδης εστιάζει στις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαδραματίστηκαν τα γεγονότα. Ο κ. Βεργίδης που συμμετείχε στα γεγονότα της Πάτρας το 1973 προσεγγίζει με ερευνητική ματιά  τα όσα έγιναν τότε. Μιλώντας στο thebest.gr επισημαίνει ότι παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ερευνήσει κανείς «πώς μερικές δεκάδες φοιτητών, αποφασισμένοι, που ξέρουν τις συνέπειες, καταφέρνουν να συσπειρώσουν την πλειονότητα του φοιτητικού σώματος και να απομονώσουν το πολιτικό σκέλος της δικτατορίας».

 

Σύμφωνα με τον κ. Βεργίδη «Έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στους κατασταλτικούς μηχανισμούς της δικτατορίας και δεν έχουμε δώσει έμφαση στο πολιτικό σκέλος της δικτατορίας, το οποίο εδώ στην Πάτρα εκφραζόταν από συγκεκριμένη ομάδα φοιτητών. Είχε Πρόεδρο τον Θεόδωρο Περρωτή. Η ομάδα αναφέρεται στις ιστοσελίδες της εθνικιστικής δεξιάς όπως λέγεται  και είχε πάρα πολύ έντονη δράση. Πολύ δυναμικά και ενεργητικά στοιχεία που συνέχισαν την  πολιτική τους και μετά την πτώση της δικτατορίας .Για μένα το ερώτημα που θα ήθελα να θέσω είναι πώς κατάφεραν μερικές δεκάδες φοιτητών να αντιμετωπίσουν , όχι μόνο τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της δικτατορίας, αλλά και το πολιτικό της σκέλος, μέσα  σε συνθήκες τρομοκρατίας.  Εάν έχει νόημα να στοχαζόμαστε για το φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα είναι για να σκεφτούμε ποιες ήταν οι αρχές του, οι αξίες του , ποιες ήταν οι οργανωτικές λειτουργίες που είχε τότε, που το κατέστησαν ικανό ν΄ανταπεξέλθει στις δύσκολες εκείνες συνθήκες».

Οι συνθήκες που επικρατούσαν τότε δεν ήταν εύκολες . Οι φοιτητές μπορεί να διακατέχονταν από φόβο, αλλά ταυτόχρονα είχαν επίγνωση του τι θα πράξουν και γνώριζαν ότι ο αγώνας θα ήταν δύσκολος, επισημαίνει ο κ. Βεργίδης

H διδακτορική διατριβή βρίσκεται σε εξέλιξη. «Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός που μετά από 40 χρόνια θα πρέπει να το εξετάσουμε με βάση τα τεκμήρια. Οι αναμνήσεις μας δηλαδή είναι ένα μέρος από τα τεκμήρια. Δεν αποτελούν τη βάση. Χωρίζεται σε δύο μέρη.. Το ένα αποτελείται από τεκμήρια εκείνης της εποχής, τα οποία έχουν βρεθεί από δικηγόρους της Πάτρας που κατάφεραν και συγκέντρωσαν στοιχεία και τεκμήρια και από την άλλη μεριά είναι  οι συνεντεύξεις από συμμετέχοντες εκείνης της εποχής. Η ανάλυση που γίνεται είναι η ανάλυση του φοιτητικού κινήματος ως κοινωνικού κινήματος» καταλήγει ο κ. Βεργίδης.

16 Νοέμβρη 1973. Από την κατάληψη του Παραρτήματος. Το πανό «κάτω η χούντα» το έφτιαξε ο Πέτρος Εσκίογλου (με κόκκινο χρώμα πλην της λέξης ΧΟΥΝΤΑ που ήταν με μαύρο).
Φωτ. αρχείο Π. Εσκίογλου. Πηγή:http://arcadia.ceid.upatras.gr/

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις