Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Αμαλιάδα Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Χρήστος Χριστόπουλος - Ποιός ήταν ο επιφανής Πατρινός μηχανικός που έφυγε από τη ζωή στα 89 του χρόνια

Χρήστος Χριστόπουλος - Ποιός ήταν ο επιφ...

Μιλάει στο thebest.gr ο γιος του Κώστας Χριστόπουλος

Ιδιαίτερη θλίψη και συγκίνηση προξένησε στην τοπική κοινωνία της Πάτρας η είδηση του θανάτου του γνωστού πολιτικού μηχανικού Χρήστου Χριστόπουλου, πατέρα του υποψηφίου Δημάρχου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Πατρέων, Κώστα Χριστόπουλου.

Ο εκλιπών που υπήρξε ένας άνθρωπος της προσφοράς, με αγάπη για τα κοινά αλλά και την τοπική εκκλησία και τον αθλητισμό, είχε γεννηθεί το 1926 και η οικογένεια του καταγόταν από την ορεινή Αιγιάλεια (από την Σελιάνα Αιγείρας και μία περιοχή πάνω από την Ακράτα).

Όπως μας θύμισε ο κ. Κώστας Χριστόπουλος, ο πατέρας του πιτσιρίκος ακόμα βοηθούσε στο ναυτιλιακό γραφείο του παππού του Κωνσταντίνου Χριστόπουλου που ήταν ναυτιλιακός πράκτορας. Ωστόσο μετά τον πόλεμο το γραφείο δεν πολυδούλευε πλέον καθώς είχε διακοπεί και η συνεργασία με μία Εγγλέζικη εταιρεία κι έτσι ο νεαρός Χρήστος Χριστόπουλος μπήκε στο Πολυτεχνείο για σπουδές μηχανικού.

Γύρω στο ’48 και εν μέσω του Εμφυλίου πολέμου ο Χρήστος Χριστόπουλος διέκοψε τις σπουδές του και έφυγε φαντάρος για να επιστρέψει αρχές του ’50 στις πανεπιστημιακές του σπουδές.

Όπως αφηγήθηκε στο thebest.gr ο Κώστας Χριστόπουλος, ο πατέρας του επιδίωξε και ξανάνοιξε το ναυτιλιακό γραφείο που λειτουργούσε στην συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Αγίου Ανδρέου. «Κράτησε τη δουλειά του ναυτιλιακού πράκτορα ωστόσο η δουλειά ήταν μειωμένη καθώς δεν έρχονταν ελληνικά πλοία κι έτσι από το ’59 και έπειτα στράφηκε αποκλειστικά στον κλάδο των κατασκευών δουλεύοντας ως πολιτικός μηχανικός. Πολλές από τις πρώτες πολυκατοικίες της Πάτρας είναι δικές του κατασκευές και σχέδια, όπως στην Αγίου Νικολάου και Κορίνθου, στην Ερμού και Ρ. Φεραίου, στην Κολοκοτρώνη και Μαιζώνος διαγώνια του Παπασπυρόπουλου, στην Κολοκοτρώνη 19, στην οδό Αράτου 17 αλλά και στην Ιωαννίνων και Ηπείρου και αλλού.

Έφτιαξε όμως και πολλά γνωστά βιομηχανικά κτίρια όπως της ΤΙΤΑΝ στο Δρέπανο, του Βοσινάκη επίσης στο Δρέπανο, της Πιρέλι, της Μιμόζα στο Ψαροφάι, κ.α. ενώ έκανε και πολλές δουλειές στην Αχαία Κλάους. Δική του κατασκευή ήταν και το κτίριο της ΕΒΟ στο Αίγιο. Απεσύρθη και συνταξιοδοτήθηκε το 1996 σε ηλικία τότε 70 ετών», ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος.

Ο εκλιπών είχε διατελέσει και πρόεδρος της ερασιτεχνικής Παναχαικής την περίοδο 1968 – 1971 ενώ στη συνέχεια τον διαδέχθηκε ο Φειδίας. Ήταν η περίοδος που η Παναχαική είχε πρωτοανέβει στην α’ κατηγορία. «Θυμάμαι που με έπαιρνε μαζί του στο γήπεδο και έβλεπα πιτσιρίκος τον θρύλο Κώστα Δαβουρλή», μας είπε συγκινημένος ο Κώστας Χριστόπουλος.

Εκτός όμως από τον αθλητισμό και την Παναχαική, η άλλη του αγάπη και ενδιαφέρον ήταν και ο ναός του Αγίου Ανδρέα. Υπήρξε επίτροπος στον παλαιό ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου όπου και εψάλη η νεκρώσιμος ακολουθία όπως ήταν η επιθυμία του.

Ο Χρήστος Χριστόπουλος που έπαιρνε πάντα μαζί του στο ναό και τον μικρό Κώστα που μάλιστα ντυνόταν παπαδάκι στον παλαιό ναό του Πρωτόκλητου και πολιούχου των Πατρών, ήταν και μέλος της επιτροπής ανεγέρσεως του νέου ιερού ναού Αγίου Ανδρέου όπου πρόεδρος ήταν ο μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Πατρών Νικόδημος. Ως μέλος της επιτροπής είχαν μάλιστα υποδεχτεί και τον νέο τότε Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο το 1974.

Ένα από τα θέματα που είχε χειριστεί ως μέλος της επιτροπής ανεγέρσεως ήταν και το τέλος των περίπου 0,12 λεπτών που πλήρωναν οι Πατρινοί μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που πήγαινε για την αποπεράτωση και αγιογράφηση του ναού του Αγίου Ανδρέου, το οποίο και έμελλε να καταργήσει λίγο αφ’ ότου ανέλαβε ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος.

Ο προιστάμενος του ναού, πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης μιλώντας στο thebest.gr ανέφερε πως ο εκλιπών ήταν ένας εκλεκτός δημότης της πόλεως των Πατρών που αποτελούσε μία αξία για την τοπική κοινωνία.

«Έβλεπα πως εκινείτο και μου είχε κάνει πολύ καλή εντύπωση. Ο Χρήστος Χριστόπουλος είχε έντονη συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες και έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα του νέου ναού», υπογράμμισε ο π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης.

Ο εκλιπών όπως προείπαμε, είχε ασχοληθεί και με τα κοινά. Είχε εκλεγεί με τον συνδυασμό του αείμνηστου Δημάρχου Πατρέων Νικολάου Βέτσου το 1964 πρώτος επιλαχών δημοτικός σύμβουλος κι όταν έπεσε η χούντα, το 1974, στην μεταβατική περίοδο έως τις κανονικές δημοτικές εκλογές του '75, δραστηριοποιήθηκε ως δημοτικός σύμβουλος στο συμβούλιο με επικεφαλής τον δικαστικό Μπέτση, καλύπτοντας θέση συμβούλου που είχε φύγει από τη ζωή.

Το 1986 διεκδίκησε τον Δημαρχιακό θώκο της Πάτρας με την στήριξη της ΔΗ.ΑΝΑ (Δημοκρατικής Ανανέωσης) του πολιτικού κόμματος που είχε ιδρύσει ο Κωστής Στεφανόπουλος, με τον οποίο ο Χρήστος Χριστόπουλος είχε πολύχρονη και στενή φιλία. Στις Δημοτικές εκλογές εκείνες ο Χρήστος Χριστόπουλος είχε λάβει ποσοστό περίπου 6%.

Τέλος να προσθέσουμε πως για πάνω από 18 χρόνια είχε και την ευθύνη του προξένου της Νορβηγίας στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή.

Ήταν παντρεμένος με την Μαρία Κρεμμύδη και εκτός από τον Κώστα είχαν αποκτήσει άλλο ένα παιδί την Ελένη, νηπιαγωγό. Η γιαγιά του Κώστα Χριστόπουλου, από την πλευρά της μητέρας του ήταν της γνωστής Πατρινής αριστοκρατικής οικογένειας Τζίνη.

Μία τελευταία ανάμνηση που μοιράστηκε μαζί μας ο Κώστας Χριστόπουλος ήταν πως ο πατέρας του έκανε πολλά επαγγελματικά ταξίδια ιδίως την περίοδο του ’70 σε περιοχές όπως η Κοζάνη, η Ξάνθη και αλλού παίρνοντας πάντα μαζί του, την οικογένεια του.

Eπιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις