Ο Δημήτρης Μπέλλας μιλά στο thebest.gr
Σε γεγονότα χαρμόσυνα, λυπηρά, σε έκτακτη ανάγκη, στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές, κάθε Κυριακή πρωί. Ο ήχος της καμπάνας είτε θλιμμένος , είτε χαρμόσυνος έχει την ίδια δυναμική και χρειάζεται να είναι το ίδιο καθαρός…. Άλλωστε τρόπον τινά αποτελεί ένα μέσο «διαφήμισης» του Θεού ή των θρησκευτικών τελετών.
Πώς όμως κατασκευάζεται μια καμπάνα; Από ποια μέταλλα αποτελείται; Πόσος χρόνος χρειάζεται;
Tα «μυστικά» μιας καλής καμπάνας αποκαλύπτει στο thebest.gr ο Δημήτρης Μπέλλας, η οικογένεια του οποίου βρίσκεται στο χώρο από το 1872! Το κατάστημά του με εκκλησιαστικά είδη βρίσκεται στην οδό Ερμού, στο Μαρκάτο. Από μικρό παιδί δίπλα στον πατέρα του, Νίκο, ο οποίος προ ημερών έφυγε από τη ζωή, μάθαινε και τα τελευταία 6 χρόνια συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση.
Ο Δημήτρης διατηρεί τον Παραδοσιακό τρόπο κατασκευής στο δικό του χυτήριο και κατασκευάζει καμπάνες σε κλίμακα (τονισμένες) τριφωνίες τετραφωνίες κλπ.
Η καμπάνα δημιουργείται από κράμα μετάλλων. Από χαλκό και κασσίτερο και πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος , η οποία δεν συγχωρεί «λάθος», όπως εξηγεί ο κ. Μπέλλας, γιατί σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ξεκινήσεις ξανά από την αρχή., κι επιπλέον «όταν μπαίνεις στο χυτήριο δεν φτιάχνεις μόνο μία καμπάνα, αλλά πολλές μαζί, οπότε να κάνεις κάτι λάθος αυτό θα βγει σε όλες, είτε στο καλούπι , είτε στη διάρκεια ετοιμασίας του μετάλλου.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΤΟ ΚΑΛΟΥΠΙ
Το καλούπι της καμπάνας απαιτεί χρόνο. «Χτίζεται από το μηδέν. Δεν υπάρχει έτοιμο. Υπάρχει ένας μπούσουλας , δημιουργημένος από εμάς, ανάλογα με τα κιλά που θα ζυγίζει κάθε καμπάνα, και στη συνέχεια χτίζεις γύρω από αυτή. Για να χτιστούν τα καλούπια, αν μιλάμε για πολλές καμπάνες, μπορεί να χρειαστούν ένα και δύο μήνες. Ανάλογα τα μεγέθη τους. Οι καμπάνες ξεκινούν από 25 έως 1500 και 2.000 κιλά. Το καλούπι είναι εσωτερικό γιατί πάνω σε αυτό χτίζεται το εξωτερικό κέλυφος. Σε αυτή τη διαδικασία δεν μπορείς ν αυτοσχεδιάσεις. Η καμπάνα άλλωστε αν δεν χτυπήσει καλά, το παιχνίδι έχει χαθεί».
TA ΧΕΡΙΑ
Στη συνέχεια τοποθετούνται τα «χέρια» από τα οποία θα κρεμαστεί η καμπάνα, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί η ανάγλυφη διακόσμησή τους με μορφές Αγίων , γιρλάντες ή επιγραφές.
ΤΟ ΛΙΩΣΙΜΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ
Για να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν τα μέταλλα χρειάζεται πολύ υψηλή θερμοκρασία μέσα στο χυτήριο, οι οποίοι το μετατρέπουν σε πύρινη κόλαση, καθώς αγγίζουν τους 1600 με 1700 βαθμούς κελσίου. «Το μείγμα αφού ανακατευτεί πάρα πολύ καλά πρέπει να το ρίξεις πολύ γρήγορα στο καλούπι κι αυτό είναι ένα από τα καθοριστικότερα στάδια της παραγωγής για τον ήχο που θα ‘βγάλει’ η καμπάνα. Αν παγώσει κατά τη διάρκεια της χύτευσης ο ήχος δεν θα είναι αυτός που πρέπει. Ο ήχος δηλαδή δεν θα έχει τη συνέχεια που πρέπει. Γιατί αυτός ο συνεχόμενος ήχος είναι που σε ταξιδεύει».
Η ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ
Μετά τη χύτευση οι καμπάνες θα πρέπει να παγώσουν και να σταθεροποιηθούν. Μια καμπάνα αν είναι μεγάλη μπορεί να χρειαστεί και δύο μέρες. Κατόπιν, γκρεμίζεις το καλούπι κι εσωτερικά κι εξωτερικά. Μάλιστα για να σπάσουμε την εσωτερική πλευρά του καλουπιού πολλές φορές χρειαζόμαστε κομπρεσέρ.
Συνολικά για να φτιάξεις 4, 5 καμπάνες πάνω από 150 κιλά συνήθως χρειάζεσαι ένα με ενάμισι μήνα, από την προετοιμασία μέχρι την τελική κατασκευή. Εξάλλου, όπως διευκρινίζει ο Δημήτρης Μπέλλας, ακόμα και σήμερα ακολουθείται ο παραδοσιακός τρόπος στην κατασκευή, καθώς «η καμπάνα δεν βιομηχανοποιείται».
Ο Δημήτρης Μπέλλας
Ο Δημήτρης Μπέλλας
ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Η οικογένεια Μπέλλα ανελλιπώς από το 1872 κατασκεύαζε και συνεχίζει να κατασκευάζει καμπάνες , πολυελαίους , μανουάλια και Εκκλησιαστικά σκεύη . Σήμερα είμαστε το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα που κατασκευάζει διατρέχοντας όλα τα στάδια της παραγωγής από την πρώτη ύλη ως και την τελική διαμόρφωση των ανωτέρων προϊόντων.
Επιπλέον ασχολείται και με τον καθαρισμό, τη συντήρηση και την επιμετάλλωση .
Καμπάνες της οικογένειας Μπέλλα βρίσκονται ανά την Ελλάδα και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού από τη Νότια Αφρική έως τη Ρωσία και την Αυστραλία.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr